Grassen voor elke tuin: 6 prachtige soorten siergras

Linda Passies
|
29/08/2023
siergras Miscanthus sinensis Flamingo

Siergrassen zijn erg veelzijdig en geven een ruimte een extra dimensie. Hun beweging in de wind geeft je tuin leven en het ruisende geluid is heerlijk rustgevend. Daarom zouden ze in geen enkele tuin mogen ontbreken. Laat je inspireren door deze 6 prachtige soorten siergras.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week fijne tuininspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Pennisetum orientale

pennisetum orientale rosea

Voor een zonnige plek in droge, goed drainerende grond is Pennisetum orientale een uitstekende keus. Het vormt dichte pollen en bloeit meerdere maanden met paarsroze bloemhalmen. Zet het gras langs een borderrand, naast een pad of in kiezels. De nieuwere cultivars en bepaalde soorten Pennisetum alopecuroides, waarvan veel in Nederland en Duitsland worden gekweekt, kunnen goed tegen de kou.

Hoogte x breedte 60 cm x 60 cm
Bloei juli-november

Lees verder na de advertentie

2. Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’

siergrassen Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’

Dit gras is heel populair bij tuinontwerpers, want het is met zijn dichte groei en stevige, verticale halmen ideaal om gebieden af te bakenen of een heg te vormen. Het groeit hard en is sterk, maar vormt toch pollen en woekert niet. Deze klassieker biedt structuur en hoogte zonder te domineren. De naam is een ode aan de man die de grasrevolutie ontketende.

Hoogte x breedte 1,8 m x 60 cm
Bloei juni-oktober

3. Cortaderia richardii

De hoge halmen van dit bijzonder sierlijke gras buigen licht en de bloeiwijzen, die zacht en zijdeachtig beginnen, worden in de loop van het najaar volle pluimen. Het vormt een mooie achtergrond voor andere planten en is, ondanks zijn hoogte, nooit opdringerig. Hij verdraagt de meeste grondsoorten en heeft het liefst zon, maar ook gevlekte schaduw is goed. Plant in groepen voor maximaal effect.

Hoogte x breedte 2,4 m x 1 m
Bloei augustus-november

4. Miscantus sinensis ‘Flamingo’

siergras Miscanthus sinensis Flamingo

Dit is misschien wel het meest geliefde en gebruikte siergras dat er is. Dit tolerante gras past zich aan de meeste omstandigheden aan. Het is bijna het hele jaar mooi: structuur in de zomer, in het najaar kleur en beweging met roze pluimen en in de winter, door vorst berijpt – een klassieke feeërieke uitstraling. Prima geschikt om de blik door verhoogde bedden in het lagere deel van de tuin te leiden.

Hoogte x breedte 1,8 m x 1,2 m
Bloei augustus-oktober

5. Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Transparent’

siergras Molinia caerulea subsp. arundinacea 'Transparent'

Dit gras is hoog, maar zo sierlijk dat het ook in een kleine ruimte niet misplaatst zou zijn. Zoals de naam al zegt, biedt het doorkijk en daardoor kun je er zonder bezwaar allerlei andere planten omheen zetten. Aan de elegante, gebogen halmen twinkelen duizenden kleine bloemen. Alle soorten zijn tevreden in vochtige, zware grond.

Hoogte x breedte 2 m x 80 cm
Bloei augustus-oktober

6. Panicum virgatum ‘Thundercloud’

Panicum virgatum of vingergras geeft met zijn flonkerende bloeiwijze aan rechtopgaande halmen de tuin steeds een ander accent. Het is soms zeegroen en blauw, dan paarsrood en rood, en nog later goudgeel: kleuren die samenvallen met zomer, najaar en winter. De cultivarnamen, zoals ‘Shenandoah’, onderstrepen de relatie met de prairie en de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Hoogte x breedte 100 cm x 75 cm
Bloei augustus-oktober

Lees meer over siergrassen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu