Deze prachtige potplanten vinden droogte geen bezwaar

Helga Kluiter
|
12/05/2023
potplanten die tegen droogte kunnen

Geen terras is compleet zonder een paar potten gevuld met mooie planten! Maar zeker in de zomer als het warm en zonnig is, moet je potplanten vaak water geven. Met potplanten die tegen droogte kunnen bespaar je dus water én tijd.

Lees verder na de advertentie

7 potplanten die tegen droogte kunnen

Een plant die van droogte houdt én het goed doet in een pot? Alleen de echte specialisten in de plantenwereld kunnen omgaan met deze situatie, waaronder deze soorten:

1. Rozemarijn

Zorg dat de rozemarijn goed kan groeien in zijn pot

Geef je tuin een mediterraan tintje met rozemarijn (Rosmarinus officinalis). Deze heerlijk geurende struik doet het in potten vaak zelfs beter dan in de vollegrond, mits je zorgt voor een goede drainage. Rozemarijn staat liever te droog dan te nat en houdt van een warme, zonnige plek. Pluk ook af en toe een takje om in de keuken te gebruiken als smaakmaker in allerlei gerechten.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort plantenadvies, handige tips of overzichtelijke checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Chocolademargriet (Berlandiera lyrata)

chocolademargriet
Foto: Creative Commons/Quinn Dombrowski

Chocoladeliefhebbers opgelet! Deze plant met margrietachtige bloemetjes ruikt daadwerkelijk naar pure chocolade. Oorspronkelijk komt de chocolademargriet (Berlandiera lyrata)  uit droge gebieden in Texas en hij vindt een droge plek in een pot dan ook prima. Ook bijen en vlinders bezoeken de bloemen graag. Zaai chocolademargrieten in april en mei je hebt bloemen van juni tot en met september.

3. Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus)

Muurfijnstraal in pot

Deze Mexicaanse schoonheid kan extreem goed tegen droogte. Zet hem aan de rand van een pot en hij zal eroverheen leunen met een constante stroom aan bloemetjes tussen juni en augustus. Zodra je hem bij droogte een klein beetje water geeft, trakteert hij je meteen op nieuwe aanwas. Ook veel insecten bezoeken de plant. Op de foto staat de muurfijnstraal samen met het siergras Stipa tenuissima en de kruisdistel Eryngium varifolium.

4. Portulaca grandiflora

Portulaca grandiflora
Foto: Hans / Pixabay

Wil je een interessante textuur en heel veel felgekleurde bloemen in een pot, dan is Portulaca grandiflora een interessante plant. Droge en goed drainerende grond in de volle zon vindt hij heerlijk. De plant bloeit bovendien ontzettend rijk in rode, oranje, gele, roze en witte tinten. Portulaca wortelt slechts oppervlakkig, dus je hebt geen diepe pot nodig. Kop de bloemen regelmatig en de nieuwe zullen blijven verschijnen.

5. Vetplanten

potplanten die tegen droogte kunnen

Als er een groep planten is die niet houdt van natte voeten, dan zijn het wel vetplanten. Zet ze daarom in potten met een zeer goed drainerende grond. Dan hebben ze genoeg aan af en toe een slokje water. Planten uit het vetplantengeslacht Sedum (vetkruid), waarvan een aantal tegenwoordig Hylotelephium worden genoemd, zijn geschikte kandidaten voor een bijzondere pot. De opvallende bloemen zijn bovendien geliefd bij bestuivende insecten. Probeer bijvoorbeeld hemelsleutel (Hylotelephium telephium, ook wel Sedum spectabile genoemd, foto), die roze bloeit van juli tot september.

6. Lavendel

kuiflavendel pluimlavendel

We kunnen in dit rijtje natuurlijk niet om lavendel heen. De lavendelvelden in Zuid-Frankrijk zijn prachtig, dus wil je een klein beetje Franse sfeer naar je eigen tuin halen, zet dan zeker een pot (of meer) lavendel neer. Er zijn meerdere geweldige soorten lavendel verkrijgbaar, zoals de kuiflavendel hier op de foto. De meeste zijn goed winterhard, dus ze kunnen het hele jaar buiten blijven. Zorg er ’s winters wel voor dat ze niet te nat staan.

7. Siergrassen

Potplanten die tegen droogte kunnen

Denk bij potten niet alleen aan bloemen, want ook siergrassen zien er in een pot of bak fantastisch uit. Veel siergrassen zijn erg robuust en hebben niet veel water nodig. En waait het, dan wiegen de grassen vrolijk mee. Een aanrader is bijvoorbeeld het bladverliezende vingergras (Panicum virgatum, foto), die leuke pluimpjes produceert en het goed doet in droge omstandigheden. In het najaar krijgt hij warme geel- en roodtinten.

Verzorging van potplanten die tegen droogte kunnen

Houd je potplanten die tegen droogte kunnen tevreden met deze tips:

  • Zorg steeds voor een goede drainage (met zanderige potgrond en genoeg gaatjes in de pot), zodat de wortels niet lang nat blijven na een regenbui.
  • De meeste droogteminnende planten hebben veel zon nodig, maar pas toch op voor te veel zon. Zeker als je planten na een winter binnen weer naar buiten mogen, zijn ze kwetsbaar voor verbranding.
  • Zet deze planten in potten niet samen met planten die veel water nodig hebben.
  • Zelfs planten die van droogte houden hebben af en toe water nodig, zeker als het warm is. Potten drogen bovendien sneller uit dan de grond in je borders. Observeer je planten dus en geef ze water wanneer je ziet dat ze het nodig hebben.

Meer planten die tegen droogte kunnen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu