Brandnetelgier maken: zo doe je dat

Linda Passies
|
05/10/2022
Brandnetels kleiner nippen

Het is een goedkope manier om je planten te voeden, heel duurzaam en je ruimt er ook nog eens ongewenste planten mee op. Maak brandnetelgier! In dit artikel lees je hoe je stap voor stap je eigen stikstofrijke voeding maakt.

Lees verder na de advertentie

Brandnetelgier is een goede voeding voor sla, kool en bladerrijke kamerplanten. En dus eenvoudig zelf te maken. Trek je handschoenen aan en ga op zoek naar het dichtstbijzijnde brandnetelveldje. Het liefste doe je dit aan het begin van de zomer, want jonge brandnetels bevatten de meeste stikstof. Ga het liefst voor brandnetels van ongeveer 30 cm hoog die niet houtig zijn.

Let op! Haal de brandnetels niet zomaar uit de natuur, want ze vormen ook een belangrijke voedselbron en waardplant voor insecten. 

Wekelijks duurzame tuintips in je mail

Iedere week dit soort duurzame tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stap 1: Brandnetels afknippen

Lees verder na de advertentie

Brandnetels plukken voor brandnetelgier

Trek ter bescherming handschoenen en een shirt met lange mouwen aan. Knip met een heggenschaar of scherpe snoeischaar de brandnetels of smeerwortel tot op 5 cm boven de grond af. 

Stap 2: Prop een emmer vol brandnetelblad

Brandnetels kleiner nippen

Stouw de bladeren in een waterdichte emmer of bak en stamp ze aan totdat er echt niets meer bij kan. Hoe meer bladeren je erin propt, hoe rijker de mest. Snijd vezelige brandnetelstengels in kleinere stukken, zodat ze sneller rotten. Leg een paar stenen op de bladeren om ze op hun plek te houden.

Brandnetels verzwaren

Stap 3: Water toevoegen

Water toevoegen aan brandnetelmest

Giet water op de brandnetels totdat de bladeren net onder water staan. 

Stap 4: Doe de deksel dicht

Doe een deksel op de emmer of bak, want natuurlijke voeding kan tijdens het rottingsproces behoorlijk stinken. Zet de emmer vier tot vijf weken op een plek waar hij niet in de weg staat, totdat de bladeren zijn vergaan tot een bruin slijk. 

Stap 5: Giet de brandnetelgier in flessen

Giet de resulterende vloeistof in flessen. Label de flessen en bewaar ze tot gebruik op een koele, donkere plek. Het restje slib kun je op de composthoop gooien.

Stap 6: Je eigen brandnetelgier gebruiken

Brandnetelgier verdunnen

Wil je de voeding gebruiken, verdun dan één deel brandnetelgier op 20 delen water. 

Meer lezen over je eigen voeding maken:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu