Wespen diervriendelijk bestrijden: waarom ze nuttig zijn in je tuin

Helga Kluiter
|
19/07/2022
wespen bestrijden

Wespen hebben een slechte reputatie – ze landen maar wat graag op je eten als je in de zomer buiten zit en hun steken zijn pijnlijk (of zelfs gevaarlijk als je allergisch bent). Het wespennest verwijderen en de wespen bestrijden is voor veel mensen hun eerste impuls. Toch willen we een lans breken voor de wesp, want hij is in de tuin ontzettend nuttig!

Lees verder na de advertentie

In dit artikel

Soorten wespen

Er zijn vele soorten wespen en de meeste daarvan leven, net als bijen, solitair. Daarnaast zijn er sociale wespen.

Solitaire wespen

Wespen die solitair leven, zoals graafwespen, leggen hun eitjes in kleine nesten met losse cellen die ze vullen met voedsel. Wespen zijn carnivoren en dus vullen ze de cellen niet met stuifmeel en nectar, maar met insecten, larven en spinnen. Ze zullen niet snel steken en zijn daarom geen gevaar voor jou, je kinderen of huisdieren.

Sociale wespen

Lees verder na de advertentie

In tegenstelling tot solitaire wespen zullen sociale wespen wel steken, vooral als ze je als een bedreiging voor het nest zien. Dat is waarom je een wesp nooit moet irriteren of proberen te pijn doen. Ze zullen zich zeker proberen te verdedigen! 

Franse veldwespen, gewone en Duitse wespen behoren tot de bekendste sociale wespensoorten, evenals de Europese hoornaar. Die laatste bouwt zijn nesten overigens het liefst hoog in bomen en komt niet op zoetigheid op jouw terras af.

Wat is het nut van wespen?

wesp met rups

Wespen zijn fantastische ongediertebestrijders. Tussen april en september speuren ze al je tuinplanten af op rupsen, luizen en andere diertjes om mee te nemen naar hun nesten. Wespen zijn erg sterk en als je geluk hebt, zie je ze rondvliegen met rupsen tussen hun kaken. Daarnaast bestuiven wespen ook nog bloemen.

Zonder wespen in onze tuinen zouden we last krijgen van enorme insectenplagen. Daarom leveren wespen een onmisbare dienst aan tuiniers. Zonder hen zouden onze oogsten een stuk kleiner zijn en onze sierplanten er lang niet zo mooi uitzien.

Waarom vallen wespen ons lastig?

wespen bestrijden

Er zijn maar een paar soorten wespen die ons in de zomer irriteren. Dat zijn meestal de werksters van de Duitse wesp (Vespula germanica) en de gewone wesp (Vespula vulgaris). Hun nesten leven maar één jaar, en wanneer de koningin stopt met het leggen van eitjes, hebben de werksters niets meer te doen. In de lente en zomer verzamelden ze voedsel voor de larven en kregen ze in ruil daarvoor een zoetige beloning. Maar wanneer er geen nieuwe monden meer te voeden zijn, gaan ze zelf op zoek naar zoetigheid.

Dat kan een boterham met jam zijn of blikjes frisdrank, bier of ijs. Maar ook rijpend fruit, zoals druiven, vijgen, pruimen of peren. Soms eten wespen van gevallen, rottend fruit, waar ze dronken van worden. En dat maakt ze hun gedrag soms nog lastiger.

Wespen bestrijden, hoe doe je dat?

nep wespennest

Nu je wat meer weet over hoe wespen leven en hoe nuttig ze zijn, weet je ook hoe belangrijk het is ze te beschermen. Dit kun je zelf allemaal makkelijk doen:

1. Geef wespen zoetigheid

Richt in een hoekje van de tuin (zo ver mogelijk van jouw terras) een ‘voederstation’ in voor wespen, bijvoorbeeld wat appelschillen of een potje met een restje jam. Dat zou de diertjes bezig moeten houden terwijl jij buiten eet.

2. Laat barbecues niet onbeheerd

Barbecues kunnen wespen aantrekken. Wespen zijn nou eenmaal carnivoren en ze zullen graag wat vlees meenemen naar hun nest voor hun larven.

3. Draag geen parfum

De sterke (vaak zoete) geur van parfum lokt wespen. Laat deze kunstmatige geurtjes dus vooral achterwege wanneer je in de zomer van een avondje buiten zitten wilt genieten.

4. Nep wespennest ophangen

Wespen zijn territoriaal en als ze denken dat er een actief nest in jouw tuin is, zullen ze er geen nest in de buurt maken. Hang het nest dus al in de winter op, dan is deze methode het meest effectief. Het zal echter niet voorkomen dat er af en toe een wesp in jouw tuin komt.

Wespennest verwijderen

Zitten de wespen op een erg onhandige plaats waar jij en de wespen elkaar niet kunnen ontlopen, dan is het misschien alsnog beter om het wespennest te verwijderen. Maar verdelgen is niet nodig! Er zijn allerlei andere mogelijkheden. Kijk op de website van de Wespenstichting voor wesp-vriendelijke methoden.

Meer diervriendelijke oplossingen in de tuin

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu