Is je appelboom ziek? Zo herken (en voorkom) je problemen

Helga Kluiter
|
14/07/2021
Appelschurft

Een appelboom is een echte aanwinst voor je tuin: in het voorjaar zoemen de insecten er dat het een lieve lust is en in het najaar oogst je smakelijke appels. Tenminste, als je appelboom ziektes en plagen buiten de deur weet te houden.

Lees verder na de advertentie

Appelboom beschermen tegen ongedierte

Wij zijn niet de enigen die houden van appels: ook allerlei ongenode gasten schuiven graag aan, zoals wolluizen en fruitmotten. Zo wijs je deze plagen de deur:

Wolluis bestrijden

Wolluizen bestrijden

Probleem: Wolluizen herken je aan hun wollige beschermlaagje van witte was. Ze voeden zich met het sap van de appelboom en begraven hun overwinterende larven diep in de bast, klaar voor een lentefeestmaal.

Oplossing: Zijn de aantallen wolluis nog te overzien, veeg dan met een kwastje de besmettingshaard in met groene zeep of wat plantaardige olie. Loopt het echt de spuigaten uit, snoei dan de aangetaste jonge twijgjes weg.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Appelzaagwesp

Appelzaagwesp

Probleem: De larf van de zaagwesp zit onder de huid van het groeiende fruit en vreet zich erin.

Oplossing: De larf verpopt zich in de grond onder de boom, dus bewerk de bodem en lok vogels om de larven op te eten. Pluk aangetast fruit zodra je het ziet. Kookappels worden overigens zelden aangetast door de appelzaagwesp.

Fruitmot bestrijden

Fruitmot bestrijden

Probleem: Larven van de fruitmot boren in zich het fruit door het ‘oog’ aan de onderkant, dus een besmetting is soms moeilijk te zien. Kweepeer wordt ook aangetast.

Oplossing: Voorkom dat de fruitmotten zich kunnen voortplanten door feromoonvallen te plaatsen. In juni kun je eventueel nematoden (aaltjes) inzetten tegen de larven. Ruim gevallen fruit en blad onder de boom aan het eind van het seizoen op.

Dwergcicaden

dwergcicaden

Probleem: Lichte vlakjes op het blad is een aanwijzing voor dwergcicaden of bladspringers. Groene volwassen diertjes springen weg bij verstoring. Je kunt ook witte larven tegenkomen. Ze voeden zich met sap en verzwakken de groeikracht van de plant.

Oplossing: Schud de plant even en was hem in juni, wanneer de diertjes actief worden, af met een zeepsopje.

Appelboom ziektes

Schurft en bruinrot zijn twee veelvoorkomende schimmelziektes bij appelbomen. Zo herken je het en dit kun je ertegen doen:

Bruinrot herkennen

Appelboom ziektes

Probleem: Wanneer het fruit wat beschadigd is, kan bruinrot toeslaan. Hierdoor wordt de beschadiging snel erger, met name in vochtige omstandigheden.

Oplossing: Houd motten en wespen in toom, snoei de boom jaarlijks om de luchtcirculatie te verbeteren en pluk voorzichtig. Gooi gebutst fruit weg of verwerk het meteen, maar bewaar het niet.

Appelschurft

Appelschurft

Probleem: Appelschurft is een schimmelziekte die onregelmatige vlekken veroorzaakt op bladeren, takken en appels. Fruit kan openbarsten en rotten.

Oplossing: Ruim bladeren en fruit onder de boom elk najaar op om herbesmetting te voorkomen. Snoei aangetaste takken meteen. Kies een resistente appelvariëteit, zoals ‘Discovery’ of ‘Sunset’.

Meer plagen en ziekten voorkomen

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu