
Door de weersomstandigheden hadden veel mensen vorig jaar last van slakken en andere plagen in de tuin. Afgekloven blad, compleet weggevaagde zaailingen … de misère was groot. Om ellende te voorkomen in het nieuwe tuinseizoen, geven we je een paar tips waar je echt wat aan hebt.
Lees verder onder de advertentie
Dit helpt écht tegen slakken en plagen

De beste manier om slakken en andere plaagdieren in toom te houden, is zorgen voor een gezond ecosysteem in je tuin. Met een goede biodiversiteit trek je nuttige dieren aan die maar wat graag plaagdieren eten. Hier kunnen we ontelbaar veel voorbeelden van geven:
- Misschien herken je dit euvel wel uit je eigen tuin: de gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus), ook wel taxuskever, neemt hapjes uit je hortensia. De oplossing? Dieren als vogels en padden eten de kevers en larven.
- Nog een voorbeeld: bladluizen smullen van het sap van de stengels van jonge dahlia’s. De oplossing? Lok lieveheersbeestjes of oorwormen. Die helpen je graag van je luizen af.
- Of dit: het prachtige blad van je hosta’s is gatenkaas geworden dankzij een naaktslakkenplaag. Het beste lok je vogels zoals merels en lijsters, want die smullen van slakken. Meer tips om slakken te bestrijden (zonder gif) lees je hier en bijvoorbeeld in het maartnummer van Gardeners’ World magazine (‘De 17 beste tips tegen slakken’).
Wekelijks tuintips in je mail
Dit moet je nooit doen bij slakken en plagen

Wat je ook doet tegen slakken en andere plagen: grijp niet naar chemische middelen om beestjes te bestrijden. Deze producten doden ook de nuttige insecten in je tuin, en die helpen je juist de schadelijke plaagdieren te bestrijden. Chemicaliën, gif of zure middelen zoals azijn, zijn bovendien funest voor schimmels in de bodem. Schimmels voorzien planten van mineralen en voedingsstoffen en worden ook weer gegeten door (bodem)dieren. Wil je een duurzame, gezonde en biodiverse tuin? Kies dan voor biologische oplossingen.
Zo maak je een biodiverse tuin met weinig plagen
Nu weet je wat je te doen staat: de biodiversiteit verhogen in jouw tuin. Met deze 5 tips kun je meteen aan de slag en houd je de hoeveelheid slakken en andere plaagdieren in de hand.
1. Lok nuttige insecten

Er zijn een heleboel nuttige beestjes die jou graag helpen in de tuin. Lieveheersbeestjes, roofwantsen en sluipwespen snoepen bijvoorbeeld graag van plaagdiertjes. Je geeft ze een warm welkom door rommelhoekjes te maken met takken, bladeren en strooisel tussen je planten.
2. Maak een vijver

Een vijver aanleggen is misschien wel het beste wanneer je de biodiversiteit in je tuin wil verhogen. Deze mini-vijver kun je zelf maken. Het trekt bijvoorbeeld kikkers en padden aan, die zich tegoed doen aan kevers, mieren, (naakt)slakken, noem maar op. Ook verwelkom je met een vijver misschien wel salamanders en libellen!
3. Lok vogels je tuin in

Met heggen, struiken en bomen lok je merels en lijsters, die smullen van o.a. slakken, rupsen en luizen. Vooral dichte heggen geven tuinvogels de nodige beschutting, zodat ze zich veilig tegoed kunnen doen aan de beestjes die anders jouw planten te grazen zouden nemen. Een vogelbadje maakt je tuin ook aantrekkelijker voor onze gevleugelde vrienden.
4. Lok egels

Lok egels naar je tuin, die o.a. slakken, rupsen, maden en andere insecten eten. Met een zelfgemaakt egelhuis geef je egels een knus plekje om te overwinteren in jouw tuin. En met deze tips voor egels in je tuin kun je nog veel meer doen om deze stekelige maar o-zo-schattige tuindieren te verwelkomen.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
5. Verrijk de tuinbodem

Verder is het slim om je bodemleven op peil te houden: verspreid jaarlijks een goede, organische compost over kale grond en rondom vaste planten, zodat alle bodemdieren dit lekker door de grond kunnen werken. Spitten is niet nodig. Van compost en af en toe een beetje organische mest, worden je planten sterker en minder gevoelig voor plagen en ziekten. Neem een kijkje bij de tips in dit artikel: Tuingrond verbeteren: dit zijn de do’s & don’ts.
Laatste tip! Gooi zieke planten nooit op de composthoop. Bij het restafval is het best, anders komt de ziekte of plaag misschien weer terug in je tuin (of in die van iemand anders).
Tuinieren voor de natuur
Hoe help je met je tuin de natuur en biodiversiteit? Ontdek het in deze speciale uitgave! € 12.99
