Deze vrolijke krokussen mogen niet ontbreken in je tuin

Helga Kluiter
|
12/10/2022
Nationale Bijentelling

Krokussen steken als een van de eerste bloemen in hun koppen op in het voorjaar. Meestal bloeien ze paars met feloranje harten, maar er zijn ook gele en witte soorten krokussen waarmee je kunt variëren.

Krokussen planten wanneer

bloembollen poten

Wanneer je krokussen moet planten, hangt af van de soort. Er zijn namelijk voorjaarsbloeiende en herfstbloeiende krokussen. De herfstkrokussen plant je eind zomer, rond augustus, terwijl je de voorjaarsbloeiende soorten krokussen in het najaar plant, van september tot november.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week bloementips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Krokussen voor bijen

krokussen voor bijen

Lees verder na de advertentie

Krokussen zijn ontzettend geliefd bij vroege bijen, vooral hommels, die smullen van de nectar en zich onderdompelen in het stuifmeel nadat ze ontwaken uit hun winterslaap. Soms slapen hommels zelfs in de krokusbloemen, die zich ’s nachts als een dekentje om hen heen sluiten. Wil je krokussen kopen om bijen te helpen, kies dan biologische bloembollen. Dan weet je zeker dat er geen gif in zit.

Soorten krokussen voor de lente

Plant in het najaar deze fraaie krokussoorten die vanaf eind winter zullen bloemen:

Crocus chrysanthus ‘Advance’

Crocus chrysanthus Advance

Krokus ‘Advance’ is een opmerkelijke cultivar van Crocus chrysanthus. Hij is namelijk botergeel aan de binnenkant en aan de buitenkant lichtpaars. Geef met deze krokus je voorjaarsborders en potten wat extra warmte 

Crocus sieberi ‘Firefly’

Crocus sieberi Firefly

De Crocus sieberi is in het wild te vinden op Kreta, waar hij tevoorschijn komt zodra de sneeuw in de bergen in de lente begint te smelten. Normaal gesproken heeft hij witte bloemen met paarse doortekening op de buitenste blaadjes. Maar ‘Firefly’, die vanaf maart bloeit, is een lilakleurige soort waarvan het hart en de basis van de blaadjes geel als een eierdooier zijn.

Crocus vernus ‘Jeanne D’Arc’

Crocus vernus Jeanne D'Arc

Als je op zoek ben naar witte krokussen is de bonte krokus Crocus vernus ‘Jeanne D’Arc’ een topper. De bloemen zijn bovengemiddeld groot en ze verschijnen vanaf eind winter. De grote knollen zijn erg geschikt om te laten verwilderen in langer gras.

Crocus tommasinianus ‘Whitewell Purple’

Crocus tommasinianus Whitewell Purple

De boerenkrokus, Crocus tommasinianus, is een van de beste soorten krokussen om te verwilderen. ‘Whitewell Purple’ is een mooie cultivar van deze soort, met roodpaarse bloemen die bij het openen hun lichtpaarse binnenkant tonen.

Crocus tommasinianus ‘Barr’s Purple’

soorten krokussen: boerenkrokus Barr’s Purple

Net als ‘Whitewell Purple’ is ‘Barr’s Purple’ een boerenkrokus (Crocus tommasinianus). Alleen heeft deze soort felpaars gekleurde bloemen die prachtig afsteken tegen bleker gekleurde soorten.

Soorten krokussen voor de herfst

Plant eind zomer deze krokussen, zodat je in het najaar hun kleuren kunt bewonderen:

Saffraankrokus (Crocus sativus)

soorten krokussen: saffraankrokus

Een kilo saffraan kost al snel minstens 30.000 euro en is daarmee het allerduurste specerij ter wereld. En als je bedenkt dat je voor één gram saffraan 150 bloemen nodig hebt, begrijp je ook waarom. Je eigen voorraad saffraan kweken is dus wellicht onbegonnen werk, maar de bloemen zijn hoe dan ook een prachtige tint lila met een donkere bladbasis.

Herfsttijloos (Colchicum speciosum)

colchicum waterlily herfsttijlozen

Herfsttijlozen (Colchicum speciosum) worden ook wel herfstkrokussen genoemd, maar eigenlijk zijn het helemaal geen krokussen. De naam ‘herfstkrokus’ is echter helemaal niet zo gek, want ze lijken erg op echte krokussen. De bloembollen zijn ideaal om in het gazon te laten verwilderen, zodat je niet alleen in het voorjaar maar ook in de herfst van een bloeiend gazon kunt genieten. Mooi cultivars zijn bijvoorbeeld ‘Waterlily’ (foto) en ‘Lilac Wonder’.

Krokussen planten in potten

krokussen in potten

Krokussen doen het uitstekend in bloempotten, dus ook op een balkon of terras kun je ze prima kwijt. Gebruik ze bijvoorbeeld om een bloembollenlasagne te maken, zodat je het hele voorjaar van bloeiende bloembollen kunt genieten.

Meer over bloembollen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu