Voorjaarsbollen kopen? Hier moet je zeker op letten

Helga Kluiter
|
03/09/2021
bloembollen kopen

Heb je in september je voorjaarsbollen nog niet in huis? Koop ze dan zo snel mogelijk, want de keuze wordt snel minder! Maar waarop moet je eigenlijk letten bij het bloembollen kopen bij kweker of online?

Lees verder na de advertentie

Bloembollen kopen bij kweker

Het voordeel van bloembollen kopen bij de kweker is dat je kunt zien en voelen wat je koopt. Er zijn daarbij een paar belangrijke punten om op te letten:

Gezonde voorjaarsbollen

bloembollen kopen

Beoordeel de gezondheid van de bloembollen voordat je ze koopt. Knijp er licht in om te controleren of ze stevig zijn en laat beschimmelde bollen liggen. Bekijk ook de platte onderkant van de bol om te controleren of die onbeschadigd is.

Bloembollen kopen wanneer

Koop elke bollensoort zodra die beschikbaar komt, want hoe langer bollen in de winkel liggen, hoe verder ze uitdrogen. Koop geen bollen die licht aanvoelen.

Dubbele neuzen

Lees verder na de advertentie

narcissen kopen

Sommige soorten bloembollen, met name narcissen, kunnen wel eens twee groeipunten of ‘neuzen’ hebben, alsof er twee bollen aan elkaar vast zitten. Als beide helften vol en stevig aanvoelen, bloeien ze allebei. Als een van beide kanten dun en onderontwikkeld is, produceert die waarschijnlijk alleen bladeren.

Ziftmaat bloembollen

Bloembollen met een grote ziftmaat (omtrek) betekent niet automatisch dat ze ook meer bloemen zullen produceren. Biologische bollen vallen bijvoorbeeld vaak wat kleiner uit, maar bloeien des te uitbundiger. Staar je dus niet blind op het formaat van de bloembol.

Complete gids voor bloembollen

In de speciale uitgave Complete gids voor bloembollen van Gardeners’ World vind je heel veel inspiratie voor het kweken van bloembollen – het hele jaar door. Bestel deze speciale uitgave nu.

Bloembollen bestellen

Bij het online bestellen van bloembollen kun je natuurlijk vooraf niet zien wat je koopt. Daarom is het des te belangrijker om hier rekening mee te houden:

Voorjaarsbollen op tijd bestellen

bloembollen bestellen

Bestel je voorjaarsbollen zo vroeg mogelijk. Vaak kun je al in juli voorbestellen. De bloembollen worden dan verzonden zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn dan nog vers en je bent ervan verzekerd dat je favoriete bollen nog verkrijgbaar zijn.

Waar bloembollen bestellen

Bedenk goed waar je je bloembollen bestelt. De bollen in het tuincentrum of van de bouwmarkt worden vaak niet onder de juiste omstandigheden bewaard, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Bestel liever rechtstreeks bij de kweker.

Biologische bloembollen

hyacinten planten wanneer

Biologische bloembollen kopen heeft het voordeel dat er bij het kweken geen chemicaliën of kunstmest zijn gebruikt. Dat levert niet alleen sterke bollen op, maar is ook beter voor vroege hommels en bijen. Goede adressen zijn onder andere Natural Bulbs, Huiberts of de Bijenstichting.

Bloembollen bewaren

Heb je bloembollen gekocht, maar kun je ze nog niet meteen uitplanten? Geen probleem, want bloembollen kun je wel even bewaren. Zorg er dan wel voor dat de bewaarplek goed geventileerd is en dat de temperatuur er rond de 18 graden is. Laat de bollen ook niet in een gesloten verpakking zitten (en zeker geen plastic!), want dan kunnen ze gaan schimmelen en rotten.

Meer voorjaarsbollen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu