Dit zijn onze favoriete bloemen en planten om te zaaien in oktober

Helga Kluiter
|
28/09/2021
bloemen zaaien in oktober

Bij zaaien denk je vaak aan het voorjaar, maar er zijn ook planten en bloemen die je juist beter kunt zaaien in oktober.

Lees verder na de advertentie

Zaaien in oktober

Koudekiemers zijn planten waarvan de zaden een periode van kou nodig hebben om te kunnen kiemen. Sommige zaden hebben meer en langer kou nodig dan andere, maar zaaien in oktober helpt al deze zaden om uiteindelijk uit te groeien tot planten. En een aantal planten zal bovendien weken eerder bloeien dan wanneer je ze in de lente zou zaaien.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort (zaai)tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wat zaaien in oktober?

In oktober kun je niet alleen winterharde eenjarige bloemen zaaien, maar ook diverse vaste planten en zelfs struiken. Dit zijn enkele van onze favorieten om te zaaien in oktober:

Lees verder na de advertentie

1. Lievevrouwebedstro

Lievevrouwebedstro combineren met

De botanische naam Galium odoratum geeft al aan dat dit plantje geur afgeeft. Die geur van lievevrouwebedstro is overigens geen bloemig parfum maar de geur van … vers hooi! Deze geur komt overigens pas vrij wanneer de plant verdort. Zaai deze goede bodembedekker in oktober rechtstreeks in de volle grond en hij zal in mei en juni bloeien. Hij groeit zowel in de zon als in wat schaduw.

2. Eenjarige klaproos (Papaver rhoeas)

klaprozen zaaien

Deze schitterende eenjarige klaprozen doen het goed in een weide met wilde bloemen of in perken. De Papaver rhoeas verschijnt vaak spontaan op plekken waar de grond regelmatig verstoord wordt. Denk aan landbouwgrond, bermen en velden. Spit de grond om, zaai de klaprozen en hark dan de grond nog eens goed door. Daarmee stimuleer je het kiemproces.

3. Bijenbrood (Phacelia)

bloemen zaaien in oktober

Het is een oude wijsheid dat je bijenbrood (Phacelia) na 20 augustus niet meer moet zaaien, maar begin oktober zaaien kán wel degelijk. De jonge plantjes kunnen namelijk best wat vorst overleven. Is de winter niet te streng, dan heb je dus al vroeg in het voorjaar veel bloemen die heel veel bijen trekken. Bovendien is Phacelia een goede groenbemester. Gewoon proberen dus! Zaai bijenbrood in de volle zon.

4. Pronkerwt (Lathyrus odoratus)

Lathyrus odoratus
Pronkerwt (Lathyrus odoratus)

Pronkerwten bloeien vanaf juni. Maar als je ze weken eerder wil laten bloeien, zaai je ze in oktober 3 cm diep en 3 cm uit elkaar in potjes. Laat ze buiten overwinteren in een koude bak om ze door het slechtste weer te loodsen. De zaden kun je eventueel eerst een nachtje laten weken of insnijden om ze uit hun rust te halen – al is dat niet noodzakelijk.

5. Stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris)

Primula's
Sleutelbloem (Primula)

Deze zachtgele voorlopers van de lente bloeien al in maart op plekken onder heggen of in halfschaduw. Stengelloze sleutelbloemen (Primula vulgaris) hebben – net als hun neefjes gulden sleutelbloem (Primula veris) en slanke sleutelbloem (Primula elatior) – vorst nodig om te ontkiemen. Zaai ze eventueel voor in potjes in een koude bak en verspeen de zaailingen wanneer ze vier echte blaadjes hebben.

6. Tuinboon

tuinbonen zaaien in oktober

Tuinbonen kun je al zaaien in oktober. Variëteiten zoals ‘Masterpiece’, ‘Stereo’ en ‘Aguadulce’ zijn goede keuzes voor de herfstzaai. Geef ze een goede afwatering en een beschutte plek, zodat je al drie à vier weken eerder kunt oogsten dan in de lente gezaaide tuinbonen. Mits de muizen je zaden niet hebben opgegeten … Bescherm ze dus tegen deze knagers.

7. Dwergmispel (Cotoneaster)

Cotoneaster struik

Vul een kleipotje met een laagje zanderige grond en leg daarop wat besjes van de dwergmispel (Cotoneaster). Herhaal dit een paar keer, zodat je meerdere lagen met zand en bessen krijgt. Zet het potje buiten tijdens de winter, dan krijgt het de kans om te bevriezen en ontdooien. Strooi de inhoud begin voorjaar over de grond en bedek met een gezeefd laagje fijne aarde. Wanneer daarna de zaailingen opkomen, kun je ze verpotten en verder laten groeien.

8. Goudsbloem (Calendula officinalis)

zaaien in oktober

Goudsbloemen zijn eenvoudige eenjarige bloemen. Als je ze op een plekje goed afwaterende grond in de zon zet, kun je goudsbloemen prima zaaien in oktober. Zaai ze in ondiepe geultjes of hark de zaden door het oppervlak van de grond. In het voorjaar moet je zaailingen die te dicht op elkaar staan uitdunnen. Zo krijgen de planten meer ruimte om te groeien. 10 cm ruimte tussen de zaailingen is voldoende.

9. Cactus

cactus zaden ontkiemen

Cactussen zijn geliefd bij kinderen (kijken, niet aanraken!) en leuk om op een vensterbank te zetten. Deze stekelige planten kun je binnenshuis zaaien in potjes. Strooi de zaden op het oppervlak van wat zaaigrond met een klein beetje vermiculiet. Bedek de potjes met plastic zakjes en geef water via de schoteltjes onder de potten als de grond er droog uitziet.

10. Helmbloem (Corydalis)

helmbloem zaaien wanneer

De zaden van helmbloemen zijn een uitdaging, want ze ontkiemen vaak lastig. Vul potjes met zaaigrond en leg de zaden op het oppervlak. Bedek ze met een fijn laagje zand en zet ze in de winter buiten. Je kunt de zaden ook tussen wat lagen vochtig keukenpapier in de koelkast leggen. Zo boots je de kou buiten na. Wanneer de zaadjes in de koelkast ontkiemen, zet je ze in kleine potjes om verder te groeien.

Meer planten en zaaien in oktober

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu