Dit moet je weten over het bemesten van tomaten

Helga Kluiter
|
12/07/2023
moestuin in juni: tomaten bemesten

Om grote, sappige vruchten aan een gezonde plant te krijgen, moet je je tomaten bemesten. Maar wat is de beste samenstelling van de tomatenmest? Hoe vaak moet je tomatenplanten voeden? En kun je ook zelf tomatenvoeding maken?

Lees verder na de advertentie

Waarom tomaten bemesten?

Tomaten zijn hongerige planten en ze vragen dus veel van je grond. Zelfs als je bodem goed in balans is, hebben snel groeiende gewassen zoals tomaten wat extra voeding nodig. Regelmatig je tomaten bemesten is dan ook belangrijk voor een goede oogst. Bovendien kun je door op de juiste manier te bemesten problemen zoals neusrot voorkomen.

Wanneer tomaten bemesten?

tomaten bemesten vanaf de bloei

Wanneer je tomaten moet bemesten hangt af van de groeifase waarin de plant zich bevindt:

Tomaten bemesten vóór het uitplanten

Voordat je de tomaten uitplant, is het belangrijk dat je de grond goed hebt voorbereid. Dat doe je in de eerste plaats door te zorgen voor een gezonde grond met voldoende organisch materiaal (bijvoorbeeld door te mulchen). Om je tomaten vervolgens bij het uitplanten een vliegende start te geven, kun je wat compost of organische (stal)mest door het plantgat werken. Gebruik geen kunstmest, want dat kan de wortels van je planten verbranden.

Tomaten bemesten vanaf de bloei

Lees verder na de advertentie

Zodra je tomaten beginnen te bloeien, begin je met het regelmatig bemesten van de planten. De tomatenplanten kunnen alleen voeding opnemen als de grond voldoende vochtig is. Het is dus het makkelijkst om een vloeibare mest te gebruiken via het gietwater. Doe dit eens per één à twee weken.

Tomaten meststof samenstelling

vloeibare mest

Wat de perfecte samenstelling van de meststof voor jouw tomaten precies is, is mede afhankelijk van de grond waarin de planten staan. De hoofdingrediënten van plantenvoeding die je in de winkel koopt zijn stikstof, kalium en fosfor. Deze worden aangeduid met de letters N (van nitrogen, ofwel stikstof), K (kalium) en P (van phosphor, ofwel fosfor).

Tijdens de beginfase zijn stikstof en fosfor belangrijk voor de groei van het loof en de wortels. Tijdens de vruchtontwikkeling en rijping is kalium erg belangrijk. Verder helpen elementen zoals calcium en magnesium bij de opname van de voedingsstoffen. Is je bodem in balans, dan zul je niet snel gebrek krijgen aan deze elementen. Kweek je tomaten in potten, dan zul je ze via bemesting van deze stoffen moeten voorzien.

Tomaten meststof zelf maken

smeerwortel in emmer

Je hoeft niet per se naar de winkel voor tomatenmest. Je kunt het namelijk ook zelf maken! Van smeerwortel weten we bijvoorbeeld dat het rijk is aan kalium. Je kunt dus smeerwortelmest zelf maken en dit (verdund) aan je tomaten geven. En heb je kippen, paarden, cavia’s of konijnen (of andere knaagdieren), dan kun je hun mest ook in je tuin gebruiken – mits de dieren geen medicijnen gebruiken.

Overbemesting voorkomen

Er is een grens aan hoeveel voedingsstoffen je tomatenplanten kunnen opnemen. Alles wat in de grond overblijft, komt uiteindelijk in het water terecht – en dat is niet goed voor het milieu. Geef dus nooit meer mest dan nodig en gebruik geen kunstmest.

Organische tomatenmest

Tomaat 'Matina'

Het zal je tomaten worst wezen of ze hun voedingsstoffen uit kunstmatige of natuurlijke mest krijgen. Maar voor de bodem en het milieu is organische mest absoluut beter. Nadelen van kunstmest zijn:

  • Kunstmest lost sneller op in water en de werking is daardoor korter. Je hebt er dus meer van nodig.
  • Kunstmest bevat zout, wat slecht is voor het bodemleven.
  • Overtollige kunstmest komt in het grondwater terecht.
  • Het maken van kunstmest kost veel energie.

Organische mest – dus bijvoorbeeld stalmest, compost of groenbemesters – breekt langzaam af en voedt de bodem langdurig. Door op deze manier de bodem langzaam op te bouwen, krijg je op termijn een gezonde grond die niet of nauwelijks bemest hoeft te worden.

Meer lezen over planten bemesten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu