Ook in een kleine tuin past een vijver: zo maak je een mini-vijver

Linda Passies
|
15/02/2022
kleine vijver in pot tafereel

Een vijver in een pot is de ideale plek om een paar dwergwaterlelies en andere kleine waterplanten in te kweken. Grote vijvers slokken veel tuinruimte op en ook behoorlijk wat tijd. Maar een mini-vijver is makkelijk te maken, past in de kleinste tuin en vergt weinig verzorging.

Lees verder na de advertentie

De voordelen van water in je tuin

Een kleine vijver is een leuk onderdeel van je tuin. Daarnaast zorgt water voor beweging, licht en weerspiegeling en het trekt vogels en andere dieren aan. Heb je geen ruimte voor een traditionele vijver? Denk dan eens aan waterelementen zoals borrelende fonteintjes of vijvers in potten en bakken.

Het maken van een kleine vijver

Gebruik voor je mini-vijver een brede, ondiepe pot en maak de drainagegaatjes dicht met siliconen. Of hergebruik een oude tinnen teil door die te bekleden met folie en te vullen met regenwater.

Wil je een natuurvriendelijke vijver, zorg er dan voor dat de beestjes makkelijk in en uit het water kunnen komen. Hiervoor mogen de ‘oevers’ van je vijver niet te steil zijn.

Dit heb je nodig om een mini-vijver te maken

  • 2 ronde vijvermanden, doorsnee 20 cm
  • Vijverpotgrond
  • 1 waterlelie, Nymphaea ‘Pygmaea Helvola’
  • Gewassen parelgrind
  • 1 Acorus gramineus ‘Variegatus’
  • 2 bakstenen
  • 1 pot zonder gaten in de bodem (of met dichtgestopte gaatjes), minimale doorsnee 45 cm en diepte 35 cm

Kleine tuinen, grote ideeën

Lees verder na de advertentie

Gardeners' World Kleine tuinen grote ideeën

Ook in een kleine ruimte of op een balkon kan je grote tuindromen verwezenlijken. Met de 175 tips & trucs in de speciale uitgave Kleine tuinen, grote ideeën van Gardeners’ World kom je er al snel achter dat je geen lap grond nodig hebt om vers eten te oogsten, of een bloemenzee aan te leggen.

1. De waterlelie planten

mini-vijver maken beplanten

Om de vijver te beplanten, vul je een vijvermand voor de helft met vijverpotgrond. Druk de grond goed aan en spreid de wortels van de waterlelie erover uit. Pas op dat de wortels niet breken.

2. De pot opvulllen

Vul de ruimte rond de wortels op met meer vijverpotgrond en druk die steeds aan. Leg bovenop een laag gewassen parelgrind. Plant de kalmoes (Acorus) op dezelfde manier in een andere vijvermand.

3. Vul de mini-vijver

kleine vijver vullen

Leg twee bakstenen op de bodem van de vijverpot. Zorg ervoor dat de pot op de gewenste plek staat voordat je hem vult met regenwater, anders wordt hij te zwaar om te verhuizen. Laat de manden in het water zakken, op de bakstenen.

4. Maak er een mooi tafereel van

Omring de vijver met andere potten voor een mooi tafereel. Houd het water helder door een zuurstofplant toe te voegen, bijvoorbeeld grof hoornblad (Ceratophyllum demersum), een sierlijke plant die vaak wordt gebruikt in koudwateraquaria.

Meer over vijvers:

Meer over kleine tuinen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu