Bloeiende rotsplantjes zijn als kleine juwelen in je tuin. Maar omdat de bloemen vaak klein zijn, is het een leuk idee om rotsplanten in een bloembak of pot te planten. Die kun je vervolgens op een zonnig plekje in het zicht zetten – bijvoorbeeld als middenstuk op een terrastafel.
Lees verder na de advertentie
Rotsplanten in bloembak? Hierop moet je letten
Veel rotsplanten zijn winterhard en kunnen goed tegen kou. Ze hebben zich immers aangepast aan een bergachtige omgeving. Waar ze in de winter echter vaak dood aan gaan, is natte voeten. In de bergen stroomt het water snel weg van de wortels, dus probeer dat thuis na te booten. Een goede drainage voor je rotsplanten buiten is van levensbelang.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Rotsplanten hoe planten?
In dit voorbeeld laten we zien hoe je de bloeiende rotsplant Antennaria dioica ‘Rubra’, ook wel bekend als rozenkransje, in een terracotta pot plant, maar ook met andere rotsplanten in een bloembak ga je zo te werk:
1. Grond voor rotsplanten in bloembak
Meng met je handen gelijke delen scherp zand en turfvrije universele potgrond tot een gelijkmatig geheel. Deze voedingsarme mix is perfect voor rotsplanten.
2. Rotsplanten in bloembak: kies de juiste pot
Kies een pot met drainagegaten. Terracotta is ideaal, omdat het poreus is en daardoor nog beter afwatert. Vul de pot deels met je potgrondmix en druk aan.
3. De rotsplantjes planten
Zet de plant in het midden en voeg rondom meer potgrond toe. Zorg dat de wortelhals nog blootligt als je de grond hebt aangedrukt. Schep tot slot een laagje scherp zand over het oppervlak. Dat beschermt de wortelhals en laat de subtiele bloemen van je rotsplant goed uitkomen.