14 lekkere tomaten die je echt eens wil kweken

Linda Passies
|
01/02/2024
tomaat sakura

Wat zijn nou de beste tomatenrassen om te kweken? In dit artikel vind je 14 tomatensoorten die wij echte aanraders vinden. Omdat ze lekker zijn én omdat ze het goed doen in ons klimaat.

Lees verder na de advertentie

Probeer zeker deze tomatenrassen

Ga aan de slag met het zaaien van deze tomatenrassen en je zet je tanden komende zomer in de smakelijkste tomatensoorten:

1. ‘Honeycomb’

Deze F1-hybride stamtomaat produceert middelgrote oranje vruchten aan lange trossen. Dit zou een verbeterde versie zijn van ‘Sungold’ met vruchten die minder snel barsten. De smaak heeft een goed evenwicht tussen zoet en zuur, met ietwat dikke schillen die af en toe barsten.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. ‘Black Cherry’

tomatenrassen black cherry

Dit ras produceert grote trossen tomaten met schil en vruchtvlees die paarsbruin van kleur zijn De plant wordt open bestoven, dus als je zaat bewaart, zijn de planten die daaruit groeien waarschijnlijk identiek. Deze frisse tomaten zijn zacht, hebben dunne, knapperige velletjes en een goede balans tussen zoet en zuur.

3. ‘Principe Borghese’

Een cocktailtomaat die je in de zon kunt drogen om te verwerken in soepen en sauzen. De plant heeft een struikvorm en is een openbestoven ras, dus bewaarde zaden zouden rasecht moeten zijn. De tomaat heeft een papperige, bijna korrelige structuur en een frisse, flauwe smaak – meer zoet dan zuur. De tomaten zijn aangenaam knapperig en de velletjes niet te dik.

4. ‘Sakura’

tomatenrassen sakura

Deze middelgrote rode kerstomaat is zeer productief, resistent tegen een aantal ziekten en rijpt snel. De vruchten hangen in lange trossen. Het is een F1 hybride-stamtomaat. Het vruchtvlees is vrij stevig, aangenaam sappig en zoet, met een klein beetje zuur. Deze knappen als je erin bijt.

5. ‘Sungold’

tomaten sungold

Een F1-hybride stamtomaat die middelgrote kersachtige vruchten produceert met oranje schil en vruchtvlees. De vruchten hangen in lange trossen en zijn bekend om hun smaak: zoet en sappig, bijna geen zuur. Populair bij kinderen.

Tomatenrassen: de keuze van Heleen Calcoen

Heleen Calcoen van kwekerij KWEEK in Gent selecteerde voor ons haar favoriete tomaten soorten die in ons klimaat geschikt zijn voor buitenteelt. Allemaal makkelijke tomatenrassen die compact groeien, vroeg vrucht zetten en over een lange periode vrucht geven. Heel fijn: opbinden, dieven of toppen hoeft niet. Deze rassen vind je op haar website: www.kweek.gent.

6. ‘Ropreco Paste’

Popreco paste

Dit is een typische, langwerpige Italiaanse saustomaat. Wat kleiner van formaat, en onderaan eindigt de tomaat in een punt. Hij is wat sappiger en minder melig dan andere Italiaanse saustomaten, dus komt ook tot z’n recht als rauwe saladetomaat.

7. ‘Tiny Tim’

Tiny Tim tomaat tomatenrassen

Volgens Heleen ook wel ‘de vensterbanktomaat’: doet het prima in pot of als kleine tomatenhegjes in de tuin. De laagblijvende, compacte tomatenstruikjes leveren honderden kleine rode kerstomaatjes op, die ploffen in je mond. Lekker als tussendoortje tijdens je dagelijkse tuinwandeling of in salades.

8. ‘Silvery Fir Tree’

silvery fir tree tomaat tomatenrassen

Deze struiktomaat doet het goed in de vollegrond, maar ook in een hangpot. Laat hem nonchalant over de grond kruipen of bind ze op langs korte bamboes. De middelgrote, ietwat afgeplatte rode tomaten hebben zeer veel sap en een uitzonderlijk goede smaak. Verwerk in salades, soepen en pastasauzen.

9. ‘Lime Green Salad’

tomaat lime green salad

Wil je kennismaken met de smaak van groenblijvende tomaten? Dan is dit een aangename start. Teel ze in open lucht of in pot, maar beschut ze vanaf augustus tegen regen. De kleine tot middelgrote, sappige tomaten hebben een oranje blos als ze rijp zijn, maar binnenin kleuren ze nog groen. Ze hebben een heerlijk fruitige, zoetzure smaak.

10. ‘Olijftomaatjes’

olijftomaat

Wild groeiende struiktomaat met een uitbundige oogst rode kerstomaatjes. Als andere tomatensoorten voor buiten treurig worden door herfstregen en -koude, houdt deze tomaat nog lang stand. De olijfvormige kerstomaatjes zijn sappig, licht zuur en vullen kindervuistjes van de vroege zomer tot een eind in de herfst.

Favoriete tomatensoorten van de Gardeners’ World-redactie

Natuurlijk selecteerden wij als redactie ook onze favoriete tomaten soorten:

11. ‘Balconi Red’

balconi red tomaat

Redacteur Jos is fan van deze ideale tomaat voor op het balkon, in een pot of hangmand. Hij begint binnen met zaaien en verplaatst de potjes telkens met de zon mee. De knapperige tomaatjes eet je rechtstreeks van de plant uit het vuistje, ov verwerk je ineen zomerse salade. Niet te zoet, niet te zuur. Er is ook een gele variant.

12. ‘Black Russian’

tomaat black russian

Redacteur Linda houdt van deze diep donkerrode tomaten, die als ze rijp zijn zelfs tegen het zwarte aan zitten. Elke keer voelt de zoete smaak als een verrassing, omdat het zo haaks staat op het uiterlijk van de tomaat. Overigens is dit niet de makkelijkste soort om te kweken: de tomaten barsten vrij snel en de plant is niet erg productief.

13. ‘Sweet Pea’

tomaat sweet pea

De dochter van hoofdredacteur Anne heeft een absolute favoriet: de ‘Sweet Pea’. Deze mierzoete tomaatjes bungelen in trosjes over de randen van potten en bakken. Misschien wel de beste ‘stadstomaat’ die er bestaat.

14. ‘Zuckertraube’

tomaat-zuckertraube

Dit was de eerste tomaat die redacteur Helga ooit kweekte, en hij was verrassend zoet. Ze zijn iets groter dan de meeste cherrytomaten, en ook de trossen van deze stamtomaat zijn vrij groot. Een groeikrachtige, biologische soort die je prima buiten kunt kweken.

Meer lezen over tomaten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu