
Slakken kunnen een ravage aanrichten in je tuin. Ze vernietigen niet alleen zaailingen, maar kunnen ook het blad van grotere planten kaalvreten. Merk je dat je ondanks je maatregelen toch last houdt van slakken? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar planten die slakken niet aantrekkelijk vinden.
Lees verder onder de advertentie
20 planten tegen slakken
Veel planten hebben hun eigen weerstand opgebouwd tegen slakken en andere bladetende beestjes. Denk aan harig, bitter of juist giftig blad, of aroma’s waar slakken niet van houden. Hieronder laten we je 20 plantensoorten zien die slakken liever links laten liggen.
1. Akelei (Aquilegia)

Akelei is er in veel verschillende kleuren. Ze houden van schaduw en zaaien zichzelf uit. Er is ook een inheemse akelei die je kunt aanplanten.
2. Schildpadbloem (Penstemon)

De bloemen lijken wel wat op vingerhoedskruid en passen geweldig in cottage-tuinen. Ook zijn de bloemen erg aantrekkelijk voor hommels.
Wekelijks praktische tuintips ontvangen
3. Winterharde geraniums

De langbloeiende, winterharde geraniums zijn betrouwbaar, soms invasief, maar altijd mooi.
4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

Het mooie blad en de bloemaren maken deze plant interessant. Omdat het blad robuust, groenblijvend is, steken de bloemen er in de late lente en het midden van de zomer er juist flink tegen af. Het is een veelzijdige plant, en kan als bodembedekker toegepast worden in en bostuin, of in een zonnige border of zelfs in potten. Naast cultivars kun je ook de inheemse soort aanplanten.
5. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Het blad en vooral de zaden van vingerhoedskruid bevat een giftige stof, dat in de verkeerde doses zelfs een mens kan doden. Het lijkt erop dat het stofje ook schadelijk is voor slakken, omdat ze de bladeren niet eten. Let wel op met tere, jonge zaailingen. Daar willen ze nog wel eens aan knabbelen.
6. Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Zeeuws knoopje houdt van vochtige grond, en doet het goed onder bomen. Terwijl de bloemen aantrekkelijk zijn voor wilde bijen en andere bestuivers, houden slakken juist niet van de bladeren.
De 100 beste planten
De ultieme gids voor een prachtige tuin € 9.99
- Het hele jaar door een prachtige tuin
- Geen keuzestress bij planten kiezen
- Tips om planten te combineren

7. Herfstanemoon (Anemone hupehensis)

Herfstanemonen hebben ruwe bladeren en bloeien vanaf de late zomer tot in de herfst. Ze kunnen behoorlijk woekeren, dus overweeg ze te kweken in potten.
8. Pluimspirea (Astilbe)

De pluimen van Astilbe vallen flink op, terwijl het blad wel wat weg heeft van varens. Het is een ideale plant voor in de schaduw.
9. Nieskruid (Helleborus)

Er zijn veel verschillende helleborussen om uit te kiezen, die bloeien op verschillende momenten, hoewel meestal in de wintermaanden. Altijd een soort te vinden voor jouw tuin dus.
10. Lavendel (Lavendula)

Omdat struikachtige, kruidachtige mediterrane planten niet worden aangevallen door slakken, is lavendel een uitstekende keuze. De oorzaak? Het zou kunnen liggen aan de houtachtige groei of onsmakelijke bladeren. Lavendel kan wel geplaagd worden door het exotische rozemarijnhaantje (Chrysolina americana), maar hoeft niet erg schadelijk te zijn voor de plant.
Tip!

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
11. Hortensia (Hydrangea)

Houtachtige hortensia’s zijn onsmakelijk voor slakken. Ook klimhortensia’s zijn niet interessant voor slakken. Eigenlijk zijn er geen beestjes die dol zijn op hortensia’s en zijn er puur voor het menselijk oog.
12. Klokjesbloem (Campanula)

Er zijn zowel eenjarige als vaste klokjesbloemen, en sommige zijn zelfs groenblijvend. Ook het formaat verschilt nogal: je kunt klokjesbloemen vinden die geschikt zijn als bodembedekker, maar ook soorten die wel 2 meter hoog worden. Je hebt ook inheemse soorten, zoals het ruig klokje (Campanula trachelium).
13. Purperklokje (Heuchera)

Deze plant wordt vaak gebruikt in schaduw. Vooral het blad maakt de plant aantrekkelijk, dus gelukkig dat slakken niet van het blad houden. Krijgt ook fijne bloemtrossen, variërend van roze tot wit.
14. Montbretia (Crocosmia)

Omdat Crocosmia in de herfst bloeit, levert de plant nog laat in het seizoen stuifmeel en nectar voor bestuivers. De meeste crocosmia’s hebben gele bloemen, oranje bloemen of rode bloemen.
15. Cyclamen

Winterharde cyclamen bloeien vroeg in de lente en in de late herfst, als er weinig anders bloeit. Laat ze verwilderen onder bomen of in een schaduwrijke border.
16. Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

Met het groene blad en limegroene bloemen is vrouwenmantel een goede, wat hogere, bodembedekker voor zowel de zon als (half)schaduw. Ook zijn er inheemse soorten te vinden.
17. Varen

Varens heb je in alle soorten en maten, van kleine varentjes die in een barst in de muur groeien tot grote, opvallende varens. Van groenblijvend tot bladverliezend. De meeste soorten houden van schaduw, maar sommigen groeien ook in de volle zon. Gedijen in veel soorten grond.
18. Fuchsia

Fuchsia’s hebben niet alleen herkenbare bloemen, maar ook blad dat geen aftrek vindt bij slakken.
19. Oost-Indische kers (Tropaeolum)

De eenjarige klimplant Oost-Indische kers heeft prachtige rode, gele of oranje bloemen. Maar ook de bladen kunnen heel mooi zijn. Ze zijn waterafstotend en terwijl Oost-Indische kers luis aantrekt, trekt het juist geen slakken aan. Ook koolwitjes zetten graag hun eitjes erop af, maar omdat de plant zo hard groeit, kan dit geen kwaad én help je de vlinders in jouw tuin.
20. Wolfsmelk (Euphorbia)

Wolfsmelk heeft melkachtig, wit sap dat irriterend is voor de huid (draag handschoenen bij snoeien!). Maar kennelijk is het sap ook onaantrekkelijk voor slakken. Er zijn veel verschillende soorten wolfsmelk: eenjarige planten, vaste planten, struikachtige planten en vetplanten.
Slakken bestrijden? Doe dit op een natuurlijke manier

Slakken bestrijd je het liefst zonder gif, zodat egels en vogels niet de gevolgen meekrijgen als zij de (naakt)slakken opeten, zoals het geval is bij (biologische) slakkenkorrels.
Als je zorgt voor veel planten, veel soorten planten en niet al het ‘onkruid’ verwijderd, verminder je ook de vraat aan jouw planten. Slakken hebben immers meer keuze, maar ook komen er meer slakkenetende of parasiterende beestjes naar je tuin. Zo zorg je voor een betere biodiversiteit en heb je minder last van plaagdiertjes. Ook het aanleggen van een mini-vijver helpt om natuurlijke vijanden te lokken.