Dahlia’s stekken: met dit stappenplan kan het niet fout gaan

Helga Kluiter
|
07/12/2021
Cactusdahlia

Elk jaar eind zomer leveren ze weer een waanzinnig schouwspel van bonte kleuren: dahlia’s! Wat ons betreft kun je dan ook nooit genoeg dahlia’s hebben. Gelukkig kun je dahlia’s stekken om ze te vermeerderen.

Wanneer dahlia’s stekken?

In het voorjaar vergroot je je voorraad dahlia’s door stengelstekken te nemen. Daarvoor moet je eerst de knollen uit hun winterrust halen. Dat kan tussen januari en april.

Hoeveel nieuwe dahlia’s levert het stekken op?

Elke knol levert ongeveer vijf nieuwe planten op die deze zomer al bloeien. Laat wel een paar gezonde stengels aan de knollen zitten, zodat ook die de kans krijgt om goed te gaan groeien.

Stap voor stap dahlia’s stekken

Dahlia’s stekken is niet heel ingewikkeld. Zo werkt het:

Stap 1: Laat de dahliaknollen groeien

dahlia's stekken: stap 1
Breng de dahliaknollen aan het groeien.

Breng de rustende knollen aan het groeien. Voel of de knollen stevig zijn en stop ze dan in een ondiepe bak met universele potgrond. Geef water en zet de bak op een warme, lichte plek binnen. In enkele weken groeien er nieuwe scheuten waarvan je stengelstekken kunt nemen.

Stap 2: Snijd gezonde stengels af

dahlia's stekken: stap 2
Snijd enkele gezonde stengels af.

Wanneer de scheuten ongeveer 8 cm lang zijn, selecteer je enkele gezonde stengels. Gebruik een scherp mes om de scheut af te snijden, vlak boven het punt waar hij aan de knol ontspruit en onder het onderste paar bladeren.

Stap 3: Verwijder het onderste blad

dahlia's stekken: verwijder het onderste blad
Verwijder het onderste blad.

Verwijder met een scherp mes de bladeren van de onderste helft van de stengel. Nijp de groeitop af en doop de onderkant van de stek van je dahlia in stekpoeder.

Stap 4: Zet de dahliastek in een pot

Plant de dahliastekken in potjes.

Zet elke dahliastek in een klein potje met potgrond. Duw de grond aan, vul het potje af met wat steentjes en geef water. Bedek de potten met een plastic zak en zet ze op een warme, lichte plek zonder direct zonlicht. Binnen enkele weken ontwikkelen de stekken van je dahlia’s wortels. Dan kun je ze verpotten.

Tip: Hard de dahlia’s af voordat je ze eind voorjaar uitplant en bescherm de dahliastekken tegen slakken, want die lusten wel pap van de jonge scheuten.

Magazine van Gardeners’ World dec/2021

Gardeners’ World dec/2021

Bestel nu