Hortensia stekken: met dit stappenplan lukt het

Helga Kluiter
|
06/08/2021
hortensia stekken

Wij kunnen geen genoeg krijgen van de hortensia. Hij bloeit de hele zomer uitbundig met enorme bollen, prachtige pluimen of uitbundige bloemschermen. Gelukkig is een hortensia stekken eenvoudig. Zo vul je je tuin of grote potten snel met nog meer hortensia’s.

Lees verder na de advertentie

Hortensia stekken wanneer

hortensia in pot

Hortensia’s vermeerderen doe je het beste later in de zomer door ze te stekken. Je neemt deze zogeheten halfrijpe stekken van nieuwe groei, maar ze zijn aan de onderkant houtig en zacht aan de bovenkant. De houtige onderkant voorkomt dat de stekken gaan rotten.

Dit heb je nodig

  • Snoeischaar
  • Scherp en schoon mes
  • 7 cm kweekpotjes
  • Stekgrond

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hortensia stekken: stap voor stap

Of je nu hortensia ‘Annabelle’ stekken wilt maken of je eikenbladhortensia wilt vermeerderen: deze oude methode werkt met elke hortensia soort:

Stap 1: Stekmateriaal verzamelen

stekmateriaal verzamelen

Verzamel een aantal sterke, niet-bloeiende scheuten van 10-15 cm die minstens twee bladparen hebben onder het bovenste bladpaar. Bewaar ze in een vochtige zak om te voorkomen dat ze al hun vocht al kwijt zijn voor je begint met stekken.

Stap 2: Hortensia stekken maken

hortensia vermeerderen

Ga na het verzamelen van je sterkmateriaal meteen aan de slag. Snijd de stek af onder een bladknoop. Verwijder vervolgens de bladeren op de lagere bladknopen door ze zo dicht mogelijk bij de stengel af te snijden.

Stap 3: Grote bladeren doorsnijden

grote bladeren doorsnijden

Snijd de grote bladeren doormidden. Daarmee verminder je de verdamping en voorkom je stress bij de plant tijdens het wortelen. Zodra de stek wortels heeft, zullen er snel nieuwe bladeren ontstaan.

Stap 4: Hortensia stekken overwinteren

hortensia stekken overwinteren

Duw elke stek in zijn eigen potje, dat gevuld is met goed afwaterende stekgrond. Duw de grond aan en geef meteen een flinke portie water. Zet de stekken in een overdekte kweekbak of dek ze af met een doorzichtig plastic zakje. Zet ze op een lichte, beschutte plek. In de lente kun je de gewortelde stekken verpotten.

Meer over hortensia’s:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu