Bloemen zaaien: onmisbare zaaitips voor beginners

Helga Kluiter
|
20/01/2021
bloemen zaaien zaaitips beginners

Als je net begint met tuinieren, lijkt bloemen zaaien zo simpel: stop wat zaadjes in de grond en afwachten maar! Maar voor een kleurrijke en levendige zomertuin is er meer nodig. Met deze zaaitips voor beginners groeien zoveel mogelijk zaden ook daadwerkelijk uit tot volwassen bloemen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer zaai je bloemen?

Wanneer je bloemen zaait, is afhankelijk van welke bloemen je wil zaaien. Je vindt advies op de zadenverpakking. Sommige bloemen zaai je direct in de vollegrond, maar andere zaden kun je beter voorzaaien. Dat betekent dat je ze eerst binnen zaait, zodat je de planten buiten kunt zetten zodra het grootste risico op vorst voorbij is. In deze handige zaaigids lees je welke type bloemen en groenten je wanneer kunt zaaien.

Wekelijks zaaitips in je mail

Iedere week dit soort zaaitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waarin zaai je je bloemen?

Bloemen zaaien gaat het makkelijkst in een zaaibak.

Lees verder na de advertentie

Om bloemen te zaaien kun je eigenlijk alles gebruiken waarin een laagje zaaigrond past en waaruit overtollig water weg kan lopen. Maar herbruikbare zaaibakken of zaaitrays met losse vakjes zijn het makkelijkst. Begin je helemaal vanaf nul met zaaien, schaf dan stevige zaaitrays aan die je steeds weer kunt hergebruiken. Dat is op termijn goedkoper én beter voor het milieu.

Bloemen zaaien in de perfecte zaaigrond

Zaaigrond moet genoeg voedingsstoffen bevatten om de zaden te laten ontkiemen en uitgroeien tot sterke zaailingen. Maar van te veel voeding worden de plantjes lui en wortelen ze maar oppervlakkig. Ook moet de grond genoeg water vasthouden, maar wel genoeg afwateren. Zaaigrond uit de winkel voldoet aan al deze eisen, maar je kan ook zelf zaaigrond samenstellen. Gebruik daarvoor:

  • 1 deel grond uit de tuin (grond uit molshopen is al lekker losgewoeld)
  • 1 deel compost
  • 1 deel zand (zoals brekerzand of rivierzand)

De zaaibakken vullen met grond

duw de grond lichtjes aan

Vul je zaaitrays of zaaibakken tot aan de rand met de zaaigrond en duw het aan met een houten plankje of met de vlakke hand. Je kunt de bak ook tegen een vlak oppervlak tikken om de grond in te laten klinken. Duw de grond niet te stevig aan! Dan duw je alle lucht uit de grond, terwijl de zaden alle beschikbare lucht en licht goed kunnen gebruiken.

De zaden van je bloemen zaaien

bloemen zaaien en bedekken met een laagje zand

Hoe je zaait, hangt deels af van de grootte van de zaden.

  • Kleine zaden: Zaai kleine zaden op het oppervlak van de grond. Zaai spaarzaam, want als je te dicht op elkaar zaait, ontstaat er vaak een schimmelziekte die zich snel door de tray verspreidt en alle zaailingen doodt.
  • Grote zaden: Zijn de zaden groot, duw ze dan zachtjes in de zaaigrond.

Bedek je zaden vervolgens met een dun laagje zand om ze op hun plek te houden en om te voorkomen dat de grond snel uitdroogt.

De zaden wakker maken met water

Zet de zaaitray in een bak water

Zaden hebben vocht nodig om ‘wakker’ te worden. Je moet ze dus water geven. Maar met een plantenspuit is de kans groot dat je de zaden wegblaast. Je zet de zaaibak dus het beste een paar minuten in een laagje water. Het water wordt dan via de gaatjes onderin de zaaitray door de grond omhoog gezogen. Zie je dat het oppervlak nat wordt? Haal de bak dan uit het water en laat hem uitlekken.

Geef je zaden warmte en licht

Zet de zaaibak wanneer hij is uitgelekt op een warme, lichte plek. Warmte van onderen van een elektrische propagator (verwarmde zaaibak) is handig, maar geen must. Ook een kas is niet nodig. Een lichte vensterbank (eventueel met een verwarmingsradiator eronder) is genoeg.

Hoe snel komen zaden uit?

Zaden hebben een verschillende kiemtijd. Je vindt de kiemtijd van je zaden vaak op het zadenzakje. Afhankelijk van de warmte en de hoeveelheid licht kunnen je zaden sneller of langzamer kiemen. Heb je het gevoel dat je zaden helemaal niet kiemen? Lees dan deze 7 redenen waarom je zaden niet kiemen.

De zaailingen verspenen

Zaailingen verspenen

De eerste twee blaadjes die boven de grond verschijnen zijn de zogeheten kiemblaadjes. De bladeren die daarna verschijnen, zijn de eerste echte blaadjes. Wanneer je zaailingen die felbegeerde eerste echte blaadjes hebben, is het tijd om ze te verspenen. Dat houdt in dat je de plantjes in een grotere zaaibak of elk in hun eigen potje zet.

Haal de plantjes voorzichtig uit de grond en houd ze vast aan hun blaadjes (niet aan de steel) terwijl je ze in de nieuwe potjes zet.

De plantjes door laten groeien

Na het verspenen laat je de plantjes nog steeds beschut staan, tot het risico op vorst geweken is. Dat is normaal gesproken rond IJsheiligen, half mei. De planten zijn dan groot en sterk genoeg om op eigen benen te staan. Hard ze geleidelijk af. Dat betekent dat je ze ongeveer een tot twee weken lang overdag buiten zet, en ’s avonds weer naar binnen haalt. Daarna kun je ze naar je borders verplanten.

Meer lezen over zaaien:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu