Rotsplanten stekken: zo maak je snel meer van deze juweeltjes

Helga Kluiter
|
07/06/2022
arabis stekken

Rotsplanten of alpineplanten zijn klein, maar ook ontzettend fijn. Ze zijn oersterk en hun bloemen zijn een lust voor het oog. Bovendien is rotsplanten stekken heel eenvoudig, dus maak snel meer van deze kleine juweeltjes.

Lees verder na de advertentie

Voorjaarsbloeiende rotsplanten stekken

Veel rotsplanten, zoals gentiaan, Aubrieta (blauwkussen) en Arabis (scheefkelk), bloeien in het voorjaar en de vroege zomer op scheuten die vorig jaar zijn aangegroeid. Vervolgens maken ze de rest van het seizoen nieuwe scheuten aan. Deze jonge uitlopers schieten makkelijk wortel en zijn dus ideaal om te stekken.

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Rotsplanten of alineplanten?

De termen rotsplanten en alpineplanten worden door elkaar gebruikt, omdat ze allebei dezelfde omstandigheden willen: een open omgeving en zeer sterke drainage. Rotsplanten komen over de hele wereld voor. De term alpineplanten wordt vaak gebruikt voor planten die boven de boomgrens groeien. De soorten die daar groeien hebben zich aangepast aan de kou, droogte en het sterke licht.

Lees verder na de advertentie

Rotsplanten stekken, stap voor stap

Rotsplanten voor in kieren en scheuren

Rotstuinplanten zijn ideaal als bodembedekker of als ‘voegenvuller’ in een stapelmuur. Om de stekken te laten wortelen, kun je ze het beste in een koude bak zetten of in een beschut deel van de tuin. Laat ze niet helemaal uitdrogen en verpot ze direct wanneer je de eerste tekenen van groei bespeurt.

Dit heb je nodig

  • Voorjaarsbloeiende rotsplantjes
  • Scherp mes
  • Diepe 6 cm of 9 cm kweekpotjes
  • Potgrond voor cactussen (of maak je eigen goed drainerende mix van 50% scherp zand of siergrind en 50% potgrond)

Stap 1: Stekmateriaal kiezen

rotsplanten stekken

Hier maken we stekken van Arabis ferdinandi-coburgi ‘Old Gold’ (scheefkelk). Gebruik de compacte, verse scheuten die in de volle zon groeien. Selecteer een sterke nieuwe stengel met gezond bladrozet zonder bloemen.

Stap 2: Onderste blaadjes verwijderen

stekmateriaal van Arabis

Knip de scheut aan de onderkant in een keer af en verwijder de onderste blaadjes, zodat de stengel lang genoeg is om in potgrond te zetten.

Stap 3: Stekjes in de grond zetten

arabis stekken

Vul een potje met zanderige, waterdoorlatende potgrond. Maak gaatjes langs de potrand met een verspeenpen voor de jonge, kwetsbare stekjes.

Stap 4: Rotsplanten stekken water geven

arabis stekjes

Label het potje en druk de potgrond rond de stekjes stevig aan voordat je met een fijne broes water geeft.

Meer over rotsplanten en vetplanten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu