Met deze 5 tips oogst je tot in de herfst de lekkerste tomaten

Helga Kluiter
|
30/08/2022
tomaten oogsten

De nachten worden langer en je kunt de herfst al ruiken, maar dat betekent niet dat het uit is met de moestuinpret! Want als je het beetje handig aanpakt, kun je aan het eind van de zomer nog veel tomaten oogsten.

Lees verder na de advertentie

Wanneer tomaten oogsten

In de tropische gebieden in Zuid- en Centraal-Amerika waar hij oorspronkelijk vandaan komt, is de tomatenplant een vaste plant. In ons klimaat wordt de plant echter uiteindelijk door de kou geveld. Maar als het weer meezit, kun je tot ver in september zowel buiten als in de kas verse tomaten oogsten.

Langer tomaten oogsten: de 5 beste tips

Deze maand gaat het erom de zomer zo lang mogelijk te rekken. Dit kun je allemaal doen om je tomatenplanten in in de kas en buiten zo lang mogelijk productief en gezond te houden.

1. Tomaten toppen en blad wegknippen

langer tomaten oogsten: toppen

Tomaten zijn deze maand op hun top, met elke dag weer meer dieprode, goudkleurige of paarse rijpe vruchten. Maar je wilt niet dat de plant nu nog groter wordt. Kweek je tomaten in de kas, knip de toppen van je stamtomaten er dan uit. Bij tomaten buiten kun je dat beter al eind juli of begin augustus doen.

Haal bij tomaten in de kas én buiten ook nieuwe zijscheuten weg, zodat de planten hun energie niet verspillen aan het produceren van blad in plaats van aan het rijpen van hun vruchten.

Lees verder na de advertentie

2. Controleer op aardappelziekte

Als je toch met je hoofd tussen de bladeren zit, kijk dan meteen of je bruine plekken ziet. Dat is het teken dat de gevreesde aardappelziekte toeslaat. Deze ziekte treft niet alleen aardappelen, zoals de naam suggereert, maar alle leden van de Solanum-familie. En daartoe behoort ook de tomaat.

Verwijder alle aangetaste blaadjes om de verspreiding van deze ziekte te vertragen en houd de resterende blaadjes droog. Je oogst zal onvermijdelijk minder groot worden door de aardappelziekte, maar hoe langer je die tegenhoudt, hoe meer tomaten je nog kunt redden.

3. Tomaten minder water en mest geven

Begin minder water te geven en stop met bemesten: Een beetje stress zorgt ervoor dat de planten hun vruchten sneller laten rijpen. Deze versnelde zaadproductie is de manier voor tomaten om zich nog snel voort te kunnen planten voor ze sterven. 

4. Laat meer licht bij je tomaten

lager tomaten oogsten: blad verwijderen

De zon staat in september steeds weer lager en korter aan de hemel. Aangezien tomaten veel zonlicht nodig hebben om goed te rijpen, is het belangrijk dat er zo veel mogelijk licht bij de vruchten komt. Dat doe je door takken die het laagst aan de stam zitten of die voor de vruchten hangen weg te knippen. Heb je een kas, haal dan ook alle zonwering weg om meer licht binnen te laten.

5. Onrijpe tomaten oogsten en laten rijpen

tomaten oogsten

Als het kwik daalt terwijl je nog onrijpe trossen hebt, haal dan de hele plant voorzichtig uit de grond en hang hem ondersteboven in een garage, serre of logeerkamer om de vruchten verder te laten rijpen. Een temperatuur tussen de 16 en 22 graden is optimaal.

Of pluk je tomaten gewoon groen en stop ze met een banaan in een papieren zak. De banaan produceert ethyleen, en deze stof zorgt ervoor dat de tomaten doorrijpen. Van groene tomaten kun je trouwens ook tomatenchutney maken. Je hoeft deze nakomertjes dus niet weg te gooien.

Meer lezen over tomaten kweken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu