Dit zijn de 8 grootste fouten bij het bemesten van je planten

Linda Passies
|
30/03/2023
vloeibare bemesting

Om je planten genoeg voedingsstoffen te geven om optimaal te groeien en bloemen of vruchten te produceren, kan het nodig zijn om ze te bemesten. Maar als je het niet goed aanpakt, kan het juist averechts werken! Dus houd de volgende punten in gedachten.

Fout 1. Verse mest gebruiken

Verteerde mest

Stalmest kun je als mest voor je tuin gebruiken, maar niet direct als het uit de stal komt. Deze mest moet je zeker een jaar, maar soms langer, laten liggen. Pas zodra de mest niet meer naar mest ruikt, is het genoeg verteerd om te kunnen gebruiken in je tuin. Gebruik je wel verse mest, dan is dit snel te veel voor je planten, en kunnen ze ‘verbranden’. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Fout 2. Verkeerde samenstelling van mest gebruiken

Het is belangrijk om de juiste soort mest voor het juiste doel te gebruiken. Vaak wordt mest die je koopt aangegeven in verhoudingen NPK: stikstof, fosfor, kalium.

Lees verder na de advertentie

Mest die rijk is aan stikstof, is een goede voeding voor sla, kool, en kamerplanten met mooie bladeren. Met andere woorden: stikstof stimuleert bladgroei. Ook je gazon houdt van stikstof.

Vruchtgewassen, zoals tomaten, pepers, aubergines en pompoenen, houden juist van veel kalium. Geef je deze planten een stikstofrijke voeding, dan kun je minder vruchten verwachten. Je geeft deze planten kaliumrijke voeding vanaf het moment dat ze bloeien.

Fosfor stimuleert wortelgroei, en kan dus een aanrader zijn om toe te voegen aan een plantgat voordat je een plant uitplant in je tuin.

Twijfel je, dan zijn er veel specifieke mestsoorten op de markt, die al de juiste verhouding hebben. Denk aan tomatenvoeding.

Fout 3. De verkeerde hoeveelheid gebruiken

bemesten korrels

Je wil je planten niet te weinig mest geven, maar ook zeker niet te veel. Wat de juiste hoeveelheid is, is per situatie verschillend. Kamerplanten geef je in het groeiseizoen wekelijks of om de week voeding met het gietwater. Voor kuipplanten geldt hetzelfde. Planten in de vollegrond halen met hun wortels voeding uit de grond, dus die hoef je minder vaak te bemesten. 

Fout 4. Kunstmest gebruiken

Kunstmest laat je planten snel groeien, maar is slecht voor het bodemleven. Het is van nature zout en doet niets voor de structuur van de bodem. En omdat de gezondheid van je planten begint met een goede bodem, kun je het beste organische mest gebruiken. Daarnaast kost het ook veel energie om kunstmest te maken, dus nog een argument om geen kunstmatige meststoffen gebruiken.

Fout 5. Bemesten tijdens een hittegolf

vloeibare mest

Tijdens langere warme en droge perioden is het niet verstandig om je planten te bemesten. Ze hebben al hun energie nodig om te overleven. Zou je ze aansporen om extra te groeien, dan hebben ze ook extra water nodig, iets wat in zo’n periode niet altijd voorhanden is. Niet bemesten dus, tijdens een hittegolf.

Fout 6. Mest niet laten inregenen

Mest wordt het best in de bodem opgenomen in vochtige omstandigheden. Daarom is het slim om te bemesten vlak voor een regenbui. Dan spoelt het langzaam de grond in. Geen regen voorspeld? Dan kun je ook sproeien na het bemesten.

Fout 7. Zelf geen mest maken

Brandnetels verzwaren

Als je de mogelijkheid hebt, is het absoluut zonde om zelf geen mest te maken. Zo kun je bijvoorbeeld smeerwortelmest maken of brandnetelgier maken. Het kost je niets, en je gebruikt wat de natuur je heeft.

Fout 8. Volledig vertrouwen op mest

Hoewel mest belangrijk is voor je planten, is een gezond bodemleven nog veel belangrijker. Dat zorgt ervoor dat je planten sterk opgroeien en een goed wortelstelsel kunnen ontwikkelen. Daardoor zijn ze beter bestand tegen extremere weersomstandigheden. Werk dus ook actief aan de kwaliteit van de bodem, bijvoorbeeld door jaarlijks compost toe te voegen, groenbemesters te zaaien en de grond weinig te verstoren. 

Lees meer over bemesten:

Meer lezen over:
Tuinklussen
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu