Clematis snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
12/03/2024
Clematis snoeien in de winter

Clematis snoeien is op zich geen moeilijke klus. Maar als je op het verkeerde moment snoeit, krijg je dit jaar geen bloemen! Met deze adviezen pak je het snoeien wél goed aan.

Lees verder na de advertentie

Waarom moet je clematis snoeien?

Sommige soorten clematis bloeien alleen op de scheuten die het seizoen ervoor zijn aangegroeid. Andere soorten bloeien juist alleen op de nieuwe aangroei van hetzelfde seizoen. Als je niet snoeit, ontstaat er dus een wirwar van oude en nieuwe aangroei, waardoor slechts een deel van de plant zal bloeien.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuin- en snoeitips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer clematis snoeien?

Clematis 'Kiev'
Clematis ‘Kiev’ is een clematis uit groep 3

Om te weten wanneer je je clematis moet snoeien, moet je eerst weten tot welke ‘groep’ jouw clematis behoort. Er zijn drie groepen.

  • Groep 1: bloeit in april mei
  • Groep 2: bloeit in mei-juni, en nog een keer in september
  • Groep 3: bloeit tussen juli en september

Lees verder na de advertentie

De clematissen uit de eerste twee groepen bloeien op de stengels die vorig jaar zijn gevormd. Die snoei je dus na de bloei. Maar de groep 3 clematis vormt zijn bloemen op de aanwas die in het voorjaar groeit. Snoei die in februari of maart, voordat de plant in de lente flink begint te groeien.

Laatbloeiende clematis snoeien: stap voor stap

Zo pak je het snoeien van laatbloeiende clematis uit groep 3 aan.

Stap 1: stengels ontwarren

Ontwar de stengels van de clematis

Ontwar de groei van vorig jaar en haal de stengels van de plantensteun. Knip touwtjes die je hebt gebruikt om de clematis te leiden door. Drapeer de stengels over de grond.

Stap 2: grof snoeiwerk

Clematis snoeien: knip de stengels eerst grof korter

Knip de bovenste aangroei grof af, zodat je in eerste instantie ongeveer 50 cm overhoudt. Let er daarbij op dat je geen scheuten of knoppen beschadigt die al aan het groeien zijn. Gooi het snoeisel op de composthoop.

Stap 3: nauwkeurig snoeien

Knip terug tot 2 of 3 ogen of knoppen

Nu het grove snoeiwerk is gedaan, knip je de stengels verder terug. Doe dat tot een tweede of derde paar ogen of knoppen boven de grond. Zet je knip op ongeveer een halve centimeter boven de ogen of knoppen.

Lees meer over clematis:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu