Zaaien in oktober: dit zijn onze 8 favorieten

Helga Kluiter
|
28/09/2020
zaaien in oktober

Bij zaaien denk je vaak aan het voorjaar, maar er zijn ook planten die je beter kunt zaaien in oktober. Dit zijn onze 8 favorieten.

Waarom je soms al moet zaaien in oktober

Veel winterharde eenjarige bloemen zijn koudekiemers. Dat betekent dat de zaden van zulke planten een periode van kou nodig hebben om te kunnen ontkiemen. Door de herhaaldelijke vorst en dooi tussen oktober en maart ontkiemen de zaden een stuk eenvoudiger.

Zaaien in de herfst: zo pak je het aan

Als je graag een stukje grond wilt vullen met wilde bloemen, strooi de zaadjes dan op een aangeharkt en afgevlakt stukje kale grond en laat de natuur de rest doen. Het voordeel is dat je bloemen weken eerder bloeien dan wanneer je ze in de lente zou zaaien.

1. Eenjarige klaproos (Papaver rhoeas)

Eenjarige klaproos zaaien in oktober
Eenjarige klaproos (Papaver rhoeas)

Deze schitterende eenjarige klaprozen doen het goed in een weide met wilde bloemen of in perken. De Papaver rhoeas verschijnt vaak spontaan op plekken waar de grond regelmatig verstoord wordt. Denk aan landbouwgrond, bermen en velden. Spit de grond om, zaai de klaprozen en hark dan de grond nog eens goed door. Daarmee stimuleer je het kiemproces.

2. Pronkerwt (Lathyrus odoratus)

Lathyrus odoratus
Pronkerwt (Lathyrus odoratus)

Pronkerwten bloeien vanaf juni. Maar als je ze weken eerder wil laten bloeien, zaai je ze nu 3 cm diep en 3 cm uit elkaar in potjes. Laat ze buiten overwinteren in een koude bak om ze door het slechtste weer te loodsen. De zaden kun je eventueel eerst een nachtje laten weken of insnijden om ze uit hun rust te halen – al is dat niet altijd noodzakelijk.

3. Sleutelbloem (Primula)

Primula's
Sleutelbloem (Primula)

Deze zachtgele voorlopers van de lente zijn een belangrijk onderdeel in de tuin op plekken onder heggen of in halfschaduw. Zaai ze binnen of in een koude bak in potten. Bedek ze met slechts een beetje fijn zand, want ze hebben licht nodig om te ontkiemen. Verspeen de zaailingen van de sleutelbloemen wanneer ze vier echte blaadjes hebben.

4. Tuinboon

Tuinbonen
Tuinboon (foto: © Malcolm Manners)

Tuinboon ‘Aguadulce’ was ooit dé keuze voor zaaien in oktober, maar modernere variëteiten zoals ‘Masterpiece’ en ‘Stereo’ zijn nu populair. Een goede afwatering en een beschutte plek zorgen voor de meest betrouwbare oogst, drie à vier weken voor de lentezaai. De moeite van het proberen waard dus!

5. Cactus

Zaai cactussen binnen
Cactus (Parodia magnifica)

Geliefd bij kinderen (kijken, niet aanraken!) en leuk om op een vensterbank te zetten. Deze stekelige planten kun je zaaien in potjes op het oppervlak van wat zaaigrond met een klein beetje vermiculiet. Bedek de potjes met plastic zakjes. Geef water via de schoteltjes onder de potten als de grond er droog uitziet.

6. Dwergmispel (Cotoneaster)

Dwergmispel (Cotoneaster) zelf zaaien in het najaar
Dwergmispel (Cotoneaster)

Vul een kleipotje met een laagje zanderige grond. Daarop leg je wat zaadjes van de dwergmispel. Herhaal dit een paar keer, zodat je meerdere lagen met zand en bessen krijgt. Zet het potje buiten tijdens de winter. Dan krijgt het de kans om te bevriezen en ontdooien. Strooi de inhoud begin voorjaar over de grond en bedek met een gezeefd laagje fijne aarde. De zaailingen kun je vervolgens verpotten en verder laten groeien.

7. Goudsbloem (Calendula officinalis)

Goudsbloem zaaien in de herfst
Goudsbloem (Calendula officinalis)

Goudsbloemen zijn eenvoudige eenjarige bloemen. Als je ze op een plekje goed afwaterende grond in de zon zet, kun je goudsbloemen prima zaaien in oktober. Zaai ze in ondiepe geultjes of hark de zaden door het oppervlak van de grond. In het voorjaar moet je zaailingen die te dicht op elkaar staan uitdunnen. Zo krijgen de planten meer ruimte om te groeien. 10 cm ruimte tussen de zaailingen is voldoende.

8. Helmbloem (Corydalis)

Helmbloem zaaien in het najaar
Helmbloem (Corydalis)

De zaden van helmbloemen zijn een uitdaging, want ze ontkiemen vaak lastig. Vul potjes met zaaigrond en leg de zaden op het oppervlak. Bedek ze met een fijn laagje zand. Dan zet je ze in de winter buiten, zodat ze kunnen bevriezen en ontdooien. Je kunt de zaden ook tussen wat lagen vochtig keukenpapier in de koelkast leggen. Zo boots je de kou buiten na. Wanneer de zaadjes in de koelkast ontkiemen, zet je ze in kleine potjes om verder te groeien.

Magazine van Gardeners’ World sep/2021

Gardeners’ World sep/2021

Bestel nu