Dit is waarom je biologische dahlia’s wil hebben

Partnerbijdrage van Natural Bulbs
Natural Bulbs - Dahlia 'Impression Fantastico'

Met hun zeer uiteenlopende kleuren en vele bloemvormen mogen dahlia’s in de zomer niet ontbreken in je tuin. En als je kiest voor biologische dahlia’s draag je meteen je steentje bij aan een gezondere leefplek voor alle dieren in je tuin.

Lees verder na de advertentie

Onbespoten dahlia’s voor bestuivers

Natural Bulbs Dahlia 'Impression Fantastico'
Dahlia ‘Impression Fantastico’

Om de bijen en andere bestuivers te helpen is het belangrijk dat de dahlia’s in je tuin onbespoten zijn opgekweekt. Is er wel gif gebruikt door de kweker, dan loop je het risico dat deze nuttige insecten in je tuin sterven. Om er dus zeker van te zijn dat je onbespoten dahlia’s koopt, koop je dus beter biologische dahlia’s.

Enkelbloemige dahlia’s voor bijen

Natural Bulbs: Dahlia 'Impression Festivo'
Dahlia ‘Impression Festivo’

Veel soorten dahlia’s hebben de meest excentrieke bloemen. Prachtig! Alleen … bijen kunnen niet bij het stuifmeel komen. Daarom is het een goed idee om ook een aantal enkelbloemige dahlia’s in je tuin te zetten. Zoals deze biologisch geteelde Dahlia ‘Impression Festivo’. Hij wordt ongeveer 55 cm hoog en krijgt een bloem van 5-10 cm – perfect voor een plekje vooraan of midden in je plantenborder.

Dahlia’s zijn heerlijke snijbloemen!

Natural Bulbs: Dahlia 'Seattle'
Dahlia ‘Seattle’

Lees verder na de advertentie

Het is erg dankbaar om dahlia’s als snijbloemen te gebruiken. Als je regelmatig snijdt, zullen de dahlia’s steeds meer nieuwe bloemen blijven maken. Verwijder daarnaast steeds de uitgebloeide bloemen. Het verschil tussen nieuwe knoppen en verwelkte bloemen is soms lastig te zien. De knoppen zijn rond, en de verwelkte bloemen zijn puntiger. Verwijder de hele stengel van de uitgebloeide bloem.

De juiste verzorging voor je biologische dahlia’s

Natural Bulbs: Dahlia 'Impression Festivo'
Dahlia ‘Impression Festivo’

De grondsoort, temperatuur, licht, water en voeding zijn allemaal van invloed op de groei van je biologische dahlia’s.

  • Temperatuur: Dahlia’s zijn niet winterhard. Plant ze dus pas uit na de laatste vorst, half mei.
  • Zon: Ze hebben in de eerste plaats veel zon nodig en genoeg beschutting. Een plek in de border op het zuiden of het westen is ideaal.
  • Grond: Wat betreft de grond zijn dahlia’s niet erg kieskeurig. Maar voor het beste resultaat kun je ze het beste planten in vruchtbare, vochtige maar goed afwaterende grond. Verrijk de grond eventueel voor het planten met wat organisch materiaal, zoals compost. Tuinier je op zware klei, schep dan wat scherp zand door de grond om de afwatering te verbeteren.
  • Water en voeding: Voed je dahlia’s tweewekelijks met een kaliumrijke voeding, zoals tomatenvoeding, voor een sterkere bloei. Geef ook eens per week goed water, zodat de grond niet uitdroogt.

Natural Bulbs: koop al je bollen en planten onbespoten

Het is voor consumenten niet eenvoudig om kwekers van duurzame biologische bloembollen te vinden. Maar ze zijn er wel! Daarom startte Natural Bulbs een aantal jaar geleden een webshop voor biologische bloembollen. Deze bollen worden direct en vers geleverd vanaf de kwekerij van een kleine groep kleinschalige en gespecialiseerde bloembollenkwekers, die duurzaamheid een warm hart toe dragen. Koop je bij Natural Bulbs, dan weet je altijd zeker dat jouw bloembollen en planten gezond en onbespoten zijn.

Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu