Zelf een natuurlijke krans maken, dat klinkt misschien best spannend. Toch is het is vooral erg leuk. Daarbij kun je ook nog eens veel ingrediënten uit de tuin halen. Ga met je snoeischaar op pad en het zal je verbazen wat voor rijkdom je tegenkomt. Doe vast inspiratie op met deze 5 verschillende kransen.
Lees verder na de advertentie
1. Net even anders: de driekwartkrans
Wil je een natuurlijke krans maken met een twist? Dan is de driekwartkrans een goede optie. Begin met een basisvorm van wilgentenen of wijnranken. Zoek daar gebladerte bij, zoals klimop of coniferen, en leg ze in bosjes op je rustieke basis van takken.
Zo ga je door tot je ongeveer 3/4 van de krans heb gevuld met bladeren. Stop daar, zodat je wat van de basis blijft zien. Voeg eventueel nog wat verdere versiering toe, werk je project af met een mooi lint of touw en je driekwartkrans is klaar!
Tip! Verberg het uiteinde van de laatste bos bladeren met een lint voor een sierlijke afsluiting.
2. Bescheiden en verfijnd: de kleine krans
Voor een krans heb je niet per se veel ruimte of grote bossen loof nodig. Bind bijvoorbeeld wat takken rozemarijn, laurier of lavendel aan elkaar in een ronde vorm, voeg eventueel nog een bottel of afwijkend blad toe hier en daar en je hebt een krans die elke plek opvrolijkt. Je kunt zowel jutegaren als bloemistendraad of ijzeren binddraad gebruiken om de takken aan elkaar vast te maken.
3. Een klassieker: de ronde krans
Wil je liever een traditionele krans maken? Kies dan voor een ronde krans. Je gaat te werk zoals bij de driekwartkrans, alleen ga je door met bosjes bladeren toevoegen tot de hele basisvorm bedekt is. Heb je het einde van je krans bereikt? Draai dan je krans om en maak je lint of touw met een knoop vast aan de basisvorm.
Nu kun je de traditionele krans ophangen waar je maar wilt. Gebruik voor dat traditionele gevoel bijvoorbeeld loof van hulst. Hang deze krans buiten aan de voordeur of juist in huis voor wat extra gezelligheid bij thuiskomst.
Vier december met Gardeners’ World
Ook de redactie ging aan de slag met het maken van kransen! De resultaten vind je in ons decembernummer van Gardeners’ World. Ontdek verder in ons extra dikke kerstnummer hoe je jouw huis én tuin extra feestelijk maakt, wat de favoriete winterplanten van Alan Titchmarsh zijn en maak heerlijke feestrecepten met ingrediënten uit eigen tuin!
4. Tijd voor een feestje: de versierde krans
Ben je van het motto ‘meer is meer’ en wil je uitpakken met je feestelijke krans? Dan is de versierde krans voor jou. Kijk met je snoeischaar bij de hand rond in je tuin voor zaadhoofden, rozenbottels, grassen, takjes, distels en opvallende bladeren. Steek deze tussen het groen als extra versiering. En als je jutetouw en andere natuurlijke materialen gebruikt, kun je jouw krans als hij niet meer mooi is compleet composteren.
Tip! Voor een verfijnde krans met meer kleur kun je zelfs de hele krans met droogbloemen maken. Zoek van tevoren op welke bloemen mooi drogen en verzamel ze vast voor ze uitbloeien of kies juist voor uitgebloeide bloemen in het najaar.
5. Schoonheid van de moestuin: de oogstkrans
In de stijl van traditionele guirlandes, die je ook wel tegenkomt met groente en fruit, kun je jouw oogst ook prima gebruiken om een krans te maken! Verschillende soorten fruit en groenten kun je mooi drogen, zoals pepers, uien en knoflook. Daarbij werken kruiden goed als loof voor een compleet eetbare krans.