Kies je clematis: met deze bosranken bloeit je tuin het hele jaar

Helga Kluiter
|
20/01/2022
Clematis tangutica

Zie je door de bosranken de Clematis niet meer? Dat is ook niet gek, want de keuze aan clematissen is overweldigend! Maar als je je clematis soorten een beetje slim kiest, kun je op vrijwel elk moment van het jaar hun prachtige bloemen bewonderen – ook in de winter.

Lees verder na de advertentie

Winterbloeiende clematis soorten

Clematis cirrhosa

Clematis cirrhosa

De bosrank Clematis cirrhosa is groenblijvend en bloeit tussen november en februari. Daarom is hij ook populair bij zeer vroege hommels. Populaire soorten zijn onder andere Clematis cirrhosa ‘Freckles’, met bruin gestippelde bloemen en Clematis cirrhosa ‘Ourika Valley’ met cremekleurige, klokvormige bloemen.

Hoogte x Breedte: 4 x 1,5 meter

Snoeien: groep 1

Goede keuze: Clematis cirrhosa ‘Freckles’, Clematis cirrhosa ‘Ourika Valley’, Clematis cirrhosa var. Balearica (foto)

Wekelijks plantenadvies in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort plantenadvies in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Vroegbloeiende clematis soorten

Clematis armandii

Clematis soorten: Clematis armandii

De bosrank Clematis armandii bloeit in maart en april en groeit goed in de zon of halfschaduw. Het is een snel groeiende, groenblijvende klimplant waarmee je prima een schutting of muur kunt bedekken. De zoet geurende bloemen bloeien in grote trossen wanneer het nieuwe, bronskleurige blad uitloopt.

Hoogte x Breedte: 5 x 3 meter

Snoeien: groep 1

Goede keuze: Clematis armandii ‘Apple Blossom’, Clematis armandii ‘Snowdrift’

Clematis alpina

clematis soorten: clematis alpina

De bladverliezende Clematis alpina bloeit in april en mei in de volle zon of halfschaduw. Deze alpenbosrank bloeit met blauwe bloemen en een cremekleurig hart.

Hoogte x Breedte: 2,5 x 1,5 meter

Snoeien: groep 1

Goede keuze: Clematis alpina ‘Frances Rivis’, Clematis alpina ‘Helsingborg’ (foto)

Clematis montana

Clematis montana

In mei en juni bloeit de bladverliezende Clematis montana. Hij heeft een voorkeur voor de volle zon, maar doet het ook goed als hij een deel van de dag schaduw krijgt. Doordat ze snel groeien, zijn alle soorten Clematis montana geschikt om schuttingen en muren te bedekken of in bomen te klimmen.

H x S: 8 x 4 meter

Snoeien: groep 1

Goede keuze: Clematis montana ‘Mayleen’ (foto), Clematis montana ‘Elizabeth’

Laatbloeiende Clematis soorten

Clematis viticella

Clematis viticella

De bosrank Clematis viticella bloeit van juli tot september. De vele bloemen groeien aan de snel groeiende scheuten van dit seizoen. Hij doet het goed in grote potten, langs schuttingen, muren en door lentebloeiende struiken.

Hoogte x Breedte: 3 x 2 meter

Snoeien: groep 3

Goede keuze:Clematis viticella ‘Minuet’ (foto), Clematis viticella ‘Madame Julia Correvon’, Clematis viticella ‘Abundance’, Clematis viticella ‘Venosa Violacea’

Clematis texensis

bosrank Princess Diana

De klokvormige bloemen aan lange stengels van Clematis texensis bloeien van half juli tot oktober. Deze bosrank is daarnaast erg geschikt om in potten te kweken en te laten klimmen tegen een driepoot, of door struiken in de zon of halfschaduw.

Hoogte x Breedte: 3,5 x 1,5 meter

Snoeien: groep 3

Goede keuze: Clematis texensis ‘Princess Diana’ (foto) of Clematis texensis ‘Gravetye Beauty’

Clematis tangutica

Clematis tangutica

Van juli tot oktober kun je genieten van de bloemen van Clematis tangutica, maar daarmee is de show niet ten einde. Daarna volgen namelijk de pluizige zaadhoofden die in de maanden erna er mooi uitzien. De gele ‘Bill MacKenzie’, de oranje-gele ‘My Angel’ en de wit bloeiende ‘Anita’ zijn een lust voor het oog.

Hoogte x Breedte: 4-8 meter x 2,5-4 meter

Snoeien: groep 3

Goede keuze: Clematis tangutica ‘Bill MacKenzie’ (foto), Clematis tangutica ‘My Angel’, Clematis tangutica ‘Anita’

Groenblijvende clematis soorten

bosrank Winter Beauty
Foto: Creative Commons/Peganum

Clematissen die in de winter groen blijven komen in alle soorten en maten en bloeien op verschillende momenten. De populairste groenblijvende clematissen zijn de lentebloeiende Clematis montana en de winterbloeiende Clematis cirrhosa en Clematis urophylla ‘Winter Beauty’.

Hoogte x Breedte: afhankelijk van soort

Snoeien: afhankelijk van soort

Goede keuze: Clematis montana, Clematis cirrhosa, Clematis urophylla ‘Winter Beauty’ (foto)

Clematis snoeien

De verschillende clematis soorten moet je op verschillende momenten snoeien. Maar om het je makkelijk te maken worden clematissen daarbij in drie groepen ingedeeld.

Clematis snoeien – Groep 1

Clematissen uit groep 1 bloeien het vroegst, tussen januari en mei. Snoei deze soorten alleen als het nodig is om te plant te fatsoeneren of om te lange stengels in te korten. Snoei deze bosranken meteen na de bloei.

Clematis snoeien – Groep 2

In groep 2 vind je vroegbloeiende clematissen met grote bloemen die vanaf begin zomer bloeien en eind zomer nog een keer. Je hoeft deze bosranken in principe niet te snoeien, maar het kan wel. Daarmee zorg je voor een heel seizoen bloei op ooghoogte. Snoei ze in maart tot op grote knoppen terug en werk ze eind zomer, na de bloei, licht bij. Worden ze sprietig of groeien ze niet meer zo snel, snoei ze dan in het voorjaar drastisch terug.

Clematis snoeien – Groep 3

Clematissen uit groep 3 groeien snel en bloeien laat, tussen juli en oktober. Snoei alle takken van deze bosranken eind februari of begin maart tot 30-45 cm boven de grond terug, vlak boven een paar gezonde knoppen.

Meer over clematis soorten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu