Help, mijn zaailingen vallen om! Zo voorkom je het

Helga Kluiter
|
17/04/2021
Zaailingen vallen om

Je zaailingen vallen om, zo frustrerend! Het ene moment lijken je zelf gezaaide plantjes goed te groeien en opeens … hangen ze slap. Wat kun je doen om deze omvalziekte te voorkomen?

Lees verder na de advertentie

Hierdoor vallen je zaailingen om

Je zaailingen vallen om doordat ze besmet zijn met een schimmel die zich verspreidt via de lucht en het water. De omvalziekte komt vaker voor wanneer je zaailingen erg dicht op elkaar staan en er weinig ventilatie is, want dat zijn ideale omstandigheden voor de schimmelinfectie.

7 manieren om te voorkomen dat zaailingen omvallen

Hier zijn zeven manieren om de omvalziekte te voorkomen en je zaailingen gezond te houden.

1. Was alle potten en zaaibakken

checklist potten schoonmaken
Maak potten en zaaibakken goed schoon.

Microscopische schimmelsporen kunnen overleven in eerder gebruikte potten en zaaibakken. Was ze dus goed om de sporen te verwijderen en het risico op besmetting te verkleinen. Laat je potten en bakken een nacht weken in een sopje. Was dan alle grond er goed af en spoel na met schoon water. Vergeet ook niet om deksels mee te wassen.

2. Gebruik verse zaaigrond

Lees verder na de advertentie

Zaailingen vallen om: gebruik verse zaaigrond
Gebruik altijd verse zaaigrond.

Schimmels kunnen eenvoudig overleven in oude potgrond, dus gebruik een verse zak zaaigrond van goede kwaliteit. Zaai ook niet in gewone potgrond, want daarin zit veel organisch materiaal (zoals houtsnippers) die schimmels kunnen bevatten. Pas als de plant groot en sterk genoeg is, kun je hem in gewone potgrond zetten.

3. Voeg perliet of zand toe aan potgrond

Voeg perliet toe aan je zaaigrond voor betere drainage.

Verbeter de drainage en beluchting van de grond door perliet of scherp zand toe te voegen aan de zaaigrond. Een verhouding van 50:50 is ruim voldoende. Hierdoor voorkom je dat de grond te veel water vasthoudt waarin schimmmels gedijen.

4. Zaai in zaaitrays met modules

Zaailingen vallen om? Gebruik losse zaaimodules
Gebruik losse zaaimodules voor het zaaien.

Om te voorkomen dat bij een uitbraak van een schimmelinfectie al je zaailingen aangetast worden, kun je het beste in losse modules zaaien. Mocht er toch een zaailing omvallen, dan zal niet meteen de rest van je zaailingen verloren gaan.

5. Geef water van onder

Geef water van onder
Geef water van onder.

Zet zaaibakken of potten (met gaatjes onderin) na het zaaien in een bak met een laag van ongeveer 3 cm water. Laat de bakken ongeveer 10 minuten staan om water in de grond op te zuigen. Schimmelsporen gedijen beter aan de oppervlakte, dus op deze manier maak je het ze weer iets moeilijker.

6. Open de ventilatiegaten van kweekbakken

Zet ventilatiegaten van je zaaitray open
Zet de ventilatiegaten van je zaaitray overdag open.

Zorg ervoor dat je kweekbakken goed ventileert om te voorkomen dat de luchtvochtigheid (en dus de kans op schimmels) te hoog wordt. Open de gaten gedurende de dag en houd ze ’s nachts dicht om warmte vast te houden. Veeg de binnenkant van het deksel regelmatig af met een doek.’

7. Gebruik geen regenwater

Regenwater
Gebruik voor zaailingen beter geen regenwater.

Voor volwassen planten is regenwater prima, maar voor zaailingen kun je beter kraanwater gebruiken. Regenwater kan schimmelsporen bevatten.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu