Hortensia’s verplanten: zo pak je dat aan

Linda Passies
|
19/09/2022
uitgebloeide hortensia herfst

Heb jij een hortensia die niet op de juiste plek staat? Dan wil je hem verplanten. Dat is geen moeilijke klus, maar je moet net even weten hoe je dat aanpakt. In dit artikel lees je hoe je hortensia’s verplanten kunt.

Lees verder na de advertentie

De beste plek voor een hortensia

Over het algemeen kun je zeggen: een hortensia staat het liefst in de halfschaduw, in vochtige, waterdoorlatende grond. Blijkt je hortensia toch te droog te staan, of te veel in de zon? Dan is het slim om hem te verplanten naar een plek waar de plant zich beter thuis voelt. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer hortensia verplanten?

roze hortensia verplanten

Lees verder na de advertentie

Hortensia’s verplant je het beste in de herfst: als de aarde nog warm en vochtig is, maar de plant ‘stil’ staat. Oktober of november dus. Eventueel kun je de plant ook nog in de vroege winter verplaatsen, maar het mag zeker niet vriezen. Kies je een van deze momenten, dan is de kans groter dat je hortensia het overleeft. 

Kijk vooral ook goed naar de plant. Zijn de bloemen uitgebloeid en is een deel van het blad al gevallen? Dan kun je de plant ‘veilig’ verplaatsen. Zo kan de plant zich richten op het wortelen in de grond.

De grond voorbereiden

Je wil de plant het liefst zo kort mogelijk buiten de grond hebben, om te voorkomen dat de wortels uitdrogen. Graaf dus eerst het gat op de plek waar je de hortensia wil neerzetten. Het is verstandig om compost of oude mest in het plantgat te mengen. Ga je de plant verplaatsen naar een andere tuin? Pak de wortels dan in, bijvoorbeeld in een jutezak. 

Hortensia’s verplanten: het plantgat inwateren

paarsblauwe hortensia

Plaats de hortensia net zo diep als de plant eerder stond, niet dieper. Nadat je de plant hebt geplant en het plantgat hebt aangevuld met aarde, kun je de plant inwateren. Hiervoor gebruik je een tuinslang of een gieter. Geef de plant langzaam water, en geef de grond de tijd om in te klinken. Op die manier zorg je dat er voldoende grond rondom de wortels komt. Daar waar gaten ontstaan, kun je extra aarde toevoegen. 

Verzorging van verplante hortensia’s

Na het planten kun je de grond mulchen met compost of bladaarde, om extra vocht vast te houden. Houd de komende tijd in de gaten of de grond nog vochtig genoeg is. Vergeet ook niet om de plant in de lente en zomer (extra) water te geven.

Meer lezen over hortensia’s:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu