Zo verzamel en bewaar je de zaden van siergrassen

Helga Kluiter
|
10/09/2021
siergras zaden oogsten

Siergrassen zijn fantastische planten: ze kosten weinig onderhoud en groeien vaak goed in arme grond. Bovendien worden ze zelden geplaagd door ziekten. Maar in de tuincentra zijn ze vaak behoorlijk prijzig. Daarom is siergras zaden oogsten een goed idee.

Lees verder na de advertentie

Siergras zaden oogsten

Het verzamelen is gemakkelijk. Je hebt slechts een envelop en snoeischaar nodig. En natuurlijk siergras. Wij gebruikten lampenpoetsergras (Pennisetum villosum), maar deze methode werkt hetzelfde voor andere siergrassen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stap 1: Grasaren knippen

siergras zaden oogsten

Lees verder na de advertentie

Knip de volwassen zaadhoofden op een droge dag af, inclusief een stukje stengel. Noteer de naam of het type gras.

Stap 2: Siergras zaden oogsten

zaden drogen

Haal de zaadhoofden uit elkaar, verwijder het kaf en doe de schone zaden in een envelop. Gebruik voor elke soort een nieuwe envelop.

Stap 3: Zaden droog bewaren

zaden bewaren

Schrijf op elke envelop de grasnaam en andere eigenschappen die je volgend jaar wilt weten voordat je gaat zaaien.

Siergras zaaien

Je kunt siergrassen vermeerderen door ze te delen, maar als je snel veel meer planten wilt produceren kun je ze ook zaaien. Zaai de verzamelde zaden in april of mei in potjes op een zonnig plekje. Zet de potjes na het ontkiemen koeler en verpot de planten wanneer ze groot genoeg zijn. In het najaar kun je ze uitplanten en de volgende zomer zullen ze bloeien.

Siergrassen soorten

Calamagrostis brachystachys
Met dank aan Sir Harold Hillier Garden en Wolfgang Bopp
  • Miscanthus sinensis ‘Flamingo’ (prachtriet): Dit is een populair bladverliezend gras voor een zonnige plek die eind zomer roze pluimen produceert. Wordt 2 m hoog.
  • Acorus calamus ‘Variegatus’ (bonte kalmoes): Een aantrekkelijk groenblijvende bonte variant van de gewone kalmoes. Hij houdt van vochtige grond in de zon of halfschaduw. Hoogte: 25 cm.
  • Briza media ‘Golden Bee’ (trilgras): Dit trilgras krijgt in de zomer geweldige hangende aren. Deze goudkleurige half-wintergroene grassoort houdt van volle zon of lichte schaduw en wordt ongeveer 50 cm hoog.
  • Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ (struisriet): Een opvallend bladverliezend gras die voor veel structuur zorgt. Zijn vele hoge bloemstengels staan goed rechtop zonder steun. Ideaal voor een zonnige plek. Hoogte: 180 cm.
  • Stipa tenuissima (ook: Nassella tenuissima, Mexicaans vedergras): Dit populaire groenblijvende siergras heeft zacht, fijn blad en aren. Beweegt mooi in de wind en houdt van een zonnige, goed afwaterende plek. Hij zaait zichzelf graag uit. Hoogte: 50 cm.
  • Pennisetum villosum: Bladverliezend vaste siergrassoort met konijnenstaart-achtige bloempluimen die je onweerstaanbaar wilt aaien. Hoogte: 60 cm.

Meer zaden oogsten en zaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu