Dit is waarom je kweekpotten moet schoonmaken voor het zaaien

Helga Kluiter
|
22/01/2021
Kweekpotten schoonmaken voor het zaaien

De dagen beginnen al voorzichtig te lengen en de zaaikriebels nemen toe. Maar voordat het zover is, is het tijd voor de grote schoonmaak. Je gebruikte kweekpotten schoonmaken is geen overbodige luxe. Het vergroot de kans op succes bij het zaaien.

Lees verder na de advertentie

Waarom kweekpotten schoonmaken een goed idee is

Wanneer je gaat zaaien, wil je natuurlijk dat er zoveel mogelijk zaden ontkiemen. En nog beter, dat ze allemaal uitgroeien tot gezonde, volwassen planten. Een goede hygiëne is dan ook erg belangrijk, want zaden en zaailingen zijn vatbaar voor schimmels. Een infectie kan al je zaailingen doden. Schimmels kunnen makkelijk overleven in oude grond en in je gebruikte potten en zaaibakken. Schoonmaken is dus een must!

Voorkom de beruchte ‘omvalziekte’

Te veel vroeg zaaien kan leiden tot zieke zaailingen
Voorkom de ‘omvalziekte’ door hygiënisch te werken.

Meestal spot je een schimmel pas wanneer de zaailingen zijn opgekomen, lekker lijken te groeien en dan … omvallen en sterven. De schimmels die verantwoordelijk zijn voor deze zogeheten ‘omvalziekte’ zijn Fusarium, Phytophthora, Pythium en Rhizoctonia. Met name als je al vroeg onder glas zaait, krijgen deze schimmels meer kans om zich te verspreiden. Zij houden namelijk wel van warmte en vocht!

Houd je zaden vrij van ziektes

Ook zaden raken makkelijk besmet door achtergebleven schimmels in kweekbakken. Dat gebeurt vooral op het moment dat de zaden na het zaaien zacht worden en open breken bij het ontkiemen. Gevolg: er komt geen zaailing boven de grond. De snelle conclusie is meestal dat het zaad slecht was, of dat je verkeerd hebt gezaaid. Maar schimmels zouden de hoofdverdachten moeten zijn.

Kweekpotten schoonmaken met een simpel sopje

Lees verder na de advertentie

Maak je kweekpotten schoon met een sopje en een borstel.

Het is een goede gewoonte om elk seizoen, voor je gaat zaaien, al je kweekpotten, zaaibakken, deksels van zaaitrays en dergelijke grondig te reinigen. Je hebt daarvoor geen dure middeltjes nodig. Volg gewoon de volgende stappen:

  • Vul een grote kuip met water en zeepsop en eventueel wat baking soda.
  • Laat je potjes en zaaibakken een nacht weken in het sop.
  • Na het weken kun je alle aangekoekte grond makkelijk met een borstel van de potten schrobben.
  • Spoel alles na met schoon water en laat de kweekspullen drogen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu