Ziekten en plagen bij dahlia’s: dit kun je ertegen doen

Helga Kluiter
|
07/12/2021
luizen op dahlia's

Dahlia’s geven de zomer kleur! Hun prachtige bloemen zijn in haast elke denkbare kleur en vorm te krijgen en van juli tot oktober fleuren ze vrijwel elk type tuin op. Maar dahlia ziekten en plagen kunnen de vreugde behoorlijk verpesten. Dit is hoe je problemen met je dahlia’s kunt voorkomen en behandelen.

Dahlia ziekten en plagen

Dit zijn de meest voorkomende dahlia problemen en hun oplossingen:

Dahliavirussen

dahlia mozaïekvirus

Probleem: Dahliavirussen, zoals het dahlia mozaiekvirus, zorgen voor lelijke geperforeerde bladeren en een zwakkere groei.

Oplossing: Gooi besmette planten weg in de kliko en verwijder ook luizen. Die brengen namelijk virussen over. Koop nieuwe, liefst biologisch gekweekte dahlia’s in bloei en niet met slapende knoppen om zeker te zijn van schone planten.

Luizen op dahlia’s

dahlia ziekten en plagen

Probleem: Kolonies zwarte luizen voeden zich met sap van de stengels en het blad van jonge dahlia’s.

Oplossing: Knijp de toppen van nieuwe scheuten af om nieuwe luizenkolonies te ver­wijderen. Zorg verder voor een goede biodiversiteit in je tuin. Met brandnetels in een hoekje van je tuin lok je bijvoorbeeld lieveheersbeestjes die je graag van je luizen afhelpen.

Bladvlekkenziekte dahlia

Bladvlekkenziekte dahlia

Probleem: Op de bladeren, vooral de lagere, verschijnen gekleurde vlekken.

Oplossing: Verwijder alle aangetaste bladeren en zorg dat ze niet op de grond blijven liggen. Gooi ze ook niet op je composthoop, om te voorkomen dat de bladvlekkenziekte zich verder uit kan breiden. Geef de planten water bij de wortels, niet van bovenaf.

Bladmineerders

dahlia ziekten en plagen

Probleem: Lichte, kronkelende gangen in het blad, gemaakt door larven van motten.

Oplossing: Het kan niet veel kwaad, maar de tekeningen van de bladmineerders zien er niet mooi uit. Verwijder de aangetaste bladeren van de planten en doe die in de groencontainer. Verplaats de dahlia’s volgend jaar naar een andere plek.

Dahlia oorwormen

dahlia ziekten en plagen

Probleem: Dahlia’s worden vaak aangevallen door oorwurmen. Zij eten hun blad, knoppen en bloemen.

Oplossing: Maak oorwurmvallen. Dat doe je door een stok in de grond te duwen en een potje gevuld met stro op zijn kop eraan te hangen. Overdag schuilen oorwurmen in de pot en kun je ze gemakkelijk uit de buurt van je dahlia’s uitzetten.

Dahlia opgegeten door slakken

Slakken in de tuin bestrijden

Probleem: Je dahlia wordt opgegeten door opgegeten door slakken. Die smullen vooral van de jonge groei.

Oplossing: Het helpt om dahlia’s pas uit te planten als ze groot en sterk genoeg zijn. Het rijpere blad is minder aantrekkelijk voor slakken. Gebruik in ieder geval nooit slakkenkorrels, want dat is slecht voor de biodiversiteit.

Meer over ziekten en plagen

Magazine van Gardeners’ World dec/2021

Gardeners’ World dec/2021

Bestel nu