Maak een duurzame kerstkrans waar de vogels van zullen smullen

Helga Kluiter
|
22/11/2022
kerstkrans voor vogels

Een kerstkrans aan de voordeur ziet er tijdens de feestmaand uitnodigend uit voor je visite. Wil je daarnaast ook gevederde gasten verwelkomen, maak dan eens een kerstkrans voor vogels en hang die in je tuin.

Kerstkrans met materialen uit eigen tuin

Het maken van een kerstkrans voor vogels is ontzettend leuk om te doen en haast net zo makkelijk als het inpakken van cadeautjes. Alles wat je nodig hebt, vind je in je eigen tuin – of die van de buren. Maar vraag in dat geval wel even om toestemming om wat materiaal te mogen verzamelen.

Duurzame kerstkrans voor vogels

kerstkrans voor vogels

Een basis voor je kerstkrans gemaakt van berkentwijgen is een duurzame keuze. Deze takjes zijn sterk en buigzaam, en in de gaten tussen de twijgen kun je makkelijk al je decoratieve elementen steken. Kun je in je eigen buurt geen berkentwijgen vinden, koop ze dan bij de lokale bloemist.

Kerstkrans voor vogels maken

Hang deze kerstkrans op in je tuin als snack voor vogels die je tuin bezoeken. Wij bedekten de ring van berkentwijgen met klimop. Daarna voegden we takken vuurdoorn en meidoorn met bessen toe, plus wat wilde appels die we met draad vastzetten. Hang je kerstkrans voor vogels op een plek op waar je kunt zien hoe de vogels smullen van de felgekleurde vruchten.

Wij gebruikten voor deze vogelvoederkrans

  • Wilde appels
  • Klimop
  • Meidoorn (Crataegus)
  • Vuurdoorn (Pyracantha)

1. Berkentwijgen vlechten

Leg twee of drie berkentwijgen van 80 cm naast elkaar en draai ze om elkaar heen. Voeg naar behoefte steeds meer twijgen toe, tot je de juiste lengte en dikte hebt bereikt.

2. Ring voor kerstkrans maken

Bind de uiteinden van je gevlochten twijgen aan elkaar met draad om een ring te maken. Dit is de basis van je kerstkrans.

3. Lus bevestigen aan kerstkrans

vogelvoederkrans

Maak nu ook meteen een stevige lus van draad of touw aan je kerstkrans. Het is namelijk lastiger om dat te doen wanneer de krans helemaal klaar is.

4. Klimop vastmaken aan twijgen

Bind de klimop om je krans. Dit is een basislaag die je dik opbouwt door hem tussen de twijgen te steken. Wellicht heb je bij het bevestigen wat hulp nodig van wat bloemendraad.

5. Vruchten in je kerstkrans voor vogels

kerstkrans voor vogels

Maak nu de decoratieve bessen en appels vast. Steek ze tussen de twijgen of maak ze waar nodig vast met draad. Hang tot slot je kerstkrans voor vogels op in de tuin en wacht op de eerste tafelgasten!

Meer doen voor tuinvogels

Helga KluiterKon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar heeft als laatbloeier toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2023

Gardeners’ World 09/2023

Bestel nu