Zeewiervoeding: dit is het en zo gebruik je het

Linda Passies
|
08/06/2023
zeewiermest gebruiken

Zeewiervoeding zit vol met belangrijke elementen, sporen, hormonen en voeding voor je planten. Het is dus heel bruikbaar in je (moes)tuin! Waarschijnlijk heb je er weleens over gelezen of gehoord: in het Verenigd Koninkrijk is het erg populair en Monty Don gebruikt het op tv ook vaak. In dit artikel lees je hoe je het kunt gebruiken en wat de voordelen ervan zijn.

Lees verder na de advertentie

Allereerst is het belangrijk dat je geen vers zeewier gebruikt. Sterker nog: het is verboden om te verzamelen van het strand. Gelukkig is zeewiermest in verschillende vormen verkrijgbaar. Vloeibare zeewiermest is vaak wat duurder dan zeewiermeel, maar makkelijker in gebruik. Zeewiermeel kun je over de grond verspreiden, mengen met potgrond of mengen in een gieter water.

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips, planteninspiratie en checklists in je mailbox? Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Twee manieren om zeewiervoeding te gebruiken

vloeibare zeewiermest gebruiken

Zeewiermest kun je op twee manieren gebruiken voor je planten.

Lees verder na de advertentie

1. Bij het gietwater

Los het zeewiermest op in je gietwater, en begiet je planten met dit mengsel. Dit is goed voor de wortels van de plant. 

2. Sproeien op het blad

Je kunt het mengsel ook op het blad sproeien met een plantenspuit. Het blad wordt sterker en blijft mooier. 

Besproei je planten in de ochtend, zeker als je het gebruikt om je planten wat gezonder te houden in een droge zomer. Tegen de tijd dat de zon vol op de plant staat, is het blad droog. Anders loop je het risico het blad te verbranden.

Voordelen van zeewiermest voor je planten

De naam doet vermoeden dat je zeewier vooral als bemesting gebruikt. Maar je kunt het veel breder inzetten. Dit zijn de voordelen voor je planten:

  • Het helpt je plant goed wortelen, waardoor je plant gezonder wordt – gezonde wortels staan aan de basis voor een gezonde plant.
  • Het blad van je planten wordt sterker
  • Je plant is minder vatbaar voor ziekten
  • Plaagdieren zoals luizen zijn minder geïnteresseerd in jouw planten
  • Het blad van je planten blijft mooier gedurende het hele seizoen

Voor welke planten gebruik je zeewiermest?

Gardeners’ World-hoofdredacteur Anne gebruikt graag zeewiervoeding bij haar rozen. Ook andere planten die gevoelig zijn voor meeldauw hebben er baat bij: pompoen, courgette en kamperfoelie bijvoorbeeld. Je gebruikt het nadrukkelijk als een preventief middel, om de planten sterker te maken en daardoor minder vatbaar voor meeldauw. 

Ook kamerplanten kun je prima behandelen met zeewiermest, zeker als je ze in de zomer buiten zet. Giet dan tegelijkertijd een zeewieroplossing bij de wortels en op het blad, dan kunnen ze er weer even tegenaan.

Zeewiermest, brandnetelmest, smeerwortelmest?

smeerwortel in emmer

Als je zelf weleens voeding maakt van planten, zoals brandnetels en smeerwortels (foto), dan weet je: dat stinkt. Een voordeel: zeewiervoeding stinkt niet! Hierdoor kun je het ook heel goed gebruiken voor de planten op je terras. 

Brandnetelmest geef je om bladgroei te stimuleren (door het stikstofgehalte), smeerwortels voor vruchtzetting (vanwege het kaliumgehalte), zeewiermest zit hier net tussenin. Twijfel je welke soort bemesting je plant nodig heeft, dan is zeewiermest altijd goed. Bovendien is de kans op overdosering erg klein. 

In welke periode geef je zeewiermest?

Zeewiervoeding kun je het hele groeiseizoen aan je planten geven. Het beste gebruik je het preventief, dus als je nog geen problemen hebt geconstateerd. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. 

Waar koop je zeewiervoeding? 

Zeewiervoeding is online goed verkrijgbaar. Wij kopen het bijvoorbeeld graag bij Kwekerij Kweek uit Gent.

Meer lezen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu