Dit zijn de beste soorten Euphorbia (wolfsmelk) voor elke tuin

Helga Kluiter
|
17/10/2022
Euphorbia characias subsp wulfenii

Het mooie van wolfsmelk is zijn frisse kleur groen. In de lente en de zomer bloeien veel Euphorbia soorten bovendien met felle, kleurrijke bloemen. En in het najaar kun je nog eens genieten van deze plant, maar dit keer van zijn fraaie herfsttinten. En nog een heel groot voordeel: de slakken wagen zich niet aan deze plant!

Lees verder na de advertentie

Euphorbia (wolfsmelk)

Euphorbia, ofwel wolfsmelk, is een groot plantengeslacht met ruim 2300 soorten, uiteenlopend van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) en de cowboycactus (Euphorbia ingens) tot grote struiken zoals de Euphorbia mellifera. Deze struikachtige, winterharde familieleden zijn geweldige tuinplanten. Er is voor elke situatie wel een geschikte soort te vinden. Er zijn trouwens ook wolfsmelk soorten die je als kamerplant kunt kweken, bijvoorbeeld de Euphorbia tirucalli.

Euphorbia verzorging

Zet wolfsmelk in vochtige maar goed afwaterende grond in de volle zon of halfschaduw. De meeste andere planten steken goed af tegen het groen van Euphorbia, dus hij is goed te combineren, ook met andere groene planten zoals vrouwenmantel, bamboe of varens. Mulch jaarlijks rondom de plant met een laag bladaarde.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort planteninspiratie en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

De beste Euphorbia soorten

Er bestaan duizenden soorten Euphorbia. Kun je moeilijk kiezen, probeer dan eerst eens de volgende soorten:

1. Euphorbia palustris

Euphorbia palustris

Euphorbia palustris heeft mooie, kleine, geelgroene bladeren die in het najaar oranje en rood kleuren. In de zomer krijgt hij massa’s felgroene bloemetjes. Deze wolfsmelk doet het goed in een gemengde border met kruidachtige vaste planten, zeker met fel rode en oranje bloemen. Hij tolereert ook schaduw. Verwijder verwelkte bloemen en draag daarbij handschoenen, want het sap kan de huid irriteren.

De 100 beste planten

Gardeners' World De 100 beste planten

Meer inspiratie nodig? Je vindt de Euphorbia soorten die we in dit artikel noemen terug in De 100 beste planten, een speciale uitgave van Gardeners’ World. Hierin hebben we speciaal voor jou de allerbeste planten verzameld, waarmee jij ervoor zorgt dat je tuin er het hele jaar door prachtig bij ligt.

2. Euphorbia ‘Blackbird’

Euphorbia Blackbird Wolfsmelk

In de schaduw is het loof van Euphorbia ‘Blackbird’ paars, in de volle zon wordt het donkerder. Hij draagt ‘groenblijvende’ bruine bladeren waaruit tussen maart en mei felgekleurde, limoengroene bloemen verschijnen. Hij past goed in een bloempot met winter- of lentebloemen (zoals winterviooltjes of voorjaarsbollen), maar ook vooraan in een gemengde border. Geef hem volle zon of halfschaduw en een goede afwatering, dan zal hij tevreden zijn.

3. Euphorbia characias subsp. wulfenii

Euphorbia characias subsp wulfenii

De Euphorbia characias subsp. wulfenii bloeit op oud hout. Dat betekent dat de tweejarige stengels het eerste jaar dicht opeengepakte blauwgroene bladeren produceren en in het jaar daarna stelen met trossen felgroene bloemen in de lente en zomer. Zet hem in de volle zon in goed afwaterende grond en combineer hem bijvoorbeeld met Kniphofia, Sisyrinchium en paarse muurbloemen (Erysimum)

4. Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’

Amandelwolfsmelk
Foto: Creative Commons/Preconscious Eye

De immer populaire amandelwolfsmelk Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ schittert met donkerpaars blad dat mooi contrasteert met de groengele bloemen. Het is een goede keuze om vooraan in een border te zetten, maar is ook geschikt als bodembedekker in tuinen met arme, droge grond. Hij houdt bovendien van halfschaduw.

5. Euphorbia griffithii ‘Fireglow’

Euphorbia griffithii Fireglow
Foto: Creative Commons/HelenaH

De wolfsmelksoort Euphorbia griffithii ‘Fireglow’ heeft donkergroen loof, waarbij elk blad een opvallende, rode hoofdnerf heeft. De bloemen hebben daarnaast in de zomermaanden knalrode schutbladen. Hij groeit graag in vochtige maar goed afwaterende grond in halfschaduw. En andere goede soort is de Euphorbia griffithii ‘Dixter’.

Meer inspirerende planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu