20 planten waar slakken niet van houden

Linda Passies
|
17/06/2022
slak op blad

Slakken kunnen een ravage aanrichten in je tuin. Ze vernietigen niet alleen zaailingen, maar kunnen ook het blad van grotere planten kaalvreten. Merk je dat je ondanks je maatregelen toch last houdt van slakken? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar planten die slakken niet aantrekkelijk vinden. 

Wat als slakken bestrijden niet werkt?

Slakken bestrijd je het liefst zonder gif, zodat egels en vogels niet de gevolgen meekrijgen als zij de slakken opeten. Maar dat betekent wel dat je aardig wat tijd kwijt bent aan het wegplukken van slakken van je planten. Klaar met de teleurstelling als weer een legertje slijmerige wezentjes je favoriete planten voor een feestmaal heeft aangezien?

slakken hand

Veel planten hebben hun eigen weerstand opgebouwd tegen slakken en andere bladetende beestjes. Denk aan harig, bitter of juist giftig blad of aroma’s waar slakken niet van houden.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Akelei (Aquilegia)

Akelei zaaien in februari.

Akelei is er in veel verschillende kleuren. Ze houden van schaduw en zaaien zichzelf uit.

2. Schildpadbloem (Penstemon)

penstemon

De bloemen lijken wel wat op vingerhoedskruid en passen geweldig in cottage-tuinen. Ook zijn de bloemen erg aantrekkelijk voor hommels.

3. Winterharde geraniums

geranium rozanne

De langbloeiende winterharde geraniums zijn betrouwbaar, soms invasief, maar altijd mooi. 

4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

ajuga reptans

Het mooie blad en de bloemaren maken deze plant interessant. Omdat het blad robuust, groenblijvend is, steken de bloemen er in de late lente en het midden van de zomer er juist flink tegen af. Het is een veelzijdige plant, als bodembedekker onder bomen of heesters, of in een zonnige border of zelfs in potten. 

5. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Digitalis purpurea

Het blad van vingerhoedskruid bevat een giftige stof, dat in de verkeerde doses zelfs een mens kan doden. Het lijkt erop dat het stofje ook schadelijk is voor slakken, omdat ze de bladeren niet eten. 

6. Zeeuws knoopje (Astrantia major)

showtuin combinaties

Zeeuws knoopje houdt van vochtige grond, en doet het goed onder bomen. Terwijl de bloemen aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers, houden slakken juist niet van de bladeren.

7. Herfstanemoon

herfstanemoon

Herfstanemonen hebben ruwe bladeren en bloeien vanaf de late zomer tot in de herfst. Ze kunnen behoorlijk woekeren, dus overweeg ze te kweken in potten. 

8. Pluimspirea (Astilbe)

slakken houden niet van astilbe

De pluimen van Astilbe vallen flink op, terwijl het blad wel wat wegheeft van varens. Het is een ideale plant voor in de schaduw.

9. Nieskruid (Helleborus)

helleborussen

Er zijn veel verschillende helleborussen om uit te kiezen, die bloeien op verschillende momenten. Altijd wat te vinden voor jouw tuin dus.

10. Lavendel

bloemen voor bestuivers lavendel

Omdat struikachtige, kruidachtige mediterrane planten niet worden aangevallen door slakken, is lavendel een uitstekende keuze. De oorzaak? Het zou kunnen liggen aan de houtachtige groei of onsmakelijke bladeren. 

11. Hortensia (Hydrangea)

hortensia stekken

Houtachtige hortensia’s zijn onsmakelijk voor slakken. Ook klimhortensia’s zijn niet interessant voor slakken. 

12. Klokjesbloem (Campanula)

Slakken weren uit je tuin: planten gebruiken waar slakken niet van houden, zoals campanula.

Er zijn zowel eenjarige als vaste klokjesbloemen, en sommige zijn zelfs groenblijvend. Ook het formaat verschilt nogal: je kunt klokjesbloemen vinden die geschikt zijn als bodembedekker, maar ook soorten die wel 2 meter hoog worden. 

13. Purperklokje (Heuchera)

checklist voor de tuin week 37

Deze plant wordt vaak gebruikt in schaduw. Het blad maakt de plant aantrekkelijk, dus gelukkig dat slakken niet van het blad houden. 

14. Montbretia (Crocosmia)

Slakken houden niet van crocosmia

Omdat Crocosmia in de herfst bloeit, levert de plant ze laat stuifmeel en late nectar voor bestuivers.

15. Cyclamen

Planten waar slakken niet van houden: cyclaam.

Winterharde cyclamen bloeien vroeg in de lente en in de late herfst, als er weinig anders bloeit. Laat ze verwilderen onder bomen of in een schaduwrijke border.

16. Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

Vrouwenmantel snoeien

Met het groene blad en limegroene bloemen is vrouwenmantel een goede bodembedekker voor zowel de zon als schaduw.

17. Varen

vaste plant schaduw zachte naaldvaren

Varens heb je in alle soorten en maten, van kleine varentjes die in een barst in de muur groeien tot grote, opvallende varens. Ze houden van schaduw, maar kunnen in veel soorten grond groeien. 

18. Fuchsia

Fuchsia overwinteren

Fuchsia’s hebben niet alleen herkenbare bloemen, maar ook blad dat geen aftrek vindt bij slakken. 

19. Oost-Indische kers (Tropaeolum)

oost-indische kers: daar houden slakken niet van

De eenjarige klimplant Oost-Indische kers heeft prachtige rode, gele of oranje bloemen. Maar ook de bladen kunnen heel mooi zijn. Ze zijn waterafstotend en terwijl Oost-Indische kers luis aantrekt, trekt het juist geen slakken aan. 

20. Wolfsmelk (Euphorbia)

Slakken houden niet van wolfsmelk

Wolfsmelk heeft melkachtig, wit sap dat irriterend is voor de huid (draag handschoenen bij snoeien!). Maar kennelijk is het sap ook onaantrekkelijk voor slakken. Er zijn veel verschillende soorten wolfsmelk: eenjarige planten, vaste planten, struikachtige planten en vetplanten.

Meer lezen over slakken (en andere plagen):

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en inmiddels combineert Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu