Waarom zet je stekjes aan de rand van een pot?

Linda Passies
|
17/05/2022
stekken in pot zetten

Je hebt het vast weleens gezien in artikelen van Gardeners’ World: we adviseren je om stekjes aan de rand van een pot te zetten. Waarom is dat?

Lees verder na de advertentie

Stekjes aan de rand: dit is waarom

Als je stekken hebt genomen van je favoriete plant, zet je die het beste langs de rand van een pot, in plaats van in het midden. Dat heeft een paar voordelen. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. De stekjes drogen minder snel uit

stekken aan rand van pot

Lees verder na de advertentie

De grond aan de rand van een pot is meestal vochtiger dan in het midden. Daardoor is de kans dat de stekken aanslaan dus net iets groter. Let overigens wel op als je terracotta potten gebruikt. Dat materiaal neemt ook vocht op, waardoor de rand dus wat droger wordt. Daardoor kun die potten beter eerst een tijdje in water laten weken voordat je er stekjes in zet. 

2. Je kunt meer stekken kwijt in de pot

Vergelijk het maar eens met elkaar: als je de stekken aan de rand van de pot zet, kun je er meer in kwijt dan wanneer je alleen het midden gebruikt. Je bespaart dus ruimte, wat meestal welkom is!

3. Je haalt de stekken makkelijker uit elkaar

stekjes rand pot

Een groot voordeel van stekjes aan de rand plaatsen, is dat je de stekken op deze manier makkelijker uit elkaar kunt halen. De wortels van de stekken zullen iets minder snel met elkaar verweven als je ze langs de rand zet, dan wanneer je ze in het midden zet. 

Meer over het stekken van planten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu