Met deze 6 tips houd je vetplanten buiten gegarandeerd mooi

Helga Kluiter
|
22/06/2021
succulenten verzorging

Vetplanten buiten in je tuin zorgen meteen voor een exotische sfeer en ze hebben bijzonder weinig verzorging nodig. Ideaal als je een paar weken met een gerust hart op vakantie wilt! Maar als je ze het hele jaar mooi wilt houden, zijn er een paar dingen waarop je moet letten.

Lees verder na de advertentie

1. Vetplanten mulchen

vetplanten mulchen

Bedek de potgrond met een mulchlaag van siergrind. Hierdoor versterk je niet alleen de woestijnachtige look, maar je voorkomt ook dat door de vochtige potgrond de bladeren gaan rotten. Breng de mulchlaag voorzichtig aan met een lepel en bedek alle potgrond.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Sedum bodembedekker

Lees verder na de advertentie

Succulenten delen

Sommige vetplanten, zoals vetkruid (Sedum), zijn goede en stevige bodembedekkers. Trek of snijd de plantjes af en toe uit elkaar om ze verder te laten ‘kruipen’. En nieuwe rozetten van bijvoorbeeld Echeveria kun je eenvoudig afknippen en herplanten op een andere plek. Zo breid je je succulenten-tapijt snel uit.

3. Vetplanten potgrond

potgrond voor vetplanten

Succulenten hebben een goede drainage nodig, dus gebruik een mix van zeventig procent universele potgrond en dertig procent grind of scherp zand. Geef geen water net na het verpotten. Dan kunnen de wortels beter herstellen. Na een paar dagen kun je dan voor het eerst water geven.

4. Vetplanten buiten niet beschadigen

vetplanten verpotten

Vetplanten zijn taai, maar hun vlezige bladeren kunnen kneuzen als je ze grof behandelt. Houd ze dus voorzichtig vast bij hun kluit en plant ze op dezelfde diepte als dat ze in hun pot stonden, zodat alle blaadjes boven de potgrond uit blijven steken.

5. Bladeren schoonhouden

succulenten verzorging

Door de structuur van succulenten kan er al snel potgrond tussen de bladeren blijven zitten. Dit kan leiden tot schimmelziektes, dus gebruik een klein kwastje om de bladeren schoon te maken.

6. Winterharde vetplanten buiten

vetplanten buiten winterhard

De meeste succulenten kunnen prima tegen kou, maar van al die nattigheid in de winter gaan ze dood. Bescherm vetplanten buiten in de winter dus tegen neerslag, bijvoorbeeld door ze in een kas of serre te zetten. Laat je ze buiten staan, zet ze dan op een afgeschermde plek, zoals onder een dakrand of bij een muur.

Meer lezen over vetplanten:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu