Kruisbessen stekken in de winter: zo pak je dat aan

Helga Kluiter
|
08/01/2021
kruisbessen

Kruisbessen vermeerderen kan op meerdere manieren. In het najaar en vroege winter kun je het proberen met houtstekken. Kies voor het maken van de kruisbessen stekken simpelweg een gezonde, rechte scheut van de struik. Snijd die vervolgens met een schoon, scherp mes in stukken van elk ongeveer 20 cm lang.

Lees verder na de advertentie

Herken boven- en onderkant van de stek

kruisbessen stekken boven- en onderkant herkennen

Wanneer je houtstekken neemt, is het altijd belangrijk dat je onthoudt wat de bovenkant is en welk gedeelte in de grond moet komen te staan. Een slim geheugensteuntje is om de bovenkant altijd schuin af te snijden en de onderkant recht. Zo voorkom je vergissingen.

Plant de kruisbessen stekken in een pot

Zet de kruisbesssen stekken in een pot

Vul een pot die diep genoeg is met een zanderig potgrondmengsel of met stekgrond. Zet de stekjes langs de rand van de pot. Zet ze zo diep dat ze nog maar een klein stukje uit de grond steken. Bewater de pot en zet de stekjes op een beschutte plek.

Geef de stekjes de tijd om te groeien

De kruisbessen stekken hebben geen extra warmte of bescherming nodig, maar je hebt wel een flinke dosis geduld nodig. Het duurt wel een paar maanden voordat je de eerste tekenen van groei ziet. Die groei geeft aan dat de plant wortels vormt.

Lees verder na de advertentie

De kruisbessen stekken verpotten en uitplanten

Halverwege de zomer hebben de stekken van de kruisbes genoeg wortels geproduceerd. Je kunt ze dan verpotten. Haal de stekken met wortels uit de grote pot en zet ze allemaal in een aparte pot, zodat ze rustig verder kunnen groeien. Tegen de winter moeten ze dan sterk genoeg zijn om in de volle grond uit te planten. En nu maar wachten op de eerste oogst!

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu