Genieten maar! 6 prachtige kersenbloesems

Linda Passies
|
11/03/2022
kersenbloesem prunus cerasifera

In Japan is het heel normaal om in het voorjaar op het nieuws te horen in welke delen van het land de kersenbloesems (sakura) bloeien. Hoewel we in België en Nederland niet zo’n bloesemcultuur hebben, houdt niets ons tegen om er net zo van te genieten. Deze 6 Prunussen zijn prachtig.

Lees verder na de advertentie

Prunus ‘Pink Shell’

kersenbloesems prunus pink shell

Deze kersenboom kan hoog én breed worden – niet geschikt dus voor kleine tuinen. De Prunus ‘Pink Shell’ komt goed tot z’n recht in het midden of aan de achterkant van een border in de volle zon. De bloesems in april en mei zijn perfect voor vroege bestuivers. De bekervormige bloemen zijn lichtroze. Het blad is frisgroen, en in het najaar mooi oranje.

Hoogte x Breedte maximaal 8 x 8 m

Prunus ‘Spire’

bloesem kers prunus spire

Eind maart verschijnt de indrukwekkende bloesempracht van de Prunus ‘Spire’. Het blad begint bronskleurig, wordt geel en groen in de zomer en kleurt vervolgens rood in de herfst. Deze sierkers groeit redelijk compact, en vooral in de hoogte. Zet hem aan de achterkant van een border, in de volle zon.

Hoogte x Breedte 8 x 4 m 

Lees verder na de advertentie

Prunus ‘Tai-haku’

prunus tai-haku kersenbloesem
Foto: SLIMHANNYA, CC BY_SA 4.0 via WIkimedia Commons

De Prunus ‘Tai-haku’ is een oude cultivar met witte bloesems die veel groter zijn dan van de meeste sierkersen: tot wel 6 cm breed. Het mooie bronskleurige blad wordt groen in de zomer. Deze grote en brede boom heeft flink veel ruimte nodig: niet voor kleine tuinen dus! 

Hoogte x Breedte 8 x 8 m

Prunus incisa ‘Kojo-no-mai’

Prunus incisa ‘Kojo-no-mai’ kersenbloesems
Foto: peganum, CC BY-SA 2.0, via flickr

Zoek je een wat compactere sierkers, dan is de sierkers Prunus incisa ‘Kojo-no-mai’ iets voor jou. Met een hoogte tot 2 tot 2,3 meter lijkt het meer op een grote struik. En hij doet het zelfs goed in een pot. De kersenbloesems zijn wit, met een beetje roze. De boom heeft aantrekkelijke takken. Ook in de herfst zijn de kleuren mooi: rood en oranje.

Hoogte x Breedte 2,5 x 2,5 m

Prunus ‘Shirotae’

prunus shirotae kersenbloesem
Foto: SLIMHANNYA, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Van de Prunus ‘Shirotae’ kun je massa’s geurige semi-dubbele bloemen verwachten in april en mei. Ze steken prachtig af tegen de donkere takken. De kroon van de boom is plat, met wijduitstaande takken.

Hoogte x Breedte 8 x 6 m

Prunus cerasifera ‘Nigra’

Prunus Cerasifera Nigra kersenbloesems

Met een mooie ronde kroon is dit een van de eerste kersenbloesems die je in het voorjaar ziet. De donkere takken van de Prunus cerasifera ‘Nigra’ steken mooi af tegen de flinke hoeveelheid bloesems. De bloemknoppen zijn donkerroze, maar de bloemen zelf lichtroze. Ook in het najaar is deze boom prachtig om te zien. Als je hem z’n gang laat gaan, kan hij gigantisch worden.

Hoogte x Breedte 10 x 8 m

Meer over bloemen in het voorjaar:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu