Dahlia’s stekken: met dit stappenplan kan het niet fout gaan
Elk jaar eind zomer leveren ze weer een waanzinnig schouwspel van bonte kleuren: dahlia’s! Wat ons betreft kun je dan ook nooit genoeg dahlia’s hebben. Gelukkig kun je dahlia’s stekken om ze te vermeerderen.
Dahlia vermeerderen
Je kunt een dahlia vermeerderen op drie manieren: stekken, delen of zaaien. Het grote voordeel van stekken en delen is dat de nieuwe planten precies hetzelfde zullen zijn als de ouderplant. Ga je dahlia’s zaaien, dan zullen de zaailingen door kruisbestuiving eigenschappen hebben van meerdere planten.
Wanneer dahlia’s stekken?
In het voorjaar vergroot je je voorraad dahlia’s door stengelstekken te nemen. Daarvoor moet je eerst de knollen uit hun winterrust halen. Dat kan tussen januari en april.
Hoeveel nieuwe dahlia’s levert het stekken op?
Elke knol levert ongeveer vijf nieuwe planten op die deze zomer al bloeien. Laat wel een paar gezonde stengels aan de knollen zitten, zodat ook die de kans krijgt om goed te gaan groeien.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week fijne tips over stekken en je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Stap voor stap dahlia’s stekken
Dahlia’s stekken is niet heel ingewikkeld. Zo werkt het:
Stap 1: Laat de dahliaknollen groeien
Breng de rustende knollen aan het groeien. Voel of de knollen stevig zijn en stop ze dan in een ondiepe bak met universele potgrond. Heb je geen ondiepe bak? Een pot werkt ook. Je hoeft de knollen niet diep te planten: zorg dat de oude stengels boven de grond komen, en het begin van de knollen er net onder. Geef water en zet de bak op een warme, lichte plek binnen. In enkele weken groeien er nieuwe scheuten waarvan je stengelstekken kunt nemen.
Stap 2: Snijd gezonde stengels af
Wanneer de scheuten ongeveer 8 cm lang zijn, selecteer je enkele gezonde stengels. Gebruik een scherp mes om de scheut af te snijden, vlak boven het punt waar hij aan de knol ontspruit en onder het onderste paar bladeren. Snijd niet alle scheuten af, om de knol de kans te geven zelf ook uit te groeien tot een plant.
Stap 3: Verwijder het onderste blad
Verwijder met een scherp mes de bladeren van de onderste helft van de stengel. Nijp de groeitop af en doop de onderkant van de stek van je dahlia in stekpoeder.
Stap 4: Zet de dahliastek in een pot
Zet elke dahliastek in een klein potje met potgrond. Duw de grond aan, vul het potje af met wat steentjes en geef water. Bedek de potten met een plastic zak en zet ze op een warme, lichte plek zonder direct zonlicht. Til dagelijks de plastic zak even op, om de potten te luchten. Binnen enkele weken ontwikkelen de stekken van je dahlia’s wortels. Dan kun je ze verpotten.
Tip: Hard de dahlia’s af voordat je ze eind voorjaar uitplant en bescherm de dahliastekken tegen slakken, want die lusten wel pap van de jonge scheuten.