Dit betekent krullend blad bij tomaten

Linda Passies
|
15/08/2023
lager tomaten oogsten: blad verwijderen

Als je eenmaal je eigen tomaten hebt gekweekt, wil je nooit meer terug naar de tomaten uit de supermarkt. De smaak van je eigen tomaten is onovertroffen – en je hebt veel meer keuze in rassen. Tomaten kweken hoeft niet moeilijk te zijn, maar je gaat ongetwijfeld onverwachte dingen tegenkomen. Hoe zit het bijvoorbeeld met krullend blad bij tomaten?

Lees verder na de advertentie

Als het blad aan je tomatenplant gaat krullen, kan dat meerdere oorzaken hebben. Allereerst zijn er soorten waarvan het blad iets krullender groeit dan bij andere soorten. Niet direct iets om je zorgen over te maken dus.

Wekelijks moestuintips in je mail

Wil jij iedere week handige moestuintips, fijne inspiratie en praktische checklists voor je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Krullend blad: heeft je tomatenplant stress?

tomaten rijpen hittegolf

Krullend tomatenblad kan betekenen dat je planten stress hebben. Bijvoorbeeld omdat de omstandigheden net iets te koud waren, toen je de plant uitplantte. Ook te veel snoeien kan stress veroorzaken.

Lees verder na de advertentie

Zie je alleen gekruld blad in de top van de plant? Dan heeft de plant waarschijnlijk meer energie (voeding) opgenomen dan het op dat moment kwijt kan. Over het algemeen zie je in dit stadium nog geen vruchten aan de plant.

Krullend blad: wisselende temperaturen

Daarnaast kunnen wisselende temperaturen leiden tot krullende bladeren. Bij tomaten in kas zul je zien dat het blad van de planten het dichtst bij de ingang eerder gaan krullen.

Wat kun je doen tegen krullend blad bij tomaten?

rijpende tomaten aan een plant bij artikel over krullend blad

In veel gevallen verdwijnt het krullende blad vanzelf. In het geval van een plant met te veel energie, zul je zien dat de krul eruit gaat zodra er vruchten verschijnen aan de plant.

Heb je te maken met veel wisselende temperaturen, dan kun je daar in de buitenlucht helaas weinig aan veranderen. In een kas kun je bij felle zon en erg warme temperaturen zorgen voor schaduw. Hang bijvoorbeeld een vliesdoek op. Verwijder dat als er een koelere periode aankomt. Blijf je kas wel ventileren, want gebrek aan ventilatie kan allerlei (schimmel)ziektes in de hand werken.

Lees meer over het kweken van tomaten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu