Bloemen die bloeien in oktober? Sla deze soorten niet over

Helga Kluiter
|
10/10/2023
bloemen die bloeien in oktober

Zolang je je laatbloeiende vaste planten blijft koppen, heb je bij goed weer nog behoorlijk wat bloemen die bloeien in oktober – en met een beetje geluk zelfs nog daarna!

Lees verder na de advertentie

9x bloemen die bloeien in oktober

Laatbloeiers geven nog een laatste show weg voordat het buiten écht grijs en grauw wordt. Met deze planten kun je nog even je hart ophalen. En een aantal bloemen kun je zelfs nog plukken, zodat je er ook in huis nog plezier van hebt.

1. Chrysanten (Chrysanthemum)

bloemen die bloeien in oktober

Kleurrijke chrysanten geven je tuin kleur in tinten van roze en rood tot geel en oranje, maar er zijn zelf groene variëteiten die in elk boeket passen. Zet deze vaste planten op een warme, beschutte plek om ze maanden mooi te houden.

Bloei: augustus- oktober

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie, handige (moes)tuintips en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Dahlia’s

dahlia's verzorging
Dahlia ‘Summer Sunset’, Foto: Tim Sandall

Zolang je bij dahlia’s de verwelkte bloemen blijft wegknippen, blijven ze bloeien tot aan de eerste vorst. Zodra de eerste vorst heeft toegeslagen, zal het blad zwart worden. Dat is het moment om al het loof af te knippen, de knollen uit de grond te halen en ze ’s winters vorstvrij, koel en droog op te slaan.

Bloei: juli-oktober

3. Herfstasters (Symphyotrichum)

Aster 'Rosenquarz'

Asters vullen je tuin vaak tot eind oktober met paarse wolkjes van bloemen – en zoemende bijen, want die zijn er ook gek op. Ze zijn makkelijk in de verzorging. Staan ze in de vollegrond, dan hoef je eigenlijk niets te doen – behalve je asters stekken als je er gratis meer wilt maken. Probeer bijvoorbeeld de variëteit ‘Little Carlow, met kleine, paarse bloemen, of ‘Rosenquarz’ (foto) voor verfijnde, zachtroze bloemetjes. Plant in de zon of halfschaduw.

Bloei: augustus-oktober

4. Herfstnarcissen (Sternbergia lutea)

herfstnarcis

De bloemen van de vrolijke Sternbergia lutea lijken een beetje op een krokus, maar heten toch herstnarcissen. De planten staan mooi vooraan in borders of tussen struiken en vaste planten. Poot de bollen van halverwege de zomer tot begin herfst op een diepte van ongeveer 15 cm.

Bloei: september-november

5. Hersttijloos (Colchicum)

colchicum waterlily herfsttijlozen

Herfsttijlozen lijken op krokussen, maar bloeien in de herfst. Vandaar dat ze ook wel herfstkrokussen worden genoemd. Je moet wel een beetje vooruit plannen en de Colchicum-bollen in mei of juni onder bomen of in borders poten. Je kunt ze ook laten verwilderen in gras (maar maai het loof in het voorjaar er niet af!). Vervolgens verschijnen de bloemen in het vroege najaar. Soorten zoals ‘Waterlily’ (foto) met dubbele blaadjes zijn extra aantrekkelijk.

Bloei: september-oktober

6. Herfstanemonen

Deze hagelwitte Japanse anemonen zijn prachtige herfstbloemen voor bestuivers

Anemonen die eind zomer en begin najaar bloeien, ofwel herfstanemonen, geven je tuin een extra vleugje sierlijkheid. Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ (foto) draagt bijvoorbeeld zijn witte bloemen op vrij lange stelen en doet het mooi achterin een border. Herfstanemonen doen het ook goed op een plek met wat meer schaduw, al heeft hij wel wat zon nodig om goed te kunnen bloeien.

Bloei: augustus-oktober

7. Kliplelies (Nerine bowdenii)

Nerine bowdenii rose

De meeste soorten Zuid-Afrikaanse kliplelies zijn niet zo geschikt voor ons klimaat, maar Nerine bowdenii is gelukkig een uitzondering. Hij bloeit laat is geeft je herfsttuin extra kleur. Plant de bollen in de zomer om in de herfst bloemen te hebben. Ze houden van een goed drainerende, zonnige plek.

Bloei: september-november

8. Leeuwenbekjes (Antirrhinum majus)

Antirrhinum majus Appleblossom
Antirrhinum majus ‘Potomac Appleblossom’ en ‘Potomac Orange’. Foto: Helga Kluiter

Wanneer je een bij in de bloem van een leeuwenbekje (Antirrhinum majus) ziet kruipen, snap je precies waar ze hun naam aan te danken hebben! Deze fantastische plukbloemen bloeien al in juni, maar als je ze na de eerste bloei terugknipt tot net boven een bladpaar, bloeien ze gewoon weer opnieuw. De verkrijgbare kleurenvariaties zijn hoe dan ook prachtig. Zaai ze begin voorjaar onder glas en plant uit na de laatste vorst.

Bloei: juni-oktober

9. Rudbeckia’s

bloemen die bloeien in oktober

Rudbeckia’s beginnen vrij laat met bloeien, maar gaan dan ook tot in de herfst door. Ze zijn erg mooi te combineren met siergrassen, zowel in de border als op vaas. Probeer bijvoorbeeld Rudbeckia fulgida var. sullivantii ‘Goldsturm’ (foto). De margrietachtige, gele bloemen zorgen op een zonnige plek voor veel late kleur. Laat daarna de zaadhoofden staan voor mooie wintersilhouetten.

Bloei: augustus-oktober

Meer planten en bloemen die bloeien in oktober

Meer lezen over:
Inspiratie
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu