Salvia ‘Amistad’: krachtig paarse aanwinst voor elke border

Helga Kluiter
|
04/08/2021
Salvia 'Amistad'

Niemand weet precies waar Salvia ‘Amistad’ vandaan komt, maar ergens in 2005 dook deze Argentijnse hybride tussen Salvia guaranitica en een onbekende soort opeens op. Sindsdien zie je hem in steeds meer tuinen verschijnen, met zijn dieppaarse kleur en bloemstengels tot wel 120 cm hoog. Hij is bovendien een hit bij de bijen.

Lees verder na de advertentie

Salvia ‘Amistad’

  • Botanische naam: Salvia ‘Amistad’
  • Volksnaam: Siersalie
  • Familie: Lamiaceae
  • Type plant: Vaste plant, bladverliezend
  • Bloeitijd: juni-september
  • Hoogte x Breedte: 120 cm x 50 cm
  • Standplaats: zon

Siersalie verzorging

Salvia 'Amistad'

Alle salvia’s staan graag in goed afwaterende grond in de volle zon. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen om de aanmaak van nieuwe bloemen te stimuleren, zodat je tot in de herfst kunt genieten van de bloei.

Wekelijks planteninspiratie in je mail

Iedere week dit soort planteninspiratie en tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Salvia ‘Amistad’ winterhard

In principe is Salvia ‘Amistad’ redelijk winterhard, maar zoals bij veel planten is de combinatie van kou en nattigheid hem nogal eens fataal. Dus als je hem in een border hebt staan, kun je deze siersalie voor de winter het beste dik mulchen. Maar nog beter is het om de plant op te graven en in een pot op een beschutte plek waar hij niet te koud en nat staat te laten overwinteren.

Salvia snoeien

Salvia quaranitica Amistad

Er zijn een aantal salvia soorten die je allemaal op hun eigen manier snoeit. Het eerste type bestaat uit groenblijvende soorten die een rozet vormen, zoals Salvia nemorosa ‘Caradonna’. Het tweede type is struiksalie, zoals Salvia officinalis. Salvia ‘Amistad’ behoort tot het derde type: de bladverliezende soorten. Laat de stengels hiervan tot het voorjaar zitten, tot je nieuwe groei ziet verschijnen. Knip de oude stengels vervolgens helemaal af.

Salvia ‘Amistad’ stekken

Je salvia vermeerderen is een goede manier om reserveplanten te produceren voor het geval je plant buiten de winter niet overleeft. Stek Salvia ‘Amistad’ dus in augustus of september door enkele niet bloeiende zijscheuten van ongeveer 8 cm af te knippen. Die wortelen namelijk snel in goed afwaterende grond in een kas of op de vensterbank. In de lente kun je de stekken dan verpotten.

Salvia combineren

Salvia combineren

Je kunt Salvia ‘Amistad’ met heel veel andere planten in je border combineren. Probeer bijvoorbeeld combinaties met:

Meer inspirerende planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu