Clematis afleggen: een stappenplan

Linda Passies
|
23/08/2023
paarse clematis

De populaire klimplant clematis kun je op verschillende manieren vermeerderen. Stekken is een makkelijke manier, maar een methode die nog minder moeite kost, is het afleggen van je clematis. Een clematis afleggen doe je in vier eenvoudige stappen.

Lees verder na de advertentie

Clematis afleggen wanneer

Clematis stekken doe je in juni, maar de beste tijd om clematis te vermeerderen door het afleggen van een scheut is aan het eind van de zomer, of het begin van de herfst. Het beste moment is uiteraard weersafhankelijk, maar kies een dag tussen eind augustus en begin oktober. Vermijd een te droge periode, want je aflegger heeft vocht nodig om te kunnen wortelen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Clematis afleggen stap 1. Kies een gezonde knop

clematis afleggen knop

Lees verder na de advertentie

Kies een gezonde knop aan een stengel die je met gemak op de grond kunt leggen. Het liefst selecteer je een knop aan een jonge scheut. Maak net onder de knop een ondiepe snee in de stengel.

Clematis afleggen stap 2. Verbeter de drainage

clematis knop in grond

Maak de grond schoon op de plek waar je de aflegger in de grond wil steken. De scheut moet aan de plant blijven zitten en bij voorkeur uit direct zonlicht liggen. Strooi wat scherp zand op die plek, voor een betere drainage. Begraaf de snee, maar laat de bladeren boven de grond.

Clematis afleggen stap 3. Maak de aflegger vast

clematis aflegger verankeren

Veranker de afgelegde stek met een steen of een gebogen pin die je in de grond drukt. Zo voorkom je dat de stengel met knop het contact met de grond verliest. Geef royaal water en laat de stek wortelen.

Clematis afleggen stap 4. Knip de stek los

Zodra de stek begint uit te lopen, weet je dat hij klaar is om te verplanten. Knip hem los van de moederplant en je hebt een nieuwe clematis! Deze plant kun je nu een nieuwe plek geven.

Lees meer over clematis

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu