Vroeg zaaien: dit zijn de do’s en don’ts

Helga Kluiter
|
16/01/2021
vroeg zaaien

(Te) vroeg zaaien brengt risico’s met zich mee. Door de combinatie van weinig licht en veel warmte binnen worden veel vroege zaailingen slap of gaan dood. Zonde van al het werk! Maar als je je aan een paar basisregels houdt, kun je wél je voordeel doen met vroeg zaaien.

Lees verder na de advertentie

Waarom zou je vroeg zaaien?

Aubergines vroeg zaaien

Soms loont het echt de moeite om al extra vroeg te beginnen met zaaien. Bijvoorbeeld met planten die een lange aanloop en veel warmte nodig hebben om een fatsoenlijke oogst op te leveren, zoals pepers en aubergines. Ook diverse bloemen en kruiden kun je al vroeg zaaien. Onder de juiste omstandigheden kun je die al zaaien in januari.

Succes met vroeg zaaien

Er zijn een paar belangrijke regels waar je je aan moet houden als je al vroeg in het seizoen wil beginnen met zaaien. Dit zijn de belangrijkste do’s en don’ts:

Wel doen:

  • Maak alles schoon dat in contact komt met zaden of zaailingen. Denk aan potten, pootstokken en zaaibakken.
  • Gebruik nieuwe grond. De zaaigrond moet goed waterdoorlatend zijn, maar ook genoeg vocht vasthouden. Gewone zaaigrond is prima.
  • Zoek voor je zaaibakken een lichte, warme vensterbank waar de temperatuur redelijk constant blijft.
  • Geef de ontkiemende zaden voldoende lucht door te zorgen voor ventilatie, ook al gaat er hierdoor wat warmte verloren.
  • Veeg eenmaal of tweemaal per dag de condens van de binnenkant van propagators.
  • Controleer je zaden en zaailingen dagelijks, zodat je meteen actie kunt ondernemen wanneer je ziet dat er problemen ontstaan.

Niet doen:

Lees verder na de advertentie

Te veel vroeg zaaien kan leiden tot zieke zaailingen
  • Zet je zaaitrays niet te warm. Je moet misschien wat langer wachten tot de plantjes boven de grond komen en gaan groeien, maar te veel warmte zorgt ook voor slappe zaailingen en vergroot de kans op ziektes.
  • Zaai de zaden niet te dik, om te voorkomen dat de zaailingen niet genoeg ruimte hebben om te groeien. Bakken met te veel zaailingen zijn bovendien vatbaar voor ziekten waaraan al je plantjes vervolgens kunnen sterven.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu