Welke fruitboom past in mijn kleine tuin – en nog 5 vragen

Helga Kluiter
|
26/01/2021
Een fruitboom in een gazon

Fruit kweken is voor veel tuiniers een grote uitdaging. Je moet regelmatig snoeien en bij de aanschaf krijg je te maken met allemaal rare cijfers en letters. Maar laat je daardoor niet tegenhouden! Een fruitboom planten is écht de moeite waard. Wij beantwoorden zes van de meest gestelde vragen.

Lees verder na de advertentie

1. Welke onderstam moet ik kiezen?

Fruitboom in een pot
Een laagstam boom kun je ook in een grote pot planten.

De onderstam bepaalt onder andere hoe groot je boom wordt. Hoogstam fruitbomen worden erg groot, dus voor een middelgrote of kleine tuin kies je beter voor halfstam of laagstam.

Het type onderstam wordt verder per fruitsoort aangeduid met een combinatie van letters en cijfers, zoals MM111, VVA-1 en GiSelA-5. Ons advies is om een goede kweker van fruitbomen te bezoeken en je door hem of haar te laten adviseren.

2. Welke fruitboom past in mijn kleine tuin?

Leifruit tegen een muur.
Een leiboom is perfect tegen een muur in een kleine tuin.

Een laagstam fruitboom past in vrijwel elke tuin. Maar je kan een kleine boom zelfs in een grote pot kwijt. Kies wel een zo groot mogelijke pot. Dan waait hij niet zomaar om en kan de grond genoeg voedingsstoffen leveren.

Ook leibomen zijn erg geschikt voor een kleine tuin. Plant ze bijvoorbeeld om je tuin, of tegen een muur op het zuiden of westen. De warmte van de muur zorgt ervoor dat ze iets eerder fruitdragend zijn dan normale fruitbomen.

Lees verder na de advertentie

3. Wat is een geschikte plek voor mijn fruitboom?

Appelboom met fruit
Met genoeg zon en beschutting rijpt je oogst optimaal.

Geef fruitbomen en -struiken de ruimte, zodat de zon goed kan schijnen op de takken en het fruit. Vermijd plekken waar het altijd hard waait en geulen waar zich vorstzakken kunnen vormen. Dit leidt tot mislukte oogsten en schade aan de bloesem.

4. Wanneer kan ik mijn fruitboom planten?

Appelboom met kale wortels
Bomen met kale wortels plant je eind najaar en in de winter.

Je kunt fruitbomen het hele jaar door kopen en planten. Maar wanneer je ze plant, hangt af van of je ze met kale wortels of in een pot koopt.

  • In de winter kun je vaak bomen en struiken kopen met kale wortels. Die zijn vaak veel goedkoper zijn dan bomen in een pot. Bomen met kale wortels plant je tussen november en maart, wanneer de bomen in rust zijn.
  • Koop je een fruitboom in een pot, dan kun je hem het hele jaar door planten. Geef ze dan wel genoeg water, zodat ze ook bij droog weer goed kunnen wortelen.

5. Waar moet ik bij het planten op letten?

Een fruitboom in een gazon
Laat voldoende ruimte om een fruitboom die je in een gazon plant.
  • Plant nooit in doorweekte of bevroren grond en zorg voor een goede afwatering.
  • Verbeter de grond in het plantgat door het te mengen met organisch materiaal (zoals compost). Is de bodem kleverig, maak het dan losser met zand en grit.
  • Plant je je boom in een gazon, zorg dan dat er een meter vrije aarde rondom de boom zit. Zo voorkom je dat je óf boom óf je gras te weinig voedingsstoffen krijgt.

6. Hoe verzorg ik mijn fruitboom na het planten?

Geef je fruitboom genoeg water na het planten.
Geef je fruitboom genoeg water na het planten.
  • Als de boom nog klein is, moet je hem ondersteunen met steunpalen en spanbanden. Controleer tijdens de groei regelmatig dat de banden nog steeds goed zitten.
  • Zorg regelmatig voor voeding en laat de bomen nooit volledig uitdrogen.
  • Staat je boom in een pot, zorg dan voor een goede afwatering.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu