Bloemen zaaien: onmisbare zaaitips voor beginners

Helga Kluiter
|
18/09/2021
Bloemen zaaien voor beginners

Als je net begint met tuinieren, lijkt bloemen zaaien zo simpel: stop wat zaadjes in de grond en afwachten maar! Maar voor een kleurrijke en levendige zomertuin is er meer nodig. Met deze zaaitips voor beginners groeien zoveel mogelijk zaden ook daadwerkelijk uit tot volwassen bloemen.

Waarin zaai je je bloemen?

Bloemen zaaien gaat het makkelijkst in een zaaibak.
Bloemen zaaien gaat het makkelijkst in een zaaibak of tray met losse modules.

Om bloemen te zaaien kan je eigenlijk alles gebruiken waarin een laagje zaaigrond past en waaruit overtollig water weg kan lopen. Maar herbruikbare zaaibakken of zaaitrays met losse vakjes zijn het makkelijkst. Begin je helemaal vanaf nul met zaaien, schaf dan stevige zaaitrays aan die je steeds weer kan hergebruiken. Dat is op termijn goedkoper én beter voor het milieu.

Bloemen zaaien in de perfecte zaaigrond

Zaaigrond moet genoeg voedingsstoffen bevatten om de zaden te laten ontkiemen en uitgroeien tot sterke zaailingen. Maar van te veel voeding worden de plantjes lui en wortelen ze maar oppervlakkig. Ook moet de grond genoeg water vasthouden, maar wel genoeg afwateren. Zaaigrond uit de winkel voldoet aan al deze eisen, maar je kan ook zelf zaaigrond samenstellen. Gebruik daarvoor:

  • 1 deel grond uit de tuin (grond uit molshopen is al lekker losgewoeld …)
  • 1 deel compost
  • 1 deel zand (zoals brekerzand of rivierzand)

De zaaibakken vullen met grond

duw de grond lichtjes aan
Duw de grond lichtjes aan.

Vul je zaaitrays of zaaibakken tot aan de rand met de zaaigrond en duw het aan met een plankje hout of met de vlakke hand. Je kan ook de bak tegen een vlak oppervlak tikken om de grond in te laten klinken. Duw de grond niet te stevig aan! Dan duw je alle lucht uit de grond, terwijl de zaden alle beschikbare lucht en licht goed kunnen gebruiken.

De zaden van je bloemen zaaien

bloemen zaaien en bedekken met een laagje zand
Bedek de zaden met een laagje zand.

Hoe je zaait, hangt deels af van de grootte van de zaden.

  • Kleine zaden: Zaai kleine zaden op het oppervlak van de grond. Zaai spaarzaam, want als je te dicht op elkaar zaait, ontstaat er vaak een schimmelziekte die zich snel door de tray verspreidt en alle zaailingen doodt.
  • Grote zaden: Zijn de zaden groot, duw ze dan zachtjes in de zaaigrond.

Bedek je zaden vervolgens met een dun laagje zand om ze op hun plek te houden en om te voorkomen dat de grond snel uitdroogt.

De zaden wakker maken met water

Zet de zaaitray in een bak water
Zet de zaaibak in een laagje water tot de grond donker wordt.

Zaden hebben vocht nodig om ‘wakker’ te worden. Je moet ze dus water geven. Maar met een plantenspuit is de kans groot dat je de zaden wegblaast. Je kan de zaaibak dus het beste een paar minuten in een laagje water zetten. Het water wordt dan via de gaatjes onderin de zaaitray door de grond omhoog gezogen. Zie je dat het oppervlak nat wordt? Haal de bak dan uit het water en laat hem uitlekken.

Geef je zaden warmte en licht

Zet de zaaibak wanneer hij is uitgelekt op een warme, lichte plek. Warmte van onderen van een elektrische propagator is handig, maar geen must. Ook een kas is niet nodig. Een lichte vensterbank (eventueel met een verwarmingsradiator eronder) is genoeg.

De zaailingen verspenen

Zaailingen verspenen
Zaailingen verspenen

De eerste twee blaadjes die boven de grond verschijnen zijn de zogeheten kiemblaadjes. De bladeren die daarna verschijnen, zijn de eerste echte blaadjes. Wanneer je zaailingen die felbegeerde eerste echte blaadjes hebben, is het tijd om ze te verspenen. Dat houdt in dat je de plantjes in een grotere zaaibak of elk in hun eigen potje zet.

Haal de plantjes voorzichtig uit de grond en houd ze vast aan hun blaadjes (niet aan de steel) terwijl je ze in de nieuwe potjes zet.

De plantjes door laten groeien

Na het verspenen laat je de plantjes nog steeds beschut staan, tot het risico op vorst geweken is. Dat is normaal gesproken rond IJsheiligen, half mei. De planten zijn dan groot en sterk genoeg om op eigen benen te staan. Hard ze geleidelijk af en verplant ze dan naar je borders.

Kun je niet wachten met zaaien? Deze 10 planten kun je al zaaien in januari

Magazine van Gardeners’ World sep/2021

Gardeners’ World sep/2021

Bestel nu