Wanneer moet je snoeien? Dit zijn de vuistregels

Helga Kluiter
|
12/01/2021
wanneer moet je snoeien

Wil je een struik verjongen, een boom in vorm snoeien, of zorgen voor meer vruchten aan je fruitbomen? Dan ontkom je er niet aan om de snoeischaar erbij te pakken. Maar wanneer moet je snoeien? In deze gids ontdek je welke bomen, struiken en planten je in welk seizoen onder handen neemt, en waarom.

Lees verder na de advertentie

Snoeien in de winter

Bladverliezende struiken en bomen zijn in hun winterrust. Het oudste hout herken je aan hun donkerbruine of grijze kleur, terwijl jong hout allerlei kleuren kan hebben. Groenblijvers, zoals hulst en skimmia, houden hun blad, maar zullen amper of niet groeien.

Meer weten?

Gardeners’ World helpt een handje met de gids Het hele jaar door snoeien. Hierin staat alles over de juiste snoeitechnieken en -gereedschappen, met snoeitips voor elk seizoen.

Waarom wintersnoei?

Snoeien in de winter, tijdens de rustfase van de planten, zorgt voor een sterke, gezonde groei in de lente. Dit is handig als je oudere struiken en bomen nieuw leven in wil blazen en de plant een ander uiterlijk wil geven.

Lees verder na de advertentie

Wat moet je ’s winters snoeien?

  • Heesters met gekleurde stengels: Kornoelje, wilg en braam (met witte stengels). Geef ze een flinke snoeibeurt aan het eind van de winter.
  • Rozen: Struikrozen, grote en cluster-bloeiende hybriden en klimrozen. Snoei ze in de winter, maar pas wanneer de ergste vorst achter de rug is.
  • Bomen: Verwijder grote takken van sier- en fruitbomen wanneer alle bladeren eraf gevallen zijn.

Snoeien in de lente

Wanneer moet je de forsythia snoeien?

De nieuwe aangroei van bladverliezende struiken is vaak buigzaam en groen. In de lente groeien de struiken sneller dan gedurende de rest van het jaar.

Waarom lentesnoei?

Snoeien in het voorjaar zorgt ervoor dat de plant de sapstroom over minder takken en knoppen hoeft de verdelen. Alle energie gaat dus naar de overgebleven takken. Ook verbeter je door te snoeien de luchtcirculatie, waardoor je de kans op ziektes en plagen in de zomer verkleint. Snoeiwonden helen beter wanneer de plant sterk groeit.

Wat moet je in het voorjaar snoeien?

  • Zomerbloeiende heesters: Buddleia (vlinderstruik), spiraea (spierstruik) en fuchsia’s. Snoei deze in de vroege lente, voordat de groei start.
  • Winter- en lentebloeiende heesters: De Viburnum bodnantense, winterkamperfoelie, forsythia en weigela snoei je na de bloei.
  • Niet-winterharde heesters: Snoei abutilons, acacia en andere niet winterharde heesters halverwege of aan het eind van de lente, na de laatste vorst.
  • Groenblijvende heesters en coniferen: Deze kun je snoeien wanneer er geen kans meer is op vorst, om vorstschade te voorkomen.

Snoeien in de zomer

De meeste heesters, bomen en fruitstruiken groeien trager wanneer het warmer en droger wordt. Nieuwe aangroei begint bruin te kleuren en wordt minder buigzaam. Er groeien zijscheuten op de grote lentescheuten. Aan het eind van de zomer kan de plant in een tweede groeifase schieten.

Waarom zomersnoei?

Je vertraagt de groei door de toppen van scheuten te verwijderen. Die bevatten groeibevorderende hormonen en stikstof. Het stimuleert de aanmaak van bloemknoppen op lentebloeiende bomen. Snoeiwonden helen snel.

Wat moet je in ’s zomers snoeien?

  • Fruitbomen: Nieuwe groei aan appelbomen, perenbomen en andere fruitbomen, wanneer de aangroei afrijpt eind juni en juli.
  • Heggen en vormsnoei: Snoei de jonge groene scheuten terug.
  • Grote bomen: Dun de kroon van grote bomen uit en snoei lage takken weg om de hoeveelheid schaduw die de bomen laten vallen te verminderen.
  • Sierbeplanting: Verwijder uitgebloeide bloemen uit heesters, waaronder rozen, om voor een tweede bloei te zorgen.

Snoeien in de herfst

De uiteinden van scheuten worden hard en stoppen met groeien. Er vormen zich duidelijke knoppen aan de basis van bladscheuten. De scheuten van heesters, fruitstruiken en -bomen verhouten. Sommige planten krijgen zachte aangroei wanneer het warm is. Die aangroei beschadigt snel door vorst.

Waarom herfstsnoei?

Snoei in het najaar beschadigde delen weg en verwijder ook de delen die beschadigd zullen raken als het hard waait. Zo komen je struiken de winter beter door.

Wat moet je in het najaar snoeien?

  • Zomerfruit: Snoei zwarte bessen, zomerframbozen, bosbessen en hybride stokfruit.
  • Beschadigde takken: Verwijder gebroken takken of takken die over elkaar schuren.
  • Zieke delen: Haal takken die door ziekte zijn aangetast weg, zodat ze volgend jaar de nieuwe aangroei niet kunnen aantasten.
  • Struikrozen: Snoei lange scheuten met een derde terug, zodat de planten minder vatbaar zijn voor de wind tijdens storm.
  • Klimplanten: Door klimplanten te snoeien verklein je de kans dat ze ergens vanaf waaien.

Meer lezen over snoeien:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu