Test nú of je oude zaden nog ontkiemen

Helga Kluiter
|
11/02/2021
Kiemkracht oude zaden testen

Als je elk jaar groenten, kruiden en bloemen zaait, heb je vast inmiddels blikken vol met zakjes oude zaden liggen. Maar de houdbaarheidsdatum die op de zakjes staat is inmiddels verstreken. Moet je deze zaadjes weggooien, of kun je ze nog zaaien?

Lees verder na de advertentie

Kun je zaden over de datum nog zaaien?

Zaden die over de datum zijn hoef je niet meteen weg te gooien. Ze gaan namelijk vaak langer mee dan de fabrikant met de datum op de verpakking vermeldt. Zaad is nou eenmaal gemaakt om lang te leven. De harde zaadhuid beschermt de binnenkant tegen uitdroging tot de omstandigheden om te gaan groeien goed zijn.

Zo test je de kiemkracht van oude zaden

Het is het beste om in februari de kiemkracht van je zaadjes te testen, voordat het groeiseizoen begint. Komt minder dan 20 procent op, dan heb je nog tijd om nieuwe zaden te bestellen. Met deze 14-dagen kiemtest weet je of je zaadjes de moeite van het zaaien nog waard zijn.

Stap 1

Kiemtest met oude zaden stap 1

Leg een vel vochtig keukenpapier op een bord. Strooi dan je oude zaden in rijen, zodat je ze makkelijker kunt identificeren.

Lees verder na de advertentie

Stap 2

Kiemtest stap 2

Bedek het bord met huishoudfolie en zet het binnen op een warme plek. Zorg dat het keukenpapier vochtig blijft en controleer regelmatig of er al zaadjes ontkiemen. Noteer de datum wanneer je scheuten ziet verschijnen.

Stap 3

Kiemtest stap 3

De kiemduur verschilt per soort groente, maar na twee weken moeten de meeste kiemkrachtige zaden wel ontkiemd zijn. Tel hoeveel er zijn uitgekomen. Is dat de helft, dan is de kiemkracht 50 procent. Hoe lager het percentage, hoe meer zaad je nodig hebt om genoeg groenten te kweken.

Tip: zo houd je zaadjes langer goed

Vaak worden zaden niet op de juiste plek bewaard, waardoor vocht en warmte de kiemkracht vermindert. Bewaar ze dus koel en droog om ze langer goed te houden.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu