Wortelen uitdunnen (zonder wortelvlieg aan te trekken)

Helga Kluiter
|
02/07/2021
wortels uitdunnen

Wortelen hebben ruimte nodig om goed te groeien. Als er teveel zaailingen dicht bij elkaar staan, moet je ze dus uitdunnen. Maar pas wel op, want uitdunnen trekt de wortelvlieg aan! Door op de juiste manier uit te dunnen, kun je echter wortelvlieg voorkomen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer wortels uitdunnen

Wortelen hebben ruimte nodig om uit te groeien. Wanneer de zaailingen te dicht op elkaar staan moet je ze dus uitdunnen, ofwel de zwakste plantjes weghalen. Zodra de plantjes hun eerste blaadjes boven de grond uitsteken, kun je ze het beste meteen uitdunnen. Laat ongeveer 2 tot 4 cm ruimte over rondom de overgebleven zaailingen. Herhaal het uitdunnen na 3 of 4 weken.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wortelvlieg

wortelvlieg voorkomen

Lees verder na de advertentie

Het nadeel van het uitdunnen is dat de wortelvlieg de wortelgeur al van verre ruikt. De larven van deze vlieg vreten tunneltjes door je worteltjes (maar ook pastinaken en knolselderij). De beschadigde wortelen zijn vervolgens vatbaar voor verdere rotting. Soms wordt het blad geel en gaan planten zelfs dood.

Wortelvlieg voorkomen: zo dun je wortelen uit

Het moment waarop je wortels het meest vatbaar zijn voor wortelvlieg, is tijdens het uitdunnen. Dun daarom niet vaker uit dan nodig is en bescherm daarna je wortelen met vliesdoek. Zo pak je het aan:

Stap 1: wortelen water geven

wortels uitdunnen

Geef de zaailingen van je worteltjes eerst goed water voor het uitdunnen. Zo kun je de zaailingen uit de grond trekken zonder de wortels te breken. De geur daarvan trekt namelijk wortelvlieg aan. Pak de zaailing stevig tussen duim en wijsvinger en trek ze langzaam omhoog.

Stap 2: wortelvlieg voorkomen met vliesdoek

wortelvlieg voorkomen

Wanneer om alle overgebleven zaailingen een ruimte is overgebleven van 2 à 4 cm ben je klaar. Bedek dan meteen de wortelplantjes met vliesdoek. Daarmee voorkom je dat wortelvliegen die tóch zijn aangetrokken hun eitjes kunnen leggen.

Stap 3: nogmaals wortels uitdunnen

wortels uitdunnen

Na drie of vier weken herhaal je dit proces van uitdunnen. Dit keer laat je rondom je zaailingen een ruimte over van 4 tot 8 cm, zodat ze verder kunnen groeien. De mini-worteltjes die je bij het uitdunnen omhoog haalt kun je in salades gebruiken of als garnering.

Wortelvlieg voorkomen

Vind je kleine worteltjes geen probleem, dan kun je de tweede keer uitdunnen overslaan. Het voordeel is dat je de kans op het aantrekken van wortelvlieg zo verkleint.

Meer moestuinieren

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu