Kersenboom snoeien: wanneer en hoe?

Lizanne Croonen
|
06/09/2024
Kersenboom snoeien wanneer en hoe

Wanneer kan een kersenboom gesnoeid worden? In het voorjaar genieten we van de bloesem van de kersenboom en in de zomer van de vruchten. Om een kersenboom gezond en in vorm te houden, mag je de snoeischaar er af en toe bij pakken. In dit artikel vind je slimme snoeitips.

Welke soort kersenboom wil je snoeien?

Kersenboom snoeien wanneer en hoe

Er zijn grofweg twee soorten kersenbomen te onderscheiden: de zoete kers (Prunus avium) – ook wel wilde kers of kriek genoemd – en de zure kers (Prunus cerasus), oftewel de morel. Zoete kersen worden graag vers gegeten, terwijl zure kersen meestal verwerkt worden tot sap, jam of taart. De zure kers blijft als boom wat kleiner en de zoete kers zie je vaak als vrijstaande boom. Er bestaan nog veel meer soorten, zoals de meikers of sierkers. In dit artikel geven we snoeitips voor de fruitboom.

Waarom kersenboom snoeien?

Kersenboom snoeien wanneer en hoe

Kersen hebben voldoende lucht én zonlicht nodig om te kunnen rijpen. Daarom wil je niet dat de takken te dicht groeien. Je wil ook dat er een briesje door de takken kan waaien, waardoor de boom minder vochtig wordt en dus minder snel schimmel oploopt. Uiteindelijk wil je vooral dat jouw boom lekker veel kersen geeft en lang gezond blijft, daarom is af en toe snoeien belangrijk. Een symmetrische vorm behouden, is ook een goede reden om te snoeien.

Wanneer kersenboom snoeien?

In principe kun je een kersenboom snoeien tussen half april en september. Het voordeel van snoeien in het voorjaar, is dat je goed zicht hebt op de bloem- en bladknoppen. Idealiter snoei je pas midzomer, nadat alle kersen in juli-augustus zijn geplukt. Snoeiwonden kunnen dan namelijk goed helen, waardoor je schimmels zoals zilverblad voorkomt.

In oktober-november staat de groei en sapstroom van de kersenboom even stil. Dan kun je eventueel wat takken wegnemen, maar zeker niet teveel. Snoei je kersenboom nooit in de winter of als er vorst op komst is.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe snoei je een kersenboom? Tips

Snoei een kersenboom niet te rigoureus – niet meer dan een kwart van het volume van de kroon per keer – anders verliest de boom te veel energie. Doe het in kleine stapjes. Hieronder vind je 9 snoeitips, maar houd vooral rekening met de leeftijd en vorm van jouw boom.

Goed om te weten is dat kersen op tweejarig hout groeien. Houd dus altijd een, twee en driejarige twijgen in je kersenboom. Behoud ook weer niet té veel eenjarig groen, want daar gaat veel energie naartoe. Het is zoeken naar de balans, maar wel een leuke uitdaging!

Kersenboom snoeien wanneer en hoe
  • Gebruik scherp en schoon snoeigereedschap, zoals een snoeischaar, takkenschaar of boomzaag.
  • Knip steeds in een hoek van 45 graden, boven een gezonde knop.
  • Verwijder eerst de dode, zieke of beschadigde takken.
  • Verwijder hangende of kruisende zijtakken, om te voorkomen dat de boom te rommelig en vol wordt.
  • Takken die geen kersen produceren kun je terugsnoeien tot aan de stam.
  • Van de overgebleven zijtakken, knip je alle takken die recht naar boven groeien weg. De takken die horizontaal naar buiten groeien, gaan vruchten geven.
  • Vruchtdragende takken (kortloten) wil je behouden. Dit zijn nieuwere twijgen waar bloesem aan heeft gezeten. Zitten er takken bij die veel zonlicht wegnemen bij de kortloten? Weg ermee.
  • Knip of trek ook de nieuwe scheuten en zaailingen weg van de grond, zodat de kersenboom zijn energie in de boom zelf kan steken.
  • Per ongeluk teveel gesnoeid in de zomer? De kans dat je kersenboom doodbloedt is aanwezig. Of je boom geeft bijvoorbeeld twee jaar geen bloesem en kersen.

Jonge kersenboom snoeien

Jonge kersenbomen snoei je het best in het voorjaar, in tegenstelling tot oudere kersenbomen die je beter in de zomer snoeit. Door een jonge kersenboom in de eerste vijf jaar jaarlijks te snoeien, bepaal je de vorm van de boom én geef je deze extra groeikracht. Het zou kunnen dat jouw jonge boom door het snoeien wat minder vruchten geeft, maar hier pluk je later wel weer de vruchten van.

In het eerste jaar haal je steeds alle bloemen weg. In de jaren erna haal je vooral takken weg met veel bloemknoppen. Dit alles om een sterk gestel te stimuleren. Is de kersenboom groot genoeg? Dan knip je elke zomer alle eenjarige scheuten terug tot een paar cm.

Kersenboom snoeien wanneer en hoe
Foto: Couleur via Pixabay

Boomkroon maken bij een jonge kersenboom

Een boomkroon zorgt voor structuur en vorm van de kersenboom. Na het eerste jaar kun je hiermee aan de slag. Volg dit stappenplan:

1. Eerst top je de centrale stam (harttak) van de boom in de hoogte, net boven de plek waar je de boomkroon wil. Deze blijft iets langer dan de gesteltakken.

2. Selecteer 4 stevige takken die uit de stam van de boom groeien. Dit zijn de gesteltakken.

3. Kijk of ze mooi in een hoek van 45 graden lopen met de stam.

4. Houd voor de laagste stam een hoogte van 50 cm boven de grond aan.

5. Zorg dat het gestel een symmetrisch geheel vormt, oftewel even dikke takken, even lang en met een zelfde hoek tot de stam, verdeeld over verschillende hoogtes.

6. Snoei de gesteltakken terug tot 60 cm, op een halve cm boven een gezonde knop die zich naar buiten richt.

7. Selecteer 2-3 sterke zijtakken die horizontaal door mogen groeien en knip de overige takken van de boom. De twee zijtakken knip je af tot ongeveer 10 cm. Hier gaan bloemknoppen en later vruchten komen.

8. Een jaar later kun je een tweede boomkroon maken, 60 cm boven de eerste kroon.

9. Na het derde jaar heeft de kersenboom geen nieuwe boomkroon nodig.

Oude, verwaarloosde kersenboom snoeien

Heb je een oude, verwaarloosde kersenboom? Kom dan niet in de verleiding om hem in één keer zeer drastisch terug te snoeien. Bij voorkeur doe je dit geleidelijk, verdeeld over meerdere jaren. Eerst de dode of beschadigde takken in de kroon, dan de kruisende takken die de boom te dichtbegroeid maken, enzovoorts. Bij een oude kersenboom is bijvoeden belangrijk. Dit doe je het liefst om de 8 weken. Je krijgt er lekkerdere kersen en minder schimmels van!

Meer lezen over fruitbomen en snoeien

Lizanne CroonenLizanne is redacteur bij Gardeners’ World magazine. Ze hanteert haar pen net als Monty Don zijn spade of snoeischaar. Haar stadstuin is een rustpunt met veel groen, gezoem en creativiteit. Daarnaast ontdekt ze graag wandelend allerlei botanische hoogstandjes in binnen- en buitenland.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu