Kende jij deze methode al? Tomaten kweken met ringcultuur

Helga Kluiter
|
18/05/2021
Tomaten kweken met ringcultuur

Er zijn meerdere manieren om tomaten te kweken: in de kas, in de volle grond, in potten … Maar tomaten kweken met ringcultuur kende je vast nog niet – en de resultaten zijn geweldig! Zo pak je het stap voor stap aan.

Lees verder na de advertentie

Wat is tomaten ringcultuur?

Ringcultuur is een methode van tomaten kweken die gebruik maakt van het feit dat tomaten twee soorten wortels kunnen maken: diepe hoofdwortels, en zijwortels die ontstaan aan het deel van de tomatenstam onder de grond. Dankzij ringcultuur hoef je je tomatenplant niet heel diep te planten voor meer zijwortels – en kan hij tóch meer water en voeding opnemen.

Tomaten kweken: stap voor stap

Zo werkt het met ringcultuur tomaten kweken stap voor stap:

Dit heb je nodig:

  • pot zonder bodem
  • zak potgrond (of een groeizak voor tomaten gevuld met grond)
  • mesje
  • tomatenplant

Stap 1: Plaats de ring

Tomaten kweken: stap voor stap

Lees verder na de advertentie

Zet de ring (de pot zonder bodem) op de zak potgrond en snijd met een mes rondom de pot om een gat te maken. Duw dan de ring een stukje door het gat, zodat hij stevig staat. Snijd ook een paar gaatjes in de zijkant van de zak voor drainage.

Stap 2: Tomaten planten

Tomaten kweken stap voor stap

Vul de ring voor een derde met potgrond en plant dan de tomaat in het midden. Voeg meer potgrond toe tegen de stam terwijl de plant groeit. Grotere planten kun je meteen in een gevulde ring zetten.

Stap 3: Afrikaantjes tegen aaltjes

Afrikaantjes tomaat

Voor de tomaat begint met groeien, bied je wat bescherming tegen plagen door lage afrikaantjes (Tagetes patula) erbij te planten. Ze helpen onder meer tegen aaltjes, bladluizen en witte vliegen.

Let op! Er zijn verschillende typen aaltjes. Sommige soorten zijn juist behulpzaam bij het bestrijden van plagen. Lees ook: Aaltjes gebruiken tegen plagen: zo doe je dat.

Stap 4: Tomatenplantjes verzorgen

Tomatenplantjes verzorgen

Doordrenk de grond met water, en geef daarna je tomatenplanten regelmatig water. Tijdens de groei hebben je tomaten wat meer water nodig, en juist minder zodra de vruchten gaan rijpen. Geef je tomaten verder eenmaal per week vloeibare tomatenvoeding.

Meer tomaten kweken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu