Maak een duurzame kerstkrans waar de vogels van zullen smullen

Helga Kluiter
|
12/12/2023
kerstkrans voor vogels

Een kerstkrans aan de voordeur ziet er tijdens de feestmaand uitnodigend uit voor je visite. Wil je daarnaast ook gevederde gasten verwelkomen, maak dan eens een kerstkrans voor vogels en hang die in je tuin.

Lees verder na de advertentie

Kerstkrans met materialen uit eigen tuin

Het maken van een kerstkrans voor vogels is ontzettend leuk om te doen en haast net zo makkelijk als het inpakken van cadeautjes. Alles wat je nodig hebt, vind je in je eigen tuin – of die van de buren. Maar vraag in dat geval wel even om toestemming om wat materiaal te verzamelen. Oogst voor deze krans bijvoorbeeld uit een eetbare haag of verzamel rozenbottels en bessen.

Duurzame kerstkrans voor vogels

kerstkrans voor vogels

Een basis voor je kerstkrans gemaakt van berkentwijgen is een duurzame keuze. Deze takjes zijn sterk en buigzaam, en in de gaten tussen de twijgen kun je makkelijk al je decoratieve elementen steken. Kun je in je eigen buurt geen berkentwijgen vinden, koop ze dan bij de lokale bloemist.

Wekelijks groene tips in je mail

Iedere week dit soort praktische tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Kerstkrans voor vogels maken

Hang deze kerstkrans op in je tuin als snack voor vogels die je tuin bezoeken. Wij bedekten de ring van berkentwijgen met klimop. Daarna voegden we takken vuurdoorn en meidoorn met bessen toe, plus wat wilde appels die we met draad vastzetten. Hang je kerstkrans voor vogels op een plek waar je kunt zien hoe de vogels smullen van de felgekleurde vruchten.

Wij gebruikten voor deze vogelvoederkrans:

  • Wilde appels
  • Klimop
  • Meidoorn (Crataegus)
  • Vuurdoorn (Pyracantha)
  • Maretak (Viscum album)
  • Berkentwijgen van ongeveer 80 cm
  • Stevig draad, bijvoorbeeld bloemendraad
  • Touw, lint of andere draad voor de lus aan je krans

1. Berkentwijgen vlechten

Gebruik berkentwijgen om een krans te maken voor vogels

Leg twee of drie berkentwijgen van 80 cm naast elkaar en draai ze om elkaar heen. Voeg naar behoefte steeds meer twijgen toe, tot je de juiste lengte en dikte hebt bereikt.

2. Ring voor kerstkrans maken

Vorm een ring met de berkentwijgen

Bind de uiteinden van je gevlochten twijgen aan elkaar met draad om een ring te maken. Dit is de basis van je kerstkrans.

3. Lus bevestigen aan kerstkrans voor vogels

Maak ook touw, koord of lint vast aan je vogelvoederkrans

Maak nu ook meteen een stevige lus van draad of touw aan je kerstkrans. Het is namelijk lastiger om dat te doen wanneer de krans helemaal klaar is.

4. Klimop vastmaken aan twijgen

Steek klimop met bloemen in de basisvorm van je kerstkrans

Bind de klimop om je krans. Dit is een basislaag die je dik opbouwt door hem tussen de twijgen te steken. Wellicht heb je bij het bevestigen wat bloemendraad nodig.

5. Vruchten in je kerstkrans voor vogels

Maak je kerstkrans voor vogels af met veel eetbare bessen en appeltjes

Maak nu de decoratieve bessen en appels vast. Steek ze tussen de twijgen of maak ze waar nodig vast met draad. Hang tot slot je kerstkrans voor vogels op in de tuin en wacht op de eerste tafelgasten!

Meer doen voor tuinvogels

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu