Checklist voor de tuin: week #18

Helga Kluiter
|
29/04/2024
Wilde marjolein

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in mei, week 18

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin

Biodiversiteit

Een pad door lang gras maaien
 • Maai Mei Niet is een jaarlijkse actie om mensen aan te sporen om in mei hun gras langer te laten groeien. Dat is namelijk goed voor diverse insecten. Wil je op zich wel meedoen, maar óók kort gras hebben, sluit dan een compromis: maai een deel van je gazon en laat een ander gedeelte tijdelijk langer groeien.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

Varenrouwmug komt ook in de natuur voor, en bij jouw kamerplanten
Foto: Wikimedia Commons/John Tann
 • Heb jij ook zo’n last van kleine zwarte vliegjes rond je kamerplanten? Deze kleine ‘vliegjes’ in huis zijn rouwvliegen – ook al zijn het geen echte vliegen, maar steekloze muggen. Bestrijd de kleine vliegjes in huis – en voorkom vervolgens dat ze terugkomen.
 • Controleer of je exotische planten in de kas of in huis nog in hun pot passen en verpot ze naar een wat grotere pot als de wortels onderuit hun pot steken.

Kweken

Wilde marjolein
 • Graaf polvormende vaste planten op als het middenstuk niet meer zo mooi groeit en deel ze. Het oude, futloze deel gooi je weg en de goed groeiende delen herplant je.
 • Je kunt nu dropplanten (Agastache foeniculum) rechtstreeks zaaien in de vollegrond. Deze vaste plant, met een heerlijke anijsachtige geur, is topfavoriet bij bijen en vlinders en staat prachtig in groepjes in een border.

Moestuin

wortels uitdunnen
 • Als je wortelen moet uitdunnen, pas dan op dat je geen wortelvlieg aantrekt. Eventueel kun je de wortelen beschermen met insectengaas. Ook helpt het als je wortelen samen met goede buren zoals uien hebt gezaaid.
 • Geef je kruidentuin een boost door allerlei kruiden nu rechtstreeks te zaaien. Denk aan Chinese bieslook (met milde knoflooksmaak), dille, kervel, lavas (maggikruid), salie, komkommerkruid, citroenmelisse en nog veel meer.

Snoeien

 • Knip laatbloeiende kamperfoelie (Lonicera) lichtjes terug en fatsoeneer de plant. Laat groot snoeiwerk liggen tot de winter.
 • Als je in de winter stekken hebt genomen van wilgen, kornoeljes of frambozen, snoei ze dan in mei tot de helft terug als ze goed groeien. Dit zorgt ervoor dat de struiken uiteindelijk steviger worden.

Tuinklussen

schoffelen tegen onkruid
 • Schoffel braakliggende grond en wied borders en perken wekelijks zodat onkruid geen kans krijgt om dieper te wortelen of zaad te zetten.
 • Controleer of boombanden niet te strak om de stam zitten. Maak ze indien nodig wat losser om de boom ruimte te geven om te groeien.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu