Zo verzamel en bewaar je de zaden van siergrassen
Siergrassen zijn fantastische planten: ze kosten weinig onderhoud en groeien vaak goed in arme grond. Bovendien worden ze zelden geplaagd door ziekten. Maar in de tuincentra zijn ze vaak behoorlijk prijzig. Daarom is siergras zaden oogsten een goed idee.
Siergras zaden oogsten
Het verzamelen is gemakkelijk. Je hebt slechts een envelop en snoeischaar nodig. En natuurlijk siergras. Wij gebruikten lampenpoetsergras (Pennisetum villosum), maar deze methode werkt hetzelfde voor andere siergrassen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Stap 1: Grasaren knippen
Knip de volwassen zaadhoofden op een droge dag af, inclusief een stukje stengel. Noteer de naam of het type gras.
Lees verder na de advertentie
Stap 2: Siergras zaden oogsten
Haal de zaadhoofden uit elkaar, verwijder het kaf en doe de schone zaden in een envelop. Gebruik voor elke soort een nieuwe envelop.
Stap 3: Zaden droog bewaren
Schrijf op elke envelop de grasnaam en andere eigenschappen die je volgend jaar wilt weten voordat je gaat zaaien.
Siergras zaaien
Je kunt siergrassen vermeerderen door ze te delen, maar als je snel veel meer planten wilt produceren kun je ze ook zaaien. Zaai de verzamelde zaden in april of mei in potjes op een zonnig plekje. Zet de potjes na het ontkiemen koeler en verpot de planten wanneer ze groot genoeg zijn. In het najaar kun je ze uitplanten en de volgende zomer zullen ze bloeien.
Siergrassen soorten
- Miscanthus sinensis ‘Flamingo’ (prachtriet): Dit is een populair bladverliezend gras voor een zonnige plek die eind zomer roze pluimen produceert. Wordt 2 m hoog.
- Acorus calamus ‘Variegatus’ (bonte kalmoes): Een aantrekkelijk groenblijvende bonte variant van de gewone kalmoes. Hij houdt van vochtige grond in de zon of halfschaduw. Hoogte: 25 cm.
- Briza media ‘Golden Bee’ (trilgras): Dit trilgras krijgt in de zomer geweldige hangende aren. Deze goudkleurige half-wintergroene grassoort houdt van volle zon of lichte schaduw en wordt ongeveer 50 cm hoog.
- Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ (struisriet): Een opvallend bladverliezend gras die voor veel structuur zorgt. Zijn vele hoge bloemstengels staan goed rechtop zonder steun. Ideaal voor een zonnige plek. Hoogte: 180 cm.
- Stipa tenuissima (ook: Nassella tenuissima, Mexicaans vedergras): Dit populaire groenblijvende siergras heeft zacht, fijn blad en aren. Beweegt mooi in de wind en houdt van een zonnige, goed afwaterende plek. Hij zaait zichzelf graag uit. Hoogte: 50 cm.
- Pennisetum villosum: Bladverliezend vaste siergrassoort met konijnenstaart-achtige bloempluimen die je onweerstaanbaar wilt aaien. Hoogte: 60 cm.
Meer zaden oogsten en zaaien
- Wie wat bewaart … 6x zaden oogsten en bewaren voor volgend jaar
- Groenbemesters zaaien in je moestuin: waarom en hoe doe je dat?
- Dit is dé manier om te zaaien in de volle grond
- De 5 grootste valkuilen van te vroeg zaaien en planten
- Test nú of je oude zaden nog ontkiemen
- Bloemen zaaien: onmisbare zaaitips voor beginners