Leycesteria formosa: drie seizoenen kleur

Helga Kluiter
|
05/05/2021
Leycesteria formosa

Misschien ken je hem beter als fazantenbes of grootmoeders oorbel: de winterharde Leycesteria formosa, met zijn fascinerende vorm en heldere kleuren, is een favoriete struik in veel tuinen.

Lees verder na de advertentie

Leycesteria formosa per seizoen

De fazantenbes heeft heel wat aantrekkelijke kwaliteiten voor een plant die ooit werd gezien als fazantenvoer. Bovendien is hij bijna niet kapot te krijgen.

  • De fazantenbes schittert meteen vanaf de eerste nieuwe groei in het voorjaar met een rode kleur op de punten van de scheuten, de nerven en bladranden.
  • Begin zomer verschijnen er vanuit de scheuten en in de bovenste bladoksels lange rode bloemtrossen met overlappende schutbladen en witte bloemen. Die felle kleur behoudt hij de hele zomer en herfst.
  • In de herfst wordt de roodachtige tint van het blad sterker voordat het valt en groene wintertakken achterlaat.

Leycesteria formosa bessen

Leycesteria formosa (grootmoeders oorbel)

De bessen rijpen laat in de herfst, in oktober of november, van groen tot roze tot roodpaars en bijna zwart. De bessen zijn zo zwaar dat de hele tak soms zakt tot comfortabele hoogte voor fazantensnavels …

Is fazantenbes eetbaar of giftig?

De bessen van Leycesteria formosa zijn eetbaar en smaken naar een combinatie van rozijnen, chocola en karamel. Je komt ze soms dan ook tegen onder de naam ‘chocobes’.

Lees verder na de advertentie

Fazantenbes snoeien

Leycesteria formosa snoeien

De fazantenbes snoeien is niet moeilijk. In de lente knip je de oudste scheuten weg. Vind je de plant te hoog worden, of is hij in de winter beschadigd door de vorst, dan kun je hem helemaal tot de grond snoeien. Vervolgens zal hij zich snel herstellen.

Leycesteria formosa standplaats

De fazantenbes staat het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. De grondsoort maakt hem niet zo veel uit. Verder tolereert hij zeewind en enige droogte. Fazantenbes wordt met een hoogte en breedte van ongeveer 1,5 tot 2 meter niet heel groot en past dus goed in een kleine tuin.

Fazantenbes kopen

Echte aanraders zijn Leycesteria formosa ‘Golden Lanterns’ met zijn frisse, geelgroene blad, en Leycesteria formosa ‘Purple Rain’ met zijn opvallend donkerpaarse bloemtrossen.

Meer bomen en struiken met bessen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu