Red je oogst: zo voorkom en behandel je neusrot bij tomaten
Hebben jouw tomaten bruine vlekken aan de onderkant? Als dit gebeurt op het moment dat ze aan het rijpen zijn, is dit waarschijnlijk neusrot. Neusrot komt trouwens niet alleen voor bij tomaten, maar kan ook ontstaan bij pepers en aubergines.
Wat is neusrot?
Neusrot zijn ronde, rotte plekken onderop je tomaten.
In het Engels heet neusrot ‘blossom end rot’, en dat verwijst naar de plek waar de rotte plek ontstaat. Onderaan de tomaat, op het puntje waar voorheen de bloem zat, verschijnt meestal de bruine vlek. Van daaruit kan het zich verder in de tomaat verspreiden.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week praktische (moes)tuintips, inspirerend plantenadvies en handige checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Wat is de oorzaak van neusrot bij tomaten?
Lees verder na de advertentie
Tomatenplanten waarvan de tomaten gaan rotten, hebben meestal een kalktekort. De celwanden van de tomaten hebben kalk nodig. Krijgen ze daar niet genoeg van, dan sterven ze af, waarna de donkere vlekken ontstaan.
Tomatenplanten nemen kalk op uit de grond via hun wortels. Als het droog is, blijft de kalk in de grond en krijgt de plant niet genoeg. Ook kan neusrot ontstaan door het bemesten van droge grond.
Wat kun je tegen neusrot bij tomaten doen?
Als je tomaten aan je plant vindt met neusrot, betekent het niet dat je toekomstige oogst in gevaar komt. Wel moet je actie ondernemen om te zorgen dat je tomaten zonder neusrot kunnen rijpen. Heeft een tomaat eenmaal neusrot, dan gaat dat niet meer weg.
1. Laat de grond van je tomatenplanten niet uitdrogen
Allereerst wil je zorgen dat de grond rondom de wortels van je tomatenplanten niet uitdroogt. Geef de planten regelmatig water, want al een kleine periode van droogte kan bijdragen aan rottende tomaten.
2. Geef je tomaten geen droge bemesting
Bemest nooit droge grond, maar geef alleen mest als je eerst water hebt gegeven.
3. Controleer de hoeveelheid kalk in de grond
Vermoed je dat de grond te zuur is – en daardoor weinig kalk bevat? Je kunt de pH-waarde van je grond (laten) testen om het zeker te weten en te kijken in hoeverre je dit kunt bijstellen. Er bestaat speciale potgrond voor tomaten. Dat is niet noodzakelijk, maar kan een oplossing zijn, mocht het je niet lukken om tomaten zonder neusrot te kweken.